Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Alselind

Journalistiken – ett allt farligare uppdrag

Saudiska journalisten Jamal Khashoggi, bulgariska Viktoria Marinova och Expressens Arne Lemberg.

”Let’s be careful out there.”

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den referensen ur “Spanarna på Hill Street”, när polischefen skickar ut alla patrullerna, passar nog allra bäst för läsarna av papperstidningen, och när vi samlar alla reportrar och redaktörer på redaktionen för det stora morgonmötet så jobbar många av dem nära nyhetsdesken eller våra tv-studior, men på Expressen pratar vi ALLA mycket om uppdraget: att informera läsare och tittare, ge fler perspektiv när propaganda sprids och sätta ljus på det som makthavare helst vill ha dölja.

Det blir ett allt farligare uppdrag.

# Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi tros ha styckmördats på landets konsulat i Istanbul, dit regimen misstänks ha sänt agenter för att röja honom, och obekväma sanningar ur vägen

# Viktoria Marinova hittades våldtagen och mördad i Bulgarien efter att ha granskat korruption.

Myndigheterna har hävdat att nyhetsankarets yrke inte behöver ha med mordet att göra, men redan under de första nio månaderna 2018 (56) hade fler journalister mördats än under hela 2017 (55), enligt Reportrar utan gränser.

Flest (12) i Afghanistan där Sveriges Radios Nils Horner dödades i Afghanistan. Terese Cristiansson, som jobbade för Expressen i Kabul, fick på plats ut övervakningsbilderna. Men ännu har ingen dömts för mordet.

Hoten mot journalistiken finns också närmare. Expressen startades som en motvikt mot nazism 1944 och jag skrev förra veckan om arbetet av bland andra David Baas, Daniel Olsson och Frida Sundkvist med att granska strukturer och våldskapital i Sverige. Ibland hör jag argument för att nazistiska organisationer får för mycket uppmärksamhet, sett till valresultat, men hemma hos NMR:s Peter Holm hittade polisen flera vapen och en väska som misstänks vara avsedd för att utföra lönnmord. I hans dator fanns en kartläggning av två journalister, däribland Anders Ingvarsson, chefredaktör på min första redaktion: Gefle Dagblad. 48-åringen döms till två och ett halvt år fängelse för grovt vapenbrott, men friades från anklagelserna om förberedelse till mord. Både åklagaren och nazisten har överklagat till hovrätten.

Trots att Expressen rapporterar från flera av världens farligaste platser, Magda Gad belönades med Stora Journalistpriset för sin närvaro i Irak och Syrien och Kassem Hamadé har uppmärksammats av New York Times för sina avslöjanden om IS, har vi varit förskonade från dödsfall sedan Arne Lemberg och Svenska Dagbladets Karl Bergman mördades av Idi Amins dödspatruller i Uganda den 6 april 1979.

Men jag hoppas att alla är försiktiga där ute. Och att du tänker efter innan du använder uttrycket “Fake news”. Medier blir bättre av en hård granskning, men för många journalister är det ett yrke på liv eller död.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!