Magnus Alselind

Uppror och protester – i Sverige också

”I helgen publicerade vi ett reportage från Uppvidinge som kan stå inför ett unikt extra val sedan invånarna samlats i en sådan begäran när de fick höra att äldreboendet skulle läggas ned”, skriver Magnus Alselind.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har upprört men också fascinerat – och har varit en snabb flykt från Sverige i nyhetsflödena.

En schaman inne på Kapitolium i Washington är enklare att rycka till sig som slagträ i debatten än att åskådliggöra vad som händer hemma utanför tullarna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige har inga pälsbeklädda upprorsmakare eller andra våldsamma antidemokrater som bryter sig in i riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm.

Men vi har inlandsupproret om vård och skolor med initiativtagare i exempelvis Vilhelmina, 16 mil för den som behöver ta ut kontanter i Ammarnäs och lokala folkomröstningar om vindkraftparken i Malung (en majoritet röstade emot).

Expressens Lotta Gröning har fångat just de frågorna ovan i sin artikelserie ”Kan hela Sverige leva?” och ser hur människor drabbas hårt av pålagor när de bor utanför de stora städerna, allt från höga nätavgifter till indragen välfärd och service. Gröning, som själv är bosatt i en by i Bergslagen, konstaterar att det på allt fler håll hörs högljudda protester.

## I helgen publicerade vi ett reportage från Uppvidinge som kan stå inför ett unikt extra val sedan invånarna samlats i en sådan begäran när de fick höra att äldreboendet Norrhult skulle läggas ned.

## Tidigare i vintras berättade vi om ilskan i Delsbo där den utlovade bredbandsutbyggnaden stannat av vilket ställts på sin spets under pandemin – vilka människor i Sverige ges egentligen förutsättningar att jobba hemma under en pandemi? Svaret: 97 procent i Stockholm har tillgång till snabbt bredband medan mindre tätorter kan ligga på 40-50 procent och ännu lägre i ren glesbygd. Trots att det är en demokratifråga, enligt både regering och opposition.

Om detta har vi berättat och Expressen kommer i reportage under ledning av politik- och samhällschef Christofer Brask att ytterligare flytta ut journalistiken under 2021. Vi har inte rapporterat nog, vi heller.

Är det rimligt att svenska mediekonsumenter får full koll på Nancy Pelosis senaste kritik mot Donald Trump i toppen av sajterna, men att människor som lever utanför storstadsområdena ofta glöms bort i de politiska besluten och, får vi erkänna, även i rapporteringen från oss medier?

Nu när vi inte längre vaknar till Trumps senaste tweets borde det finns gott om energi att lägga fokus på journalistik närmare oss.

## En artikel i New York Magazine konstaterade att ”det är svårt att tänka sig företag som tjänat mer på Donald Trumps presidentskap – vid sidan om Trumpfamiljen själva – än New York Times”. Den amerikanska tidningen, som både avslöjat och förfasat sig, gick från tre miljoner till sju miljoner prenumeranter under Trumps presidentskap.

## Även vi svenska medier har lockat läsare med texter om Trumps olika utspel, även här hemma går det att likt NY Times samla betalande prenumeranter som vill vara i samma lag. 

SVT rapporterade i veckan att de startar ytterligare lokalredaktioner i bland annat Sveg och Flemingsberg, gott så. Dagens Nyheters Lisa Röstlund har granskat svenskt skogsbruk i en rad reportage som åskådliggjort såväl avverkningar och vinstkrav som följderna för människor och biologisk mångfald. 

Expressen kommer fortsätta ha en stor utrikesrapportering, förutom USA (och de aktuella händelserna i Ryssland) riktar vi extra uppmärksamhet mot hur Kina spänner musklerna och effekterna på världen, inklusive Sverige, om – när – den kinesiska ekonomin växer om den amerikanska i storlek.

Men för att förstå valresultat i Sverige behöver vi ännu mer av Vilhelmina, Ammarnäs, Malung, Uppvidinge och Delsbo.

Jag såg hur Publicistklubbens Hiertanämnd nu delar ut stipendier, 71 mottagande journalister får dela på 1,9 miljoner och den absoluta majoriteten går till utlandsprojekt kors och tvärs över alla världsdelar (med undantag av Oceanien, faktiskt).

Det vore bättre för journalistiken om fler journalister drömde om att åka till Ragunda med 5 300 invånare, som står för tio procent av Sveriges klimatsmarta elproduktion – Indalsälven producerar både el och pengar - men som ändå är en av Sveriges fattigaste kommuner.

Det finns uppror, protester och klimatförändringar som drabbar människor i Sverige redan nu, och sprickor som riskerar att öka genom pandemin – samtidigt som dokusåpan i USA varit ett lockande scroll på mobilen inom räckhåll, och säkert lättare att ha en åsikt om vem som är dum i.

Magnus Alselind, är redaktionschef på Expressen. Nästa vecka skriver Karin Olsson, ställföreträdande ansvarig utgivare och kulturchef på Expressen, Mediekolumnen.