Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Ingen går säker när corona slår över klassgränserna

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.

Det slår an hos många att Boris Johnson ligger på intensiven, att kungen håller tal till nationen från sin isolering.

Ingen går säker när coronan slår över klassgränserna.

Men journalistiken har en viktig roll i att förhindra att samhällets mest utsatta i det tysta får betala det yttersta priset.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu har de officiella siffrorna bekräftat det Frida Sundkvist ihärdigt larmat om genom sina granskningar: spridningen är större i de utsatta och trångbodda förorterna runt Järvafältet än i andra delar av Stockholm.

– Människorna i de här områdena var helt bortglömda när viruset började spridas i Sverige. De var rädda, deras vänner dog, och informationen kom sent. Och det värsta är att de från början inte förstod att dödsfallen berodde på covid-19, säger Frida Sundkvist.

Hon fortsätter:

– Under flera år har det nästan uteslutande från politiskt håll pratats om problemen med kriminalitet i utanförskapsområden. Nu är det de boende här som drabbats hårdast av corona. Orsakerna till det kommer inte bara jag, utan många journalister över hela Sverige fortsätta att granska.

Det krävdes flera tonval och steg på svenska innan människor i uppenbara riskgrupper kunde få information på fler språk. Efter det avslöjandet införde vi 12 mars nyheter och information på såväl arabiska som somaliska. Jag brukar inte vilja exploatera mejl till redaktionen, oavsett tonfall, och gör inte det med enskilda nu heller. Men eftersom en ansenlig del av de reaktioner vi fick innehöll hat mot de som inte kan svenska och stort missnöje med att Expressen publicerar på annat fler språk, bör ändå klargöras att vi i krissituationen kommer fortsätta publicera även dessa nyhetsuppdateringar, för att hjälpa de som inte kan tillgodo göra sig information på andra sätt, och i förlängningen även de som hatar. 

När coronaläget förvärrades gjorde vi på Expressen om hela vår nyhetsredaktion. Resurser från flera andra avdelningar flyttades till en grupp med undersökande reportrar med uppdrag att blottlägga det som annars inte skulle framkomma.

Karin Sörbring har visat hur timvikarien och trebarnsmamman Jessica, 29, tog på sig att vårda den smittsamma åldringen, för att hon är ung. Men när hon själv insjuknade blev hon utan sjuklön. På äldreboendet där Lovett, 52, jobbar fick personalen dela på tre munskydd när de skötte 50 personer (varav tio med corona).

– Genom att vi berättar om de situationer de här personerna befinner sig i och försöker komma dem nära känslomässigt får publiken förhoppningsvis insyn i miljöer som i coronatider kan vara än mer slutna än annars. Vi skildrar inte några ”offer”, utan sammansatta och kämpande människor som också har många styrkor i kraft av engagemang, kunnande och omtanke. Som reporter hoppas jag kunna bidra till att synliggöra människors olika förutsättningar och minska polariseringen och avstånden i samhället, säger Karin Sörbring.

Från den ensamstående tvåbarnsmamman Sol-Angelica Nordkvist, 26, som inte har möjlighet att gå i karantän, till företagarna vars livsverk går i kras – hur olika corona slår mot olika grupper är oerhört viktig journalistik under krisen, och efter den.

Våra undersökande reportrar granskar bland annat de som tjänat på områden som hamnar i fokus nu. Daniel Olsson avslöjade hur sjukhusdirektören Jörgen Månsson hyrde in sig själv som konsult åt Carlanderska sjukhuset. Utöver månadslönen på 155 810 kronor fakturerade han ytterligare 740 000 och godkände själv själv utläggen.

Internationella Engelska skolan skickade hem eleverna, trots att de hade råd att dela ut närmare 50 miljoner till sina ägare så sent som i höstas.

Tipsa oss gärna om det som händer nära dig.