Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Svenska medier har gjort för lite

Expressens klimatredaktion bestående av Jessica Bergh, Filippa Rogvall, Matilda Nyberg, Emma Boëthius och Karin Sörbring.Foto: OLLE SPORRONG

Greta har nått fram till USA. Nu måste journalisterna göra jobbet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är fantastiskt hur många, unga OCH äldre, som inspireras av Greta Thunberg. Även om det också är rimligt att ifrågasätta hur makthavare poserat med 16-åringen under demonstrationer (som att ansvaret skulle ligga hos någon annan än dem själva).

Expressen TV sänder live med vår New York-korrespondent Johan Eriksson vid hamnen på sydvästra Manhattan – men tack vare vår klimatredaktion har vi också Jessica Bergh i studion som förklarar hur världen kan påverkas även i beslut på det FN-toppmöte i september som Greta Thunberg ska besöka.

Efter klimatmötet i Bonn i november 2017 startade Expressen vår klimatsatsning. Dessförinnan var vi för dåliga. Att flera andra medier också gjorde för lite är ingen bortförklaring, bara en påminnelse till dem som ännu inte kommit i gång.

# Varje dag publicerar vi två sidor i tidningen med nyheter om klimatet och tips för dig som konsument.

# Vår väderservice har kompletterats så att vi numera redovisar koldioxidhalten i atmosfären, från Mauna Loa på Hawaii som anses vara det globala riktmärket. Där uppmätte väderobservatoriet nyligen en koldioxidhalt i atmosfären på 415 miljondelar (PPM). Så höga halter har jorden inte sett på tre miljoner år.

Expressen redovisar numera koldioxidhalten i atmosfären varje dag.

# För att hålla temperaturökningen under två grader, som världens länder kommit överens om, måste världens koldioxidutsläpp halveras till 2030 och vara nere på noll i mitten av århundradet. Sverige har som mål att nå nettonegativa utsläpp till 2045, att då alltså till och med fånga upp koldioxid ur atmosfären. Trots det har nästan bara vi intervjuat Åsa-Britt Karlsson som har regeringens uppdrag att utreda hur Sverige ska göra.

# Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, två av Sveriges mest erfarna krigsreportrar, har bytt frontlinje till klimatnödläget när de nått fram till de delar av planeten – Haiti, Papua Nya Guinea, Tchad och Moçambique – där människor, vuxna och barn, redan dör.

# Under politikerveckan i Almedalen fick 93 makthavare, alla partiledare och ministrar, samma fråga: vad gör du åt klimatnödläget? 

Alla våra redaktioner har haft klimatbevakning som en del av uppdraget: näringslivsreportrarna på Dina Pengar behöver bidra med sin expertis för att följa upp hur Sveriges största klimatutsläppare håller sina löften, likaväl som våra politiska reportrar behöver pressa politikerna med följdfrågor på deras utspel.

Det ska de fortsätta med – nu med sällskap av Sveriges största klimatredaktion.

Emma Boëthius, tidigare Stora journalistpriset-nominerad chefredaktör på nyhetsbyrån Siren, leder bevakningen på redaktionen, som består av Matilda Nyberg, som kommer från vår grupp för undersökande journalistik, Karin Sörbring, som gjort personliga intervjuer, Filippa Rogvall, tidigare politikreporter, och Jessica Bergh, som jobbat för Aktuell Hållbarhet.

– Vår ambition är att förklara, konkretisera och gå på djupet, säger Emma Boëthius och exemplifierar:

– När vi rapporterar om bränderna i Amazonas är vi noga med att reda ut allt. Är de fler än tidigare? Är bilderna som cirkulerar äkta?

På samma sätt kommer du genom klimatredaktionen få mer sammanhang; när det kommer en larmrapport om att halloumi kan vara värre än kött, men också när klimatförnekande sprids på sociala medier. Och – Expressens klimatredaktion är journalister, INTE aktivister. Vi ska berätta mer, ur fler perspektiv så att du själv kan bilda dig en åsikt.