Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Gränslandet är mer laddat än någonsin

Charlotte Kalla.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Sarah Sjöström.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Megan Rapinoe.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Sarah Sjöström är en av Sveriges mest älskade idrottare och ansiktet utåt för Huawei som anklagas för att bedriva cyberspionage åt den kinesiska diktaturen.

Journalistiken kommer rikta strålkastarljuset mot det allt mer laddade ”gränslandet”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om idrott och politik hör ihop har varit en ständig diskussion. Svaret har många gånger varit ett rungande ja; från Hitlers propagandaspel i Berlin 1936 när Jesse Owens vägrade nazihälsning, via blackpower-nävarna i luften på prispallen i Mexico City 1968 till Megan Rapinoes ordkrig med egna presidenten Donald Trump under VM förra sommaren.

Sportjournalistiken i Sverige genomgick en enorm utveckling under början av 2000-talet efter lanseringen av Sportbladet, en egen tidning om sport varje dag och som framför allt tog sport på ett journalistiskt allvar som tidigare till stor del saknats, av utrymmesbrist och av ointresse. 

När Expressen i dag gör stora avtryck med berättande samhällsreportage om exempelvis social export av nyanlända från storstäder till kommuner på landsorten som ger många olika perspektiv utan att skriva en åsikt på näsan, så finns där en koppling tillbaka till magasinet Offside som revolutionerade den svenska reportagejournalistiken med en fantastisk berättarglädje och följdes av systerpublikationen Filter (som nu kanske löst Palmemordet). 

Offside fick Stora journalistpriset. Sportbladet borde så klart fått det. 

Men kopplingen mellan idrott och politik hemma i Sverige, med oräkneliga exempel på världsscenen,  har inte alltid blottlagts på hemmaplan. Varför vill Zlatan inte vara som Mohammad Ali även utanför planen? I dag berättar vi om de olika vägvalen om reklam som två av våra mest älskade stjärnor, Charlotte Kalla och Sarah Sjöström, valt att göra, i ”Gränslandet”. 

Lyssna gärna även på podden med Noa Bachner och Patrik Lundberg om Mjällby AIF, hela Sölvesborgs favoritlag som KAN vara en frizon från politik, där Jimmie Åkesson jublar på läktaren och sambon Louise Erixon tar ner Prideflaggan, samtidigt som klubbikonen Juan Robledo från Chile är engagerad socialdemokrat och bär T-shirt med regnbågsfärgat hjärta. 

Det är ingen tillfällighet att den kanske största svenske sportjournalisten i modern tid, Erik Niva, nu skriver en bok om Martin Mutumba (på förlaget Mondial).

Det finns många spelare som gjort fler mål, men det finns mycket mer att berätta om Rinkebyprofilen – som Niva skrev på Instagram i samband med lanseringen: ”Han är fotbollen, han är gatan, han är musiken. Han är Byn, han är Sverige, han är hela världen”.

Managern Daniel Wessfeldt, som drar in reklamkontrakten till Sarah Sjöström, säger i reportaget om henne att simdrottningens samarbete med Huawei inte är konstigare än att svenskar kör omkring i Volvo.

– Jag älskar att ta död på de här frågorna, säger Wessfeldt. 

Men oavsett vilken åsikt du bildar dig av reportaget om Kina, idrotten och Sarah Sjöström – blickarna kommer riktas än mer mot gränslandet mellan idrott och politik, det vet makthavare över hela världen sen länge, och Expressens satsning kommer att fortsätta med en rad publiceringar 2020.