Magnus Alselind

Gör journalistik i stället för att debattera med Trump

David Baas avslöjar SD, Åsa Welander är med flyktingkaravanen, CNN-reportern debatterar med Donald Trump.
David Baas nominerad till Stora journalistpriset.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Journalisten ska inte vara storyn. Journalistiken däremot.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

New York Times har gjort ett fantastiskt jobb med bevakningen av Donald Trump. Fler än fyra miljoner prenumeranter hade knappast varit möjligt utan en man vars frekvens i påhitt och lögner kräver exceptionella reporterinsatser. Granskningen av hur "The self made billionaire" egentligen blev rik, synen av bluffen som skapade en dokusåpastjärna och president, var ett av tidernas grävjobb och hur avslöjandena presenterades i en mängd olika kanaler (från 14 128 ord lång, en av historiens längsta publiceringar i NYT, till en interaktiv sammanfattning i bara ljud och bild) kan bilda skola för redaktioner över hela världen som vill göra skillnad med att upplysa sin publik.

Man kan också välja att bli en del av debatten själv.

Att ställa en fråga om "varför Donald Trump kallar flyktingkaravanen för en invasion" är att göra det journalistiska jobbet, att ställa en fråga kring "varför Donald Trump demoniserar migranter" med konkreta exempel ur kampanjen är det likaså - men när CNN-reportern  Jim Acosta sedan ska tala om för Donald Trump hur det förhåller sig blev han precis det som den populistiska presidenten önskar: en del av spelet.

Medierna är fienden och en del av debatten.

Istället för att bli en del av den allt värre polariseringen, som förvisso ger uppmärksamhet för enskilda reportrar och säkert högre tittarsiffror, finns massor av jobb att göra för journalistiken. Som det Åsa Welander gjort för flera svenska medier, bland annat SR och Expressen, genom att följa karavanen från Honduras mot Mexiko och berätta om människorna i den.

Donald Trump ger sällan presskonferenser där det tillåts frågor eftersom han hellre väljer ämnen själv. Ett oerhört viktigt tillfälle att ställa sakpolitiska frågor kring den största skattereformen sen 80-talet, avregleringarna som riskerar enorm klimatpåverkan eller något av de andra utspelen han verkligen genomför.

I veckan nominerades David Baas till Stora journalistpriset för sina många avslöjanden om Sverigedemokraterna. Rapporteringen har ibland åskådliggjorts genom konfrontationer med SD-politiker han avslöjat, eftersom frågorna och svaren ägt relevans för nyhetsrapporteringen; en del har erkänt direkt, andra vägrat svara och vissa ändrat versioner.

För SD-ledaren Jimmie Åkesson är David Baas en mycket jobbig reporter. Åkesson väljer inte vem Expressen skickar att ställa frågor, men även om just Baas är extremt korrekt väljer vi oftast någon annan, eftersom det är viktigare att få tydliga svar på sakfrågorna än det som kan bli en show och därmed avleder uppmärksamheten. Dessutom har Baas oftast grävande journalistik att syssla med.

Bland Stora journalistprisets nomineringar saknade jag Aftonbladets viktiga granskningar av riksdagsledamöter från flera partier, som fått lämna uppdrag efter "Maktens kvitton" där det avslöjades hur de högt uppsatta politikerna skott sig privat på skattebetalarnas bekostnad. Genomslaget för journalistiken blev starkt trots att reportrarna Richard Aschberg, Anders Johansson och Mattias Sandberg inte skymde storyn, eller kanske just därför.