Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Från brinnande krig till katastrofen mitt bland oss

Läkaren Julia håller här tillsammans med sina kolleger på att rädda ett liv.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
När coronan kom fick hela sjukhuset trappa upp kapaciteten. Bland annat med nya bås.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Den ena stunden pratar sjuksköterskorna fotboll med patienterna, den andra måste de berätta för dem att det snart är dags att dö.

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström bevakade brinnande krig på platser dit andra inte kunde ta sig. Nu dokumenterar de tragedier så fruktansvärt nära, och historien vi alla är en del av.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Många har under våren lyssnat till dokumentärserien ”Kidnappad”, en samproduktion av Sveriges Radio och NRK, om hur Magnus och Niclas blev kidnappade i Syrien under en reportageresa 2013; deras flyktförsök, hur Niclas blev skjuten och de båda utsattes för olika former av tortyr under 46 dagar med deras familjer hemma i en skräckfylld fruktan för ett dödsbesked.

I april 2016 valde Magnus Falkehed att lämna Dagens Nyheter för att börja jobba för Expressen. I september 2016 lämnade Niclas Hammarström Aftonbladet för att återförenas med Magnus på Expressen.

Hammarström vann ”Årets bild” i förfjol för skildringarna av kriget i Jemen.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Bevakningen av världens stora konflikter har fortsatt vara en stor del av deras uppdrag. Niclas Hammarström vann ”Årets bild” i förfjol för skildringarna av kriget i Jemen. Om den bilden berättade Niclas: ”Inne i bårhuset står en helt vanlig frysbox, en sådan som vi har mat i hemma. I den ligger en 14-årig pojke”.

I fjol uppmärksammades han med ”Årets nyhetsbild utland” för bilderna av Mohammed, 13, skrikandes av smärta på sjukhuset i Syrien under de turkiska bombanfallen i höstas. 

Jag har tidigare skrivit om hur Magnus och Niclas i klimatnödläget fått nya frontlinjer att bevaka, där människor redan flyr och dör i naturkatastrofer som är en direkt följd av vår påverkan på klimatet. En naturlig utveckling för utlandskorrespondenter.

Nu har de tvingats komma hem för att bevaka katastrofen som plågar världen.

– Det här har varit det absolut svåraste reportaget rent känslomässigt för mig att göra. säger Niclas Hammarström.

I dag publicerar vi tio sidor i Expressen med bilder och berättelser inifrån, med Christian Holmén som redaktör. Här kan ni läsa hela reportaget och se tv-inslaget.

 

Så här ser löpsedeln ut.Foto: Newspilot Autoprint
Och förstasidan.Foto: Newspilot Autoprint

 

– Väl på plats på sjukhuset var det för min del väldigt nervöst. Svårt sjuka patienter som ligger i sina sängar och stressad personal som gör allt de kan för att rädda liv. Så kommer jag med min kamera och stör, säger Niclas.

– Jag var hela tiden väldigt nära patienterna och pratade mycket med dem. Den mesta tiden på avdelningarna gick åt till att bygga en relation. Visa respekt och vara medmänniska. Innan publicering talade vi med alla anhöriga till de som förekommer i reportaget och alla tyckte det var enormt viktigt att vi var där.

Det är en dokumentation av det historiska som sker i Sverige och världen 2020. 

För många av patienterna är den runt femtio meter långa korridoren högst upp i Karolinska sjukhuset det yttersta de kan komma i den svenska vårdkedjan. Efter det finns det i bästa fall bara en lång väg tillbaka.

Peter.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

För patienten Peter, som i reportaget stänger ute larmet från maskinerna med ZZ Top och Rolling Stones och triumferande berättar att han och hans fru varit gifta i 28 år (fast ingen av hans kamrater från början trodde att hans avsevärt yngre fru skulle hålla fast vid honom), går nu färden vidare.

I torsdags, efter att Magnus och Niclas lämnat Karolinska, avled Peter i sviterna av covid-19.

– Vi förklarade för Peters just nyblivna änka Katarina att vi självklart var redo att ta bort allt som rörde hennes make i text och bild. Men hon svarade i stället att det skulle vi visst inte göra! Det var viktigare än någonsin att folk fick se vad som faktiskt händer och hur människor som Peter dör. Det var ett av många starka samtal med de anhöriga, säger Magnus Falkehed.

Madelene Bergström.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

I reportagen inifrån följer vi också vårdpersonalen. 

## Madelene Bergström är gravid med sitt tredje barn men har ändå propsat på att arbeta direkt med covidpatienterna, ”det är det här jag är utbildad för”.

## Alice Pettersson är bara 23 och har sett mer av liv och död än de flesta i hennes ålder

– Många har just tagit sina första steg i arbetslivet och kastas in i det här, som unga soldater i krig, säger Magnus Falkehed.

I början av mars gjorde Expressens nyhetsredaktion en total omställning med anledning av coronaspridningen. Ena halvan har sedan dess hjälpt er att navigera i flödet av presskonferenser, dödstal, forskningsrapporter och förmedlat den viktigaste informationen. Intresset för den bevakningen är fortsatt stort.

Andra halvan med ämnesreportrar och undersökande journalister har jobbat med granskningar av myndigheter och näringsliv. Samt att dokumentera de historiska händelserna.

Jag vet att tårarna runnit nedför kinderna för flera av de som är med i Niclas och Magnus reportage inifrån Karolinska och att, som en av sköterskorna skrev till Magnus i morse ”det känns skönt att vi får visa andra hur det är på riktigt, det har varit svårt att förklara hur det är”.