Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Flyktingarna som är levande hot mot EU

”Vi är inte säkra i vårt land. Snälla, sprid hur det är här. Ser ni? Vi behöver hjälp. Det var så kallt i natt”, säger Najla, en 21-årig kvinna från Afghanistan.
Foto: Magnus Falkehed
Expressens korrespondent Magnus Falkehed på plats vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

– Långt ifrån alla är från det hemska kriget i Syrien. Vilket inte gör dem mindre värda eller mänskliga för det, säger Magnus Falkehed från ingenmansland, mellan Turkiet och EU, där tusentals flyktingar är mänskliga brickor i ett cyniskt spel.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Världens blickar har riktats mot gränskontrollen Kastaniés sedan Turkiet plötsligt öppnade gränsen för att sätta press på EU och bussade dit flyktingar som möttes av tårgas från grekiskt håll.

Expressens mångårige utrikeskorrespondent Magnus Falkehed har varit ensam svensk journalist i kaoset under helgen.

– Det osar tätt av rök från alla eldar där folk försöker värma sig efter att ha tillbringat en isande natt på vägen hit över frusna åkrar. Strömmar av migranter med bara ett ord i munnen: ”EU’.  Men många av dem kommer att bli besvikna, rapporterar han i Expressen TV.

I Sverige har migrationsminister Morgan Johansson och Ulf Kristersson, M, varit överens om att Sverige inte ska drabbas av en upprepning av flyktingkrisen från 2015. Den senares partikollega Hanif Bali har twittrat att flyktingarna på videor från gränsen inte verkar vara offer för kriget i Syrien och Tobias Billström, också M, har publicerat en teckning av sig själv som jättelik gränsvakt.

Samtidigt som politiker agerar på hemmaplan är Magnus Falkehed mitt i krisen med människorna som används som levande hot mot EU-länder.

– Vi är inte säkra i vårt land. Snälla, sprid hur det är här. Ser ni? Vi behöver hjälp. Det var så kallt i natt, säger Najla, en 21-årig kvinna från Afghanistan.

Även Samir, 20 år från Marocko, berättar om sin flykt. Liksom Nasima, 60 år från Iran, som gråter oavbrutet genom intervjun med Magnus Falkehed.

Hasfi, 15, från Iran avslöjar sin dröm. Hon vill bli sångerska. 

Magnus Falkehed berättar att långt ifrån alla flyktingarna kring honom tillhör de 3,6 miljoner som tidigare beräknas ha flytt från kriget i Syrien till Turkiet. Inte heller tycks många vara del av de 700 000 som enligt FN nu flyr våldsupptrappningen i gränsprovinsen Idlib.

Han konstaterar att det inte gör dem, de frysande migranterna som passerar honom, mindre värda eller mänskliga. 

Poliser har på plats försökt stoppa Magnus Falkehed genom att begära att han ska stänga av utrustningen. Vår korrespondent berättar:

– När så här stora folkmassor sätter sig i rörelse så skapas det genast en ganska sunkig mylla av rykten och halvsanningar eller helt riktiga saker, men som ibland behöver nyanseras. Det kan gälla allt från övervåld från polisen till hur transporterna egentligen organiseras – eller inte. Det enda botemedlet är att vara på plats och tro vad man ser och hör.

Och även berätta om människorna bakom numerären. Om Najla, 21, och de som frös intill henne i natt. Deras historier behöver nå ut för att påminna alla, oavsett sida i debatten, att jobba mot lösningar för att hjälpa de människor som befinner sig i en förtvivlad situation.