Jakten på sanningen är temat för satsningar som fått stort genomslag på streamingtjänsterna det senaste året, med dokumentärerna om Estonia och Knutby som de mest uppmärksammade fallen.
Nu görs även ett drama till SVT om ”Spelskandalen”, avslöjandena i Expressen om läggmatcherna med kända svenska klubbar som skakade idrotts-Sverige 1990, så normen för vilken journalistik som är tv-mässig har onekligen ändrats.
Vad gäller avslöjandet om Pisaundersökningen är dramaturgin tydlig:
När undersökningen presenterades trängdes nuvarande och tidigare regeringar om strålkastarljuset. Där var Anna Ekström (”en mycket rolig dag för mig som utbildningsminister”) och från Rom twittrade Jan Björklund ”2011 års stora utbildningsreformer ger nu effekt… utskällt då. Resultat nu.”
Hemma på kammaren väcktes reporterinstinkten hos Ludde Hellberg. Den som granskande reportrar ofta drivs av. Stämmer det som makthavarna hävdar?
Genom en egen statistisk modellering började han granskningen, som fortsatte på Expressen med grävchefen Christian Holmén som redaktör. Den 2 juni i fjol publicerades avslöjandet, som visade att en stor mängd elever felaktigt plockats bort och att Sverige i själva verket inte lyft skolresultaten – utan sannolikt backat i samtliga tre huvudämnen.
Där hade historien kunnat ta slut med stora tack till Ludde Hellberg och bättre underlag för myndigheter, politiker och väljare kring skolpolitiken framöver – och bättre undervisning i framtiden.
Men som så ofta i den här typen av historier sköter makthavarna krishanteringen så illa att den nästan blir värre än grundnyheten.
Uttrycket ”don’t kill the messenger” lär ha sitt ursprung cirka 100 år före Kristus när Tigranes den store, en armenisk kung, lät halshugga den förste som berättade för honom att romarna var på väg.
Erik Nilsson, statssekreterare på Anna Ekströms utbildningsdepartement, gick inte så långt bör påpekas, men skrev en debattartikel på Dagens Arena och kallade ifrågasättandet av framgången för ”konspirationsteorier”.
En riksdagsledamot i Vänsterpartiet, Daniel Riazat, anklagade granskningen för att gå friskolornas ärenden.
Och när diverse journalistpris delats ut under året har ingen tänkt på Ludde Hellberg, annat än när oppositionen använt hans publicering som en av alla partsinlagor i debatten.
Men efter nästan elva månader kom Riksrevisionen med sin rapport i förra veckan. De siffror Ludde Hellberg räknat fram efter sin egen modellering, kunde Riksrevisionen nu bekräfta på punkt efter punkt med de elevlistor som både Utbildningsdepartementet och Skolverket haft tillgång till.
Dessutom har det nu framkommit att egna tjänstemän på Utbildningsdepartmentet larmat om felaktigheter redan i december 2019. Ändå sa utbildningsminister Anna Ekström i juni fjol att hon inte kunde agera ”enbart på basis av en tidningsartikel”. Men journalistik är inte så bara. Det har nu även Ludde Hellberg visat.
Magnus Alselind är redaktionschef på Expressen. Nästa vecka skrivs mediekolumnen av Karin Olsson som är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen.
https://open.spotify.com/embed/episode/3QUMlPamzNffdBLeqlGBAR