Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Almedalen kommer att pressa makthavare om klimatnödläget

Expressens reportagebok släpps i Almedalen, samtidigt som vi med 115 programpunkter med utfrågningar och debatter o Expressen TV tillgängliggör politikerveckan.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det är lätt att plocka poäng på att säga att man bryr sig mer om resten av Sverige än ett jippo i Almedalen.

Det gör Expressen också. 365 dagar om året.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men även om politikerveckan nu används som ett slagträ i debatten kring etablissemanget kontra folket - så är politikerveckan en självklar plats för Expressen att bevaka intensivt.

# Just därför att så många makthavare är på plats.

I Expressen TV kommer vi att sända minst 115 utfrågningar och debatter från vår scen i Visby kommande veckan. Alla partiledare och ministrar som är på plats kommer att pressas på sina bästa argument i de sakfrågor som är viktigast för väljarna.

# Just det innehåll som ofta efterfrågas när fokus påstås ligga för mycket på ”det politiska spelet”.

– På Expressens scen speglas årets största händelser och samtalsämnen: klimatkris, fyrpartiöverenskommelsen, gängvåld, psykisk ohälsa, jämställdhet och utanförskapsområden, säger Linnéa Pettersson, redaktör för Expressens scen.

Vi sände förresten alla tal också från nystartade Järvaveckan i juni. Expressen SKA granska politikerna mest. Från Ebbe Carlsson-affären på 80-talet, som utsetts till tidernas scoop, via Mona Sahlins kontokortsskandal och sverigedemokrater med järnrör till David Baas avslöjande om SD:s toppkandidat Peter Lundgren i EU-valrörelsen.

Medievalundersökningen inför riksdagsvalet visade att Expressen publicerade dubbelt så många politikartiklar som de andra tidningarna och tv-kanalerna.

Boken ”Fem reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019” kommer delas ut i Almedalen. Foto: Expressen

Politiksatsningen innebär att vi kommer att skicka våra politikreportrar till Almedalen för att ta reda på så mycket som möjligt åt väljarna.

Vill vissa andra medieaktörer och politiker avstå sakpolitisk bevakning på grund av att PR-byråer samtidigt har mingelpartyn i nån trädgård är det upp till dem.

I Almedalen kommer vi på Expressen att dela ut vår nytryckta bok ”Fem reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019” där reportrarna Johanna Karlsson och Federico Moreno varit i Laholm, Storvreten, Krylbo, Älvsjö och Örebro. Temat är den ökade polariseringen, ”och då inte enbart i form av klyftan mellan fattig och rik utan även i synen på vart vi är på väg och hur vi talar med varandra”, som Expressens politik- och samhällschef Christofer Brask skriver på baksidan.

Vi kommer fortsätta göra reportage ute i Sverige istället för att prata om att inte vara i Almedalen. Bland många angelägna ämnen just i Visby kommer vi ta alla tillfällen att konfrontera politiker och makthavare angående deras politik och åtgärder i klimatnödläget.