Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Alselind

Ett terrordåd för att få maximal viral spridning

Manifestation för offren i Christchurch under kvällen. Foto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Brenton Tarrant sände dådet live på Facebook och det spelades efteråt upp på You Tube. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har redan kallats ”ett massmord för, och av, internet”. I terrorvideon från Christchurch är referenserna till nätvärlden många och redan föremål för analyser om plattformar ”där människor fyllda med hat, och övertygelser om våld, kan hitta och trigga varandra”, som New York Times skriver. 

Expressen TV sände senaste nytt om terrordådet under hela förmiddagen. Terrorexperter som Magnus Ranstorp och Hans Brun, analytiker på Försvarshögskolan, analyserade motivbilder. Från Nya Zeeland berättade Catherine Ireland och Sanna Myrsell om sina upplevelser av det fasansfulla som hänt så nära dem.

Nyhetsförmedling ska i grunden åskådliggöra så mycket möjligt för att fullgöra informationsuppdraget till läsare och tittare, och därmed undvika att göda konspirationsteorier, men när Expressen refererade terrordådet valde vi, som många andra etablerade medier i bland annat Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien, Spanien och USA att enbart visa bilder på vem terroristen var samt rörliga sekvenser av tillvägagångssättet på väg till terrordådet, inget av utförandet eller offren.

LÄS MER: Terroristens hånleende i rätten – efter attacken i Christchurch 

Etablerade medier visade inte heller den video av morden på danskan Louisa Vesterager Jespersen och norskan Maren Ueland av misstänkta IS-anhängare som 14 danskar efteråt delgivits misstanke om brott för att ha spridit. I eftermiddag har Ekot rapporterat att terrordådet i Nya Zeeland i sin helhet spridits i vit makt-miljöer.

Det finns naturligtvis undantag, när terrorattacker blir historiska skeenden som förändrar världen och bilderna av dem slutar som bilder på museum, till exempel när det andra planet, United Airlines Flight 175, flög in i det södra tornet på World Trade Center 11 september 2001.

Brenton Tarrant på Nya Zeeland lämnade förutom videon även efter sig ett manifest för att få genomslag för sitt dåd. Etablerade medier publicerar inte det i sin helhet, och länkar inte till det, men journalistiken kring delar av manifestet bidrar till att avliva myten om den ensamma galningen, bland annat genom referenserna till Anders Behring Breivik och Anton Lundin Pettersson. Vissa formuleringar säger ännu mer om en terrorist som Brenton Tarrant - DN:s Niklas Orrenius fångar hur talande det är att Tarrant i sitt manifest inte skyller dådet på Drottninggatan i Stockholm specifikt på individen Rakhmat Akilov eller på terrorgruppen IS, som Akilov svor trohet till: ”Han skyller på 'the invaders' – 'inkräktarna'. För honom är alla muslimer del i en fientlig invasionsstyrka”.

LÄS MER: De föll offer för terrorn i Nya Zeeland 

Terrordådet, inklusive liveinspelningen och manifestet, var optimerat för att bli viralt. I en tid när Facebook till och med måste ha en speciell regel där sajten bannlyser ”användare som deltar i terrorism och mass- eller seriemord”. 

Brenton Tarrant hade en tydlig plan för hur han ville att vi ska uppfatta honom i motsats till exempelvis Stephen Paddock som sköt ihjäl 58 från sitt hotellrum i Las Vegas utan att någon ännu vet varför.

Manifestet och videon kan ses som en PR-plan, men journalistiken och dokumentationen av de motiv han uppgav, och det fruktansvärda dåd han genomförde, kan också hjälpa många att förstå och diskutera.