Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Det är tid för att berätta om hjältar

Följ senaste nytt om coronaviruset.
Paula Steen, 82 och Alessia Bonari.
Paula Steen, 82, har tagit beslutet att pausa hemtjänsten ett tag – för att spara resurser åt vården och minimera sin egen risk att smittas av corona.Foto: Privat
Alessia Bonari arbetar som sjuksköterska i Milano.Foto: Instagram

Det är tid för hjältar. Stora och små. 

Hjälp oss gärna att berätta om dem.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter dådet på Drottninggatan blev en rad bilder symboler för hur huvudstadens invånare hjälpte varandra genom det hemska. 

Poliserna som springer åt motsatt håll när människor lämnar platsen, en stoisk läkare vid offren och den tungt beväpnade polisen som tar sig tid att hjälp en äldre dam hem över gatan.

Sjukvård, polis, brandkår och civilsamhället trädde fram när det behövdes som mest.

I dag är bilderna inte lika omedelbara. Och det kommer att dröja innan vi en dag kan se vilka beslutsfattare som gjort rätt och kanske fel.

För våra undersökande reportrar är uppdraget som alltid att granska makten och blottlägga det som annars inte skulle framkomma. Det gäller även när risknivån för coronaspridning ökat från måttlig till mycket hög.

Expressens medicinreporter Anna Bäsén har gått igenom Folkhälsomyndighetens missar och för vår politikredaktion är det en självklarhet att visa hur politiska idéer testas mot varandra även i krislägen. 

Men vi behöver förmedla fler berättelser som den om 82-åriga Paula Steen i småländska Fredriksdal. Hon har som många andra reagerat på virushotet och kände att hon ville göra något, så nu har hon pausat sin hemtjänst och har endast larm och matkasse. Paula, 82 vill spara resurser åt sjukvården och minimera sin egen risk att smittas. 

– Jag tycker inte de ska behöva gå in och ut ur husen här, det är ju ett effektivt sätt att sprida virus på, säger Paula till Jakob Kjelldén på vår redaktion i Malmö.  

– Jag tänker på tjejerna som jobbar, tänk om de alla plötsligt en dag har smittats.

Filippa Rogvall skriver i en artikel, om Italien i karantän, hur sjuksköterskorna visar upp coronakaoset för att skapa engagemang genom att få fler människor att förstå.

– Jag kommer att fortsätta ta hand om mina patienter, eftersom jag är stolt och älskar mitt jobb, säger Alessia Bonari.

Tipsa gärna oss om fler små och stora hjältar i vardagen. De behövs göras synliga.

Professor Agnes Wold sa häromdagen i Aftonbladet att ”ni i i media måste sluta intervjua folk som gnäller om allt möjligt, som om att de behövt vänta någon dag på en provtagning”.

Rimligt. Vi kommer fortsatt att ha plats för debatt och röster med olika åsikter, men om det tidigare funnits publiceringar med behov av mer sammanhang, tycker jag att medier haft en högre nivå än så de senaste dagarna. Agnes Wold svarar på frågor från Expressens läsare, liksom andra experter inom en rad andra områden.

Vi förmedlar på sajten och i tidningen Folkhälsomyndighetens råd för att ta eget ansvar i det höga riskläget och upprepar i våra tv-sändningar allt du kan göra själv. När man har symtom och behöver sjukvårdsrådgivning ska man ringa 1177, har man övriga frågor om corona är det 113 13 som gäller. 

Flera miljoner svenskar följer vår och andra mediers nyhetsrapportering varje dag, många av dem varje timme den senaste veckan och i direktrapporteringen även minut för minut. Hör gärna av er med synpunkter om sådant som kan bli bättre och viktiga erfarenheter av myndigheternas hantering – men tipsa gärna också om alla de människor som gör bra insatser. Journalistiken behövs på flera sätt.

Därför skiljer sig siffrorna från land till land.