Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Alselind

Dags att avliva myter om "kvällstidningar"

Det är dags att avliva en myt. En seglivad sådan. Den att enbart rapportering om tv-kanalernas underhållningsprogram finansierar Expressen och Aftonbladet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Delar av Expressens publik gillar förvisso Let's dance och "Mello" – också, liksom våra utsända reportrar från nöjesredaktionen som håller koll på varje danssteg och tar reda på nästan allt om relationerna, kärleken och tårarna i "green room". Det är fortfarande många tittare och läsare som vill veta mer om tv-kanalernas lägereldar; ibland som så kallad "second screen" under programmet (att du samtidigt kollar in din mobil eller läsplatta), ibland hamnar nöjesnyheterna också på löpsedlarna dagen efter men inte så ofta eftersom den mer erfarna publiken, som väljer Sveriges mest sålda kvällstidning, mer sannolikt lockas till köp genom smarta tips om privatekonomin eller pigga hälsoråd.

Allra flest väljer dock Expressen i mobilen eller på datorn för att ta del av våra stora avslöjanden och unika reportage.

När Magda Gad rapporterar från Afghanistan är det våra mest lästa artiklar och mest sedda tv-inslag alla kategorier dag efter dag. Reportagen, och debatten om dem, har också varit Sveriges mest engagerande på sociala medier. 

När Expressen lanserade den nya betaltjänsten Premium var det heller ingen tillfällighet att det var med hennes reportageserie om kvinnorna som blev kvar när de unga männen flydde till bland annat Sverige.

Inte ens nyheten om den svenske tv-stjärnan som gripits i USA lockade lika många läsare och tittare som Magda Gads skakande berättelse om unga som tvingas leva som danspojkar i Afghanistan. En majoritet som följer Magda Gads utrikesjournalistik är kvinnor, när Expressen tagit stora marknadsandelar digitalt de senaste åren har det bland annat varit genom den högsta andelen kvinnliga läsare av de stora tidningarna.

Båda sidor i den polariserade debatten - för eller emot gymnasielagen - har försökt göra Magda Gads journalistik till sin. Men precis som i vår övriga samhällsjournalistik är linjen i rapporteringen tydlig: Expressens reportrar och fotografer, i detta fall Magda Gad och Niclas Hammarström, berättar så mycket som de bara kan i ord och bilder för att ge dig mer kunskap att bilda dig en egen uppfattning. 

I en debattartikel i Dagens Samhälle av författaren Mustafa Panshiri, före detta polis, och Callis Amid, Afghanistanveteran, hyllas den modiga journalistiken – och konsekvensneutraliteten: "Gads rapportering ska med den utgångspunkten ses som en tillgång utifrån vilken riktade integrationspolitiska insatser kan vidtas".

Bland fler än 400 publiceringar per dag, och 18 timmars live tv i Expressen, så det finns plats för BÅDE tunga samhällsreportage och underhållande nöjesbevakning. För yngre läsare är detta inget konstigt. Forskning om gymnasiestudenters läsvanor visar att det inte finns någon nämnvärd skillnad i trovärdighet mellan det som förr benämndes som morgon- och kvällstidningar, som kulturchefen Karin Olsson konstaterade häromdagen är den korrekta benämningen av Expressen och Aftonbladet snarare: "Sveriges största nyhetssajter".