Magnus Alselind

Coronakrisen blottar något om Sverige i dag

Expressens löpsedel och förstasida tillsammans med New York Times förstasida.

Dödstal och kurvor har fortsatt i procenttal med antikroppar och en debatt om vilket land i världen som räknar rätt.

I dag är Elsy, 80 år, på Expressens löpsedlar över hela landet och överst på vår sajt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

## Den 24 maj publicerade New York Times en förstasida som fick många runt om i världen att stanna upp och ta in historien vi lever just nu. Förstasidan var fylld av enbart namn på människor som dött i corona (ändå var det då bara en procent av de officiellt döda i USA).

## 4 639 har nu dött i Sverige. I går vårdades 295 patienter på IVA med respirator för covid-19.

Elsy är en av människorna som inte hunnit bli en siffra och statistik.

– Vad ni är utklädda! Ni ser ju ut som monster, säger Elsy, 80 år, till läkaren Tobias Ramseid-Foss och sjuksköterskan Helena Backlund, ett av vårdcentralens speciella coronateam som klädda i visir och plastförkläden rycker ut till svenska hem. 

– Har jag viruset, undrar hon. Det har hon får vi veta. 

Med sin illmarighet är Elsy en helvetes kvinna, berättar Magnus Falkehed för mig. Tillsammans med fotografen Niclas Hammarström har han fått följa med coronateamen bakom stängda dörrar och gardiner.

När Hannu hämtas av ambulanspersonalen är hans syreupptagning kritiskt låg.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Med Elsy, 80, på löpsedeln och Hannu, 64, på vår förstasida berättar vi om människorna bakom coronastatistiken – det var reportaget vi tänkte göra.

Men det blev lika mycket en berättelse om Sverige i dag med fantastiska bilder och berättelser från de underbara människor vi ofta stoppar undan eller stressar förbi, men som borde ges mer plats. Det skulle göra oss alla gott.

Genom att Magnus och Niclas följde coronapatrullen i veckor var de bland annat där när ambulansen hämtade Hannu, en vältränad 64-åring, som hastigt insjuknat med mamma Liisa dement på ett äldreboende i närheten och pappa Esko isolerad i lägenheten – en berättelse som börjar i coronan och riskerar att sluta där, men som  däremellan är en lika unik som vanlig livshistoria.

Expressens Niclas Hammarström och Magnus Falkehed.

– Esko är helt osynlig för de flesta av oss, eller än värre: en kostnad. En ensam, gammal coronasjuk man i sitt hem. Men när vi satt och drack kaffe vid hans köksbord var det så tydligt att han är en levande roman, full av dramatik och kärlek. Hans son Hannu ville hjälpa honom och det betalar han nu med att kämpa för sitt liv på Södersjukhuset. Det är så grymt, berättar Magnus Falkehed.

Fotografen Niclas Hammarström kände många gånger under reportaget igen sig i frustrationen och samvetskvalen hos de anhöriga.

– Jag har inte sett mina föräldrar sedan i julas.

Både Magnus och Niclas, som ni kanske hört i P1 Dokumentärs ”Kidnappad” (om hur de hölls gisslan och utsattes för tortyr under kriget i Syrien), berättar om det vackra i att få vara med de som sköter om våra äldre och hur människorna bakom de stängda dörrarna och gardinerna verkligen skiner upp under besöken. 

– Ibland kunde man faktiskt se att patienterna blev friskare av att någon bara sa något fint till dem eller la sin hand i deras, berättar Niclas.

Hans bild på Elsy, ensam i sängen med vårdpersonalen, träffar hårdare än 1 000 ord. 

Coronakrisen blottar något om vårt Sverige 2020. Vi hoppas att så många som möjligt ser.

Elsy har stannat i sängen hela dagen. Vårdteamet kommer i full skyddsutrustning.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM