Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Alselind

Blotta ögat – ett viktigt vapen mot propaganda

Talibanen: Vi var förberedda på allt
Magda Gad står mitt emellan när talibanernas högsta ledning stegar ut på landningsbanan och möter specialenheten Badri 313. 20 år av USA-styre är över i detta ögonblick.
Zahra, 32, drar ner sin niqab och blottar ansiktet. Samtidigt ger hon sitt stöd till talibanerna.
Magda Gad träffar företrädare för talibanerna.

Vi frågade i går kväll Magda Gad om hon kunde vara med i Expressen TV om den vilda skottlossningen i Kabul där många dödades och skadades.

– Nej, jag kan inte stå upp i lägenheten ens, skrev hon.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har kommit motstridiga rapporter om talibanerna tagit över Panjshirdalen, ett sista återstående fäste av motstånd mot den fundamentalistiska rörelse som efter 20 år av krig med USA och allierade nu har tagit över styret samtidigt som världens övriga stormakter manövrerar i och runt Afghanistan.

När det började skjutas med kalasjnikovs och tunga kulsprutor i går kväll undrade Magda Gad, där hon satt bakom två väggar (utifall en kula skulle gå igenom ytterväggen), om det stämde som flera källor hade uppgett, att det var ett firande för att talibanerna slutligen hade lyckats ta Panjshir också, eller om den högsta talibanledaren hade kommit till Kabul – men hur kan man egentligen veta om man inte har sett och hört det själv?

Att information är makt har regimer utnyttjat i alla tider; Donald Trump tog vägen till Vita Huset via algoritmerna på Facebook och om inte översättningen djupfejk sätter sig i Sverige kommer alla ändå snart att veta vad en deep fake är, men knappast alltid kunna avslöja en själv.

Blotta ögat är fortfarande ett av journalistikens bästa verktyg.

Hur allvarligt var terrordådet vid flygplatsen? Det hade rapporterats om några tiotal döda, om någon visste något säkert ville de åtminstone inte förmedla det, varken talibaner eller USA. Magda Gad tog sig till sjukhusen; såg liken, och resterna av många andra människor i säckar på marken. 

”Det är 146 döda enbart på detta sjukhus”, blinkade det till från Magda i telefonen. Och snart därpå i din. Och därefter runt om i världen.

Journalistik kan rädda liv. Men kunde stoppa terrordådet lika lite som de sista amerikanska styrkor som höll delar av flygplatsen. Magda Gad hade avslöjat att anledningen till att folk uppmanades hålla sig borta från flygplatsen var att det fanns ett IS-hot om terrordåd. Jag såg att det i den evigt pågående svenska twitterdebatten fanns ifrågasättande av den uppgiften. Det är sorgligt att ha rätt sådana gånger, men också oroväckande att se hur den information som når ut, ibland/för ofta viftas undan med förutbestämda åsikter.

Som sista militär på plats i Afghanistan lämnar befälhavaren Chris Donahue Kabul.
Foto: US ARMY / VIA REUTERS X80026

Magda Gad rapporterar inifrån Kabul om kvinnorättskämpar som från gömställen berättar om sin skräck för talibanernas hämnd - och ilska mot USA:s svek! - men möter också kvinnor som går ut och handlar igen. Allt är annorlunda men hur? Expressens reporter testade redan första dagen. En kvinna drog ned slöjan, visade ansiktet och skrattade i tv-reportaget, en taliban med automatvapnet rekommenderade Gad att ha på sig den. 

Det är ett land i historisk förändring och världen utanför fortsätter att påverkas. Hundratusentals har redan flytt, balansen mellan USA, Kina och Ryssland förändras, för att inte tala om Pakistan, Indien och Iran. 

I Sverige var gymnasielagen, för de asylsökande, förra valets största fråga enligt Aftonbladet/Inizio

I Afghanistan kan matlagren ta slut redan i september, uppger FN.

Magda Gad satt ned i lägenheten under skottlossningen i går. Hon åkte själv inte heller ut till flygplatsen när hoten var som värst. Det var också ett sätt att ta ansvar för journalistiken.

Många afghaner var så desperata att lämna landet att de upplevde att de inte hade något annat val än att tränga på utanför ändå, trots hotet om självmordsbombare från IS, minst 213 av dem dödades.

Efter att den sista USA-soldaten lämnade flygplatsen 30 augusti 2021 – i ett ögonblick utvalt och förmedlat av den gigantiska informationsstaben i Pentagon – så togs en annan bild dagen därpå där Talibanernas högsta ledning stegar ut på landningsbanan och deklarerar att 20 år av USA är över. De möter elitstyrkan Badri 313 på bilder som också blir historiska.

Mellan dem, där allt förändras och dit världens blickar riktas, står en kvinna och rapporterar: Magda Gad. 


Mer om Magda Gad i Expressens mediepodd Lägg ut!