Magnus Alselind

Berättelsen bakom avslöjandet om Löfven

Den 20 december – två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma – besöker statsministern köpcentrumet Gallerian.
Foto: LÄSARBILD

Årets nyhetsbild är grynig, tagen genom folkvimlet.

Tack vare den fick vi veta mer om statsministern lever som han lär – men bilden är också en påminnelse om hur svårt det är för alla oss att navigera genom en extrem tid.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi får återkommande nyhetstips till redaktionen om mer eller mindre kända människor som inte följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det mesta faller inom ramen för den personliga integriteten och Expressen är naturligtvis ingen domstol för enskilda individer som efter den 10 januari kan dömas till böter då den nya tillfälliga pandemilagen väntas träda i kraft.

Men när statsministern själv beger sig ut i julhandeln, är det en bild som säger mer än tusentals ord om den svenska coronastrategin.

Flera vände sig om när statsministern, två dagar efter förmaningar om att inte besöka gallerior, själv valde att ge sig ut i julhandeln. En av Expressens läsare – ni är 5,2 miljoner i veckan – hann få upp mobiltelefonen i sin förundran, och skickade in bilderna.

Stefan Löfvens julbesök i Gallerian.
Foto: LÄSARBILDER

Våra reportrar har talat med många besökare och anställda på Gallerian om statsministerns flera besök där, men det var först efter att vi även tillfört informationen om att det fanns bilder som staben kring statsministern återkom med en kommentar. Drygt sex timmar efter att vi tagit en första kontakt med presskontakten. 

Jag utgår från att kretsen kring Löfven till slut svarat ändå, men kan ändå konstatera att det var i det skedet som bekräftelsen kom.

***

Dagens Nyheters ledarredaktion skriver nu om hur Stefan Löfvens besök i shoppingcentrum ”riskerar att fälla den svenska strategin”. 

Expressens ledarredaktion menar att det envetna motståndet mot munskydd visar sig ännu mer feltänkt nu när det är uppenbart att inte ens statsministern kan undvika onödiga besök i trånga miljöer: ”Statsministern har ju uppenbarligen inte ens lyckats övertyga sig själv med sina moralpredikningar”.

Aftonbladets Lena Mellin: ”Stefan Löfven har tagit i från tåspetsarna för att få oss att uppträda rätt under pandemin. Men nu är hans auktoritet undergrävd. Vem ska tro på hans förmaningar i framtiden?”.

***

När priserna på Årets bild-galan delas ut, virtuellt utgår jag ifrån, kommer proffsfotograferna välförtjänt att uppmärksammas för sina tidsdokument. Kanske Niclas Hammarströms reportage inifrån kriget mot coronan på sjukhusen, om de som överlever, de som inte gör det – och de som måste jobba vidare genom allt. Eller Lotta Härdelins lika vackra som skakande bilder i DN från delar av Sverige där klimatförändringar redan förändrar livet för människor och djur.

Men jag skänker redan nu en tanke åt hen som hann knäppa av några rutor i sin mobiltelefon, av statsministern och människan Stefan Löfven och den gryniga bilden av 2020 och Sveriges coronastrategi.

Läsarfotografen, som vill vara anonym, säger i ett uttalande:

– Det är viktigt att media och allmänheten kan jobba tillsammans för att makthavarna ska fortsätta vara ärliga. I en värld av fake news är samarbete uppfriskande.

***

Från en annan, lite enklare, tid påminner jag om den klassiska läsarbilden på en snatts-minister! När Expressenreportern Niklas Svensson 1996 tog hand om en läsares fotorulle (!) som råkat fånga hur Göran Persson lät sig smaka på påskgodiset – utan att betala. 

Tomas Langton skulle testa sin nya kamera och fångade först en bild på Engla som kom cyklande. Sedan på Anders Eklunds bil.

Den viktigaste är naturligtvis bilden av en röd Saab, som löste Englamordet. Tomas Langton skulle testa sin nya kamera och fångade först en bild på Engla som kom cyklande. Sedan på Anders Eklunds bil.

Expressenreportern Niklas Svensson 1996 tog hand om en läsares fotorulle (!) som råkat fånga hur Göran Persson lät sig smaka på påskgodiset – utan att betala.

Så har de svenska makthavarna tabbat sig under pandemin

Jimmie Åkesson snörvlar, Ebba Busch festar och Stefan Löfven julhandlar – inte helt i linje med rekommendationerna.