Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Alselind

Aftonbladet gör som Löfven, plockar poäng på Almedalen

Johanna Karlsson om gänget som tagit över i Ronneby, ett reportage för Expressen – samtidigt som Magdalena Andersson, S, diskuterar sakpolitik med Niklas Svensson i Expressen TV från politikerveckan.

När Aftonbladet skruvar på nyhetsvärderingen i sin politikbevakning gör man det i form av ett utspel: ”Vi ska lägga mindre resurser i Almedalen, komma mer ut i landet”. Låter det bekant? Precis vad Stefan Löfven lockade väljare med häromåret när han valde bort politikerveckan för en Sverigeturné.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att Aftonbladet basunerar ut detta sju månader före deras läsare och tittare märker hur många artiklar och tv-inslag som görs från Almedalen har så klart att göra med att Aftonbladet redan innan de gjort något annat av budgetpengarna 2019 vill ange riktning och visa vad de vill vara. 

I Dagens Nyheters fall skulle svaret nästan kunna vara: ett politiskt parti. Det tänker i alla fall jag när extravagnar sätts in på DN-tåget ut i Europa, när 1 000 personer kommer till DN:s klimatkväll och jag läser Britta Svenssons krönika om hur hon ”inte står ut med nyhetsartiklar där skribenten tydligt markerar att den står för åsikter som inte stämmer överens med det den intervjuade för fram”. Att många ville ta selfies med chefredaktören Peter Wolodarski på ett möte med prenumeranterna förvånar inte, och om Björn Wiman tidigare var kandidat till kulturminister skulle han väl nu bli klimatminister efter att ha slagit fast att det bara är den frågan som är värd att skriva om.

Nystartade Demokraterna fick nyligen 17,2 procent i Göteborg och jag kan inte låta bli att undra hur många av de procenten som uppkom från den internationellt prisade kampanjen för en folkomröstning om trängselskatten som Frida Boisen och Markus Hankins skapade sådant engagemang för i Expressens västsvenska edition GT i början av 2010-talet.

Nyligen meddelade New York Times att de efter tidigare års oro för tidningens framtid nått upp i fyra miljoner prenumeranter över hela världen, lysande journalistik har de gjort genom historien – men när det handlar om att samla människor som köper digitala abonnemang hjälper det nog till att Donald Trump basunerat ut dem som huvudfiende.

Expressen kommer fortsätta att bevaka politikerveckan i Visby intensivt från alla håll, sända debatter från vår scen med ministrar, partiledare och ungdomsförbund samt genomlysa partiledarnas tal i Almedalen. Det är ett fantastiskt tillfälle att ta del av hur de sakpolitiska argumenten testas mot varandra i ett annars väldigt polariserat klimat på sociala medier där man är mer intresserad av att få spridning på sin egen åsikt.

Allt är långt ifrån perfekt med Almedalen, mångfalden brister exempelvis, men att medier bevakar sakpolitik intensivt under en vecka är inte ett av de 99 värsta problemen. Även om såväl Löfven som Aftonbladet kan plocka poäng på att de säger att de ska göra andra saker.

I USA väljer man ofta tv-kanal efter sin politiska preferens. Högern: Fox News, vänstern: MSNBC. Sverige är inte där – än.

När Christofer Brask nu tillträder som politik- och samhällschef på Expressen är det för att i den politiska bevakningen fortsätta den linje vi drivit under hans tid som reportagechef, då vi konsekvent jobbat med att inte skriva läsare och tittare en åsikt på näsan, utan tvärtom försökt ge fler perspektiv, bland annat genom de omdiskuterade reportageserierna ”Därför kommer tiggarna”, Utanförskapet inifrån”, "Asylrapporten" och ”Last Night in Sweden” – som inte målat i enbart svart eller vitt utan istället utmanat förutbestämda åsikter. På nyhetsredaktionen är uppdraget tydligt: ta fram informationen, jobba konsekvensneutralt och låt läsare och tittare välja partier själva. Före valet berättade Svenska röster” i bilder, texter och tv om människorna efter Europaväg 45 som ringlar genom utanförskapsområden, småstäder och glesbygd. Sveriges Radios Katarina Gunnarsson tilldelades nyligen Per Wendel-priset för sin ”pejlande journalistik”, där hon ofta reser runt i Sverige och fångar upp ämnen som det pratas om. Vill fler medier ut i landet är de välkomna, det finns massa journalistik att göra 51 veckor om året när det inte är politikervecka i Visby, eller till och med samtidigt – som när vi vid sidan om 145 debatter och utfrågningar på Expressen scen i Almedalen publicerade Fucking Dalsland”, reportageserien om en del av landet där man känner sig som en vit fläck på Sverigekartan och där man inte längre räknar med hjälp från staten. Det ena behöver inte utesluta det andra för läsare och tittare.

Hur det gick med Stefan Löfvens utspel om att åka ut i Sverige istället för Almedalen? Han kom tillbaka till Visby på valåret.