Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

5 miljoner läsare som hellre vill välja själva

Maggie Strömberg.Foto: SVEN LINDWALL
Viktor Barth-Kron.Foto: OLLE SPORRONG
Tomas Nordenskiöld.

I USA är mediekartan helt splittrad, man zappar kanal efter politisk övertygelse. 

Samtidigt är det artiklar som låter dig välja själv som blir mest lästa i Expressen. Nu satsar vi på mer kvalitetsjournalistik om politik än någonsin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Många har sett tv-serien ”The loudest voice” där en fruktansvärt cynisk kanal byggs upp till USA:s största och bland annat bidrar till att Donald Trump blir vald genom partisk rapportering. De allra flesta vet också att det handlar om en sann story.

Nyligen presenterades opinionsmätningar som bekräftade att Fox News-tittare röstar på republikanerna, ingen skräll - men en mätning åskådliggjorde också hur extremt mycket de misstror andra amerikanska tv-kanaler som exempelvis CNN.

Och vice versa.

Även i Sverige har det funnits exempel på mediesatsningar med tydlig åsiktsinriktning även på nyhetsinnehållet, bland annat kopplade till Sverigedemokraterna. På sociala medier är det också lätt att fastna i den allt mer högljudda polariseringen och förledas att tro att den stora svenska publiken helst följer varje uppbragd tweet.

När Expressen analyserar mönster hos våra 5 miljoner unika användare varje vecka ser vi naturligtvis ett intresse för åsikter, ju mer underbyggda desto bättre – men ännu tydligare att det är journalistiken som INTE målar i svart eller vitt som får läsare och tittare att stanna längst på sajten, för att få mer underlag att bilda sig en egen uppfattning. 

Politik har växt sig än större som Expressens viktigaste ämne de senaste åren; lockat flest läsare och även sålt flest tidningar. Det ger också oss möjlighet att öka vår bevakning än mer. När jag själv kom till Expressen 1997 var (den om än legendariske) Per Wendel stundtals ensam politikreporter. I valrörelsen 2006 hade Expressen sex förstasidor om politik, i en artikel från 2010 berättar jag och min dåvarande redaktionschefskollega Viveka Hansson, numera programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, att vi ökat till 21 förstasidor bara de sista veckorna och så där har det fortsatt. Fakta är att hela mediekartan vad gäller det största ämnet har ritats om de senaste åren.

Flera av Sveriges bästa journalister väljer nu att flytta över till Expressens politikredaktion:

■ Nyhetsreportern Tomas Nordenskiöld avslutade i våras sin tid på Dagens industri med att avslöja att Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna. 

Viktor Barth-Kron, nr 1 med 160 000 följare på Twitter, är i dag politisk kommentator på Expressen efter att byggt upp sin tv-succé på Dagens Nyheter och Kvartal.

■ Nu ansluter Maggie Strömberg från Ekot, där hennes uppmärksammade dokumentär ”Regeringsbildningen” sade mest av alla om hur C och L lämnade 15 års allianssamarbete för att stödja en rödgrön regering. 

De gör sällskap med reportrarna Karolina Skoglund och Niklas Svensson, skribenten Torbjörn Nilsson, utsedd till bland annat ”Årets journalist”, statsvetaren Jenny Madestam och krönikören Lotta Gröning samt Stora journalistpriset-vinnaren David Baas. Dessutom har klimatredaktionens Filippa Rogvall politikuppdrag och pressar alla partiledarna på vad de verkligen gör för klimatet.

När medievalsundersökningen kartlade riksdagsvalet 2018 räknades fram att Expressen redan då publicerat dubbelt så många artiklar om politik som exempelvis Aftonbladet och Dagens Nyheter, för att nämna två framträdande konkurrenter. Natten till valdagen avslutades en maratonsändning med att Annie Lööf och Jimmie Åkesson diskuterade sakpolitik i Expressen TV:s studio med Niklas Svensson som programledare som final på hela den svenska valrörelsen.

Mest är inte alltid bäst. Men den enorma produktionen av politiska nyheter, granskningar, tv-debatter och utfrågningar är värd att påminna om när en del av en enstaka publicering blir utryckt ur det sammanhanget och används som slagträ i debatten för att vi gynnar eller missgynnar ett visst parti.

Expressens linje, med Christofer Brask som chef för politik- och samhälle, är att inte jobba tesdrivet utan att ge dig underlag att välja själv.

Vi är inte heller bäst, eller ens mest, på allt. Utplacerade nyheter från partier är en genre som fått mycket utrymme i många år när partiernas spinndoktorer geniförklarats i de politiska spelen, men allt mindre i Expressen. Stora offentliggöranden från det största regeringsbärande partiet brukar exempelvis inte helt sällan hamna hos politiska kommentatorer på andra stora medier.

Expressen vill så klart ha tillgång till alla nyheter först, men allra viktigast för oss – och publiken – är att göra unik journalistik som inte skulle framkommit annars.

FAKTA

Även genom historien är det ofta på den politiska scenen som de största nyheterna utspelat sig, de som definierat Expressen, fastän de politiska nyhetsreportrarna var betydligt färre och deras nyheter fram till början av 2000-talet inte alltid tog plats på förstasidor och löpsedlar som då till vardags var vikta för mer gammeldags kvällstidningsnyheter.

■ Ebbe Carlsson-affären, som Per Wendel avslöjade, utsågs till tidernas scoop i svenska medier; blottläggandet av de hemliga maktstrukturerna, från regeringen till Palmeutredningen via utrikespolitiken och Säpo, har präglat synen på hur Sverige styrdes under 80-talet.

■ Kontokortskandalen, som Leif Brännström avslöjade, gjorde att Mona Sahlin inte blev statsminister (även om hon senare fick en ny chans som partiledare för Socialdemokraterna).

■ Järnrörsskandalen, som David Baas och Christian Holmén avslöjade, tvingade tre ledande Sverigedemokrater att lämna sina uppdrag och gjorde att SD:s toppskikt i dag ser annorlunda ut än det annars skulle ha gjort.