Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magda Omerspahic

Beyoncé tar ställning – hon skriver historia

Du bör inte skriva en låt om din makes påstådda otrohet.

Du bör inte gå emot musikbranschens konventioner om hur en kvinnlig artist bör uttrycka sig, genom att skriva “FEMINIST” med versaler på en flera meter hög LED-vägg.

Men när du bryter mot allt det, det är då du tar tillbaka makten över din egen historia – det är den historian Beyoncé skriver på Friends arena i kväll.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

FEMINIST.

Orden var skrivna i versala bokstäver under turnépremiären av “The Mrs. Carter”-turnén, 2013, i Belgrad i Serbien.

När kvinnliga artister förväntas hålla sig ifrån offentliga ställningstaganden, gjorde Beyoncé just tvärtom – hon samplade feministikonen Chimamanda Ngozi Adichies tal om varför vi alla bör vara feminister.

Det kanske inte tycks vara en big deal i Sverige.

Men i det konservativa USA riskerar du, som artist, att offra din karriär varje gång du tar ställning.

 

I kväll ställer sig Beyoncé på scenen i Stockholm med en show som tar ställning mot polisbrutaliteten i USA och lyfter afroamerikaners rättigheter.

Det är bara en av de maktstrukturer som Queen B lagt sin karriär på att motverka.

 

Hela hennes gärning genomsyras av ett maktåtertagande.

När hennes make, rapparen Jay Z, i fjol anklagades för att ha varit otrogen mot henne svarade Beyoncé på ett sätt som bara hon kan.

 

I stället för att, som andra offentliga personer, lägga locket på och rida ut stormen ger hon sig ut på en turné tillsammans med honom.

 

När skriverierna äntligen tystnat – drar hon upp det till ytan igen genom låten “Sorry”, från senaste albumet “Lemonade”, där hon uppges sjunga om affären.

 

Makten är åter hos Beyoncé.

Det är hon som har kontrollen över sin historia.

 

I februari i år inledde hon sitt uppträdande på “Super Bowl” med knutna nävar som en hyllning till Svarta pantrarna (“Black Panther) – en organisation som kämpade för afroamerikanernas rättigheter.

 

Under konserten i Dublin höll hon en tyst minut för de som fallit offer för polisbrutaliteten i USA i år. Skärmen fylldes med över 500 namn.

 

Ställningstagandena är återkommande. Hennes plattform blir till en politisk arena.

 

Kvinnors sexuella frigörelse ställs i fokus och hennes texter genomsyras av självständighet, kvinnlig onani och sex på ens egna villkor.

 

Dessutom har hon banat väg för nya skönhetsideal där den kurviga kroppen (och alla andra kroppsformer) SKA älskas och hyllas.

 

Hennes politiska budskap pumpas ut till en publikmassa som omöjligt skulle kunna nås av någon politiker här i världen.

 

Och det är en tydlig läxa hon vill ge oss på Friends arena i kväll.

På samma vis som hon äger sig själv, sitt liv och sin sexualitet, bör vi också göra det.