Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magda Gad

Vissa människor får offras utan att någon ingriper

Magda Gad rapporterar från skolan dit civila sökt sig.
Syskonen Raean och Aeub med mamma Eman, 32 år.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Magda Gad på plats i Syrien.Foto: Niclas Hammarström

QAMISHLI/SYRIEN. När det misstänktes att Bashar al-Assad hade använt förbjudna vapen skulle väst avsätta honom även om det innebar att beväpna islamister som begår krigsbrott och USA bombade till och med en bas i Syrien.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vilka västländer har i dag ställt krav på en ”regime change” i Turkiet efter att FN nu utreder om vit fosfor har använts mot civila? Vilka miliser har man beväpnat för att strida mot Erdoğan? Och vad har USA bombat i Turkiet?

Det här är det som kallas ”double standards” och det är något som människor i Mellanöstern och Afghanistan ofta pratar om med mig.

Att vissa människor får offras utan att någon ingriper för att det inte ligger ett politiskt intresse i att göra det.

”Som att vi inte är människor”

Jag glömmer aldrig en man som kom fram till mig efter bombningen av ett bröllop i Kabul. Vi stod i en moské där två barn tvättades och sveptes innan de skulle grävas ner i jorden.

Han sa att när människor dör och skadas i hundratal i Afghanistan så räknas det inte som något allvarligt och ingen utreder någonsin brotten.

Medan om det hade hänt i väst hade det blivit månadslånga utredningar även om det bara var fem som dog och alla skulle kräva att den skyldiga ställdes till svars.

Han bad mig som en representant för väst att reflektera över detta.

Sedan lade han till:

– Det är som att vi inte är människor.

Så kan du hjälpa de drabbade i Syrien

Rädda barnen:
Finns på plats med personal i tre olika flyktingläger. Där hjälper de barn med tak över huvudet, mat och övrig akuthjälp. Organisationen förbereder sig också för att öka sina insatser i området.

Swisha valfri summa till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 092-0033 eller Plusgiro: 90 2003-3.

UNICEF:


På plats inne i Syrien och ger barnen livräddande hjälp. UNICEF har trappat upp sina insatser och förser barnen och deras familjer med näring, hälsovård, rent vatten och sanitet.

Swisha valfri summa till 902 00 17 eller överför valfri summa på Bankgiro 902-0017 eller Plusgiro 90 20 01-7.

 

UNHCR:
Arbetar på plats där de bland annat delar ut nödhjälp i form av mat och vatten, varma filtar och kläder, samt ger barn på flykt möjlighet att gå i skola.

Swisha valfri summa till 90 01 645. Alternativt överför valfri summa på bankgiro 90 0-16 45, eller plusgiro 90 01 64-5.

 

Läkare utan gränser:
Läkare utan gränser hjälper pressade sjukhusen med begränsade resurser. Enligt organisationen har man team på plats i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

Swisha valfri summa till 900 60 32 eller överför valfri summa på Bankgiro: 900-6032 eller Plusgiro: 900603-2.

 

Röda korset/röda halvmånen
Röda Korset/Röda Halvmånen är på plats i nordöstra Syrien, och delar ut mat, vatten, filtar och annan nödhjälp. Organisationen har också ett fältsjukhus, mobila kliniker och ambulanser i området.

Swisha valfritt belopp till 123 000 4648

 

Svenska kyrkan:
Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som är en av världens största biståndsallianser. De arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete och ger mest stöd där behoven är som störst.

Swisha valfri summa till 900 12 23 eller överför valfri summa till Bankgiro: 900 1223 eller Plusgiro: 90 01 22-3.

Expressens Kassem Hamadé på plats vid gränsen i Turkiet

Senaste om konflikten med Kassem Hamadé.