Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magda Gad

Nu kommer ett nytt krig – det är en seger för IS

"Det som gör det ytterst problematiskt är är att kurderna håller IS-fångar".
I dag är en seger för islamismen och IS.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

I dag är en seger för islamismen och IS.

Turkiets president Erdogan har nu gjort det han lovade – attackerat det kurdiskt kontrollerade området Rojava i nordöstra Syrien.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stridsvagnar och artilleri mobiliserades för några dagar sedan, sent i går började de första bombningarna mot kurdiska positioner och i dag före lunch svensk tid har turkiska styrkor gått över gränsen.


De kurdiska gerillasoldaterna och deras allierade i SDF, Syrian Democratic Forces, där även minoriteter som kristna assyrier och yazidier ingår, har inte tillräcklig vapenkraft eller militär organisation för att stå emot den turkiska armén, som enligt vittnesmål från plats även ser ut att få understöd i form av fotsoldater från miliser som går under namnet FSA, Fria Syriska Armén.


Turkiska regeringsstyrkor och FSA har tidigare gjort liknande militära operationer i norra Syrien, bland annat i Afrin där bilder av skadade kurder – inklusive kvinnor och barn – kablades ut till omvärlden från sjukhus som saknade kapacitet att behandla dem med resultat att många som inte redan hade dödats i striderna dog.


Nu har demonstranter samlats utanför Vita Huset i Washington i protest med president Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska trupper som under kriget mot IS har gett understöd till kurderna i det här området i form av bland annat flygbombningar. Demonstranterna säger att USA:s tillbakadragande kommer leda till massmord och etnisk rensning.


Turkiet har en massiv stridsförmåga och FSA har begått krigsbrott i Syrien. Flera av deras undergrupper är i själva verket grenar av al-Qaida och enligt en rapport från SDF har också en lång rad IS-krigare gått över till FSA.


Det som händer är alltså att islamister av olika slag går in i områden där kurder har besegrat IS och satt IS-krigare och deras familjer i fängelser respektive läger. I Rojava finns över tjugo sådana här förvar med knappt 10 000 regionala IS-krigare, 2-2 500 utländska IS-krigare samt över 70 000 kvinnor och barn.


USA hade inte tillräckligt med trupper i området för att bevaka dessa förvar och inte heller mandat att göra så. Dessutom är både USA och Turkiet med i NATO – USA har den största NATO-armén och Turkiet den näst största – vilket försvårar situationen ytterligare. Därtill gav USA under början av kriget även militärt stöd till FSA, eftersom man ville att de skulle störta Bashar al-Assad.Turkiets stora fiende i Syrienkriget har aldrig varit Assad eller IS – utan just de kurdiska gerillasoldaterna. Deras miliser har växt fram ur den av EU, NATO och USA terrorklassade gruppen PKK, som strider för kurdisk självständighet mot bland annat turkiska staten. Erdogan har hela tiden varit tydlig med att han inte vill ha dem vid sin gräns.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

De kurdiska styrkorna kommer att gå till motattack och de kommer att göra allt för att försvara sig själva och sina egna familjer. Ett resultat av detta är att fånglägren inte kommer att prioriteras. De kan komma att lämnas obevakade, det kan bli kaos på grund av strider och bombningar och IS-fångar kan komma att fly. Kvinnor och barn kan också komma att släppas ut.


Irakiska staden Mosul som i folkmängd är lika stor som Stockholm hölls av endast 5 000 IS-medlemmar. Nu riskerar dubbelt så många att hamna på fri fot, tillsammans med tiotusentals radikaliserade kvinnor som har nekats allt form av stöd från väst.


Kvinnor som sitter i lägren ser positivt på det turkiska anfallet. De har av kurderna hindrats att till exempelvis söka läkarvård när de varit gravida eller sjuka, många barn har dött och hjälporganisationer har förhindrats i sitt arbete. Det här är resultatet av en vålds- och hämndspiral, då kurderna själva har varit utsatta av IS och haft familjemedlemmar som dödats av IS. Ändå är det kurderna – som inte ens har en egen stat, knappt något samhällsservice till sig själva och som är högst utsatta i Syrien – som har fått ta ansvaret för tillfångatagna IS. De har vädjat till omvärlden om hjälp men det var bara Ryssland och Uzbekistan som tog hem IS.


Många av kvinnorna har rest genom Turkiet för att en gång i tiden komma in till Syrien och gå med i IS och de tror att de kommer bli mycket bättre behandlade av turkarna än av kurderna. De hoppas på att turkiska staten ska bistå dem genom att låta dem få komma till sina hemländers ambassader i Turkiet.


Sverige och övriga Europa kommer därmed från och med i dag inte kunna vara säkra på var de svenska och europeiska IS-medlemmarna kommer befinna sig i framtiden.


Svenska politiker har krävt att IS offer ska sköta den uppgiften, vilket har varit oansvarigt på flera plan – säkerhetsmässigt, humanitärt och för att det eldar på den onda cirkeln av hat.


Utöver frågorna om vad som ska hända med kurder och IS finns även i nordöstra Syrien hundratusentals araber som har blivit internflyktingar under kriget och som under många år har lidit svårt.


Nu kommer ett nytt krig till dem och människorättsorganisationer varnar för att två miljoner kommer drabbas och att 300 000 kan hamna på flykt.


Men inte heller det har Sverige och Europa velat ta ansvar för – i stället gjorde man en deal med Erdogan om att han skulle stänga dörrarna till EU och hålla flyktingarna inlåsta.


Samma Erdogan som man nu bedömer kommer bidra till en förstärkning av islamismen och IS.


Vilken sida har EU egentligen ställt sig på?

Mats Larsson: ”Erdogan är pressad på hemmaplan”.