Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magda Gad

Europa förstår fortfarande inte – borde lyssnat på USA

Expressens Magda Gad rapporterar direkt från Kabul efter Turkiets offensiv i Syrien.
På onsdagen inleddes Turkiets offensiv i Syrien. Foto: XINHUA / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Magda Gad rapporterar på plats i Kabul, Afghanistan.
Människor flyr området efter angreppet. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Då har helvetet brutit ut. Jag hörde tidigare utrikesminister Carl Bildt säga i Expressen TV i går att den turkiska attacken mot nordöstra Syrien inte alls görs precis där IS-medlemmar av olika slag hålls fångna.

Dagen före de turkiska attackerna inleddes vidhöll dessutom inrikesminister Mikael Damberg att IS ska dömas på plats i Syrien.

Jag undrar: Vad är det man inte har förstått?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mindre än ett dygn efter att turkisk armé passerade gränsen in i Syrien har det gjorts flygbombningar fem mil in i Syrien och attackerna sträcker sig längs ett väldigt brett område - 181 mål har attackerats enligt turkiska försvarsministern.

Att bli bombad nattetid är fruktansvärt, man hör bara planen och har svårt att se nedslagen. Befinner man sig vid explosionerna kan man tillfälligt förlora syn och hörsel.

Kurdiska alliansstyrkan SDF:s talesperson Mustafa Bali meddelar att en bombning har gjorts precis i närheten av ett fängelse där de IS-fångar som bedöms som mest farliga hålls inlåsta – al-Chirkin. Att som kurdisk gerillasoldat stå kvar och vakta ett fängelse när det regnar eld och hett stål från himlen är naturligtvis inte hållbart i längden. SDF har sagt att de har tvingats avbryta sina operationer mot IS.

Det kommer också rapporter om att några IS-kvinnor har tänt på tält i det mardrömslika lägret al-Hol – och flytt.

IS-fångarna kommer att fly 

USA har tagit två IS-fångar som har halshuggit människor ut från Syrien – enligt al-Jaazera rör det sig om El Shafee Elsheikh och Alexanda Amon Kotey, som ingick i en fyramannacell som halshögg sju utländska journalister och hjälparbetare – men president Trump fortsätter säga att alla dessa tusentals IS inte är USA:s ansvar. På frågan om vad som kommer hända med dem sa han i går att de kommer fly till Europa.

Det är klart att de utländska IS kommer göra det. Jag har haft kontakt med flera och det enda de vill är att lämna Syrien via Turkiet.

Att bli av med sina fångvaktare är för dem en efterlängtad möjlighet till förändring av det dödläge de har suttit i.

Allt det här hade kunnat förhindras om Sverige och Europa hade lyssnat på USA och kurderna när de sa att de själva inte kan ansvara för de IS som hålls i förvar.

Samtidigt har kvarvarande IS-terrorister passat på att göra attacker i Raqqah-provinsen – som ansågs befriad från IS för exakt två år sedan, i oktober 2017 då jag själv lämnade.

Ingen förberedelse för att hantera katastrofen

Kurdiska gerillasoldater och minoritetsgruppers miliser måste nu försvara sig på två fronter – både mot IS och mot turkiska armén som strider tillsammans med islamistiska fotsoldater från FSA, oppositionsgruppen Fria Syriska Armén som president Erdogan i går benämnde som den syriska nationella armén, trots att de är det exakt motsatta.

Staden Kobane i norr som blev känd för att kurder besegrade IS där med hjälp av amerikanskt flygunderstöd blir nu bombad – av Turkiet.

I Qamishli och Tal Abyad har man tänt på bildäck för att den svarta röken ska göra det svårare för turkiska stridsplan. Tal Abyad har även förlorat elen. Och Jarablus bombas.

Döda kroppar syns liggandes på gator och på sjukhuset i Ain Issa i Raqqah-provinsen har det kommit in både skadade och döda. Den yngsta som uppges ha dödats hittills är sex år.

Sjukhusen i den här regionen har gått på knäna ända sedan de öppnade eftersom det har varit svårt att transportera in mediciner och utrustning över gränsen. Även detta är Turkiet ansvariga för då de har haft blockader.

Det finns nu ingen förberedelse för att hantera den här katastrofen.

Civila flyr i chock söderut i försök att rädda sina liv.

Kristna minoriteter ber omvärlden att inrätta ett flygförbud över området för att de inte ska fördrivas.

Folket drivs på flykt

Utöver att slå ut kurdiska miliser har Turkiet sagt att de gör den här operationen för att skapa en ”säkerhetszon” där flyktingar som nu befinner sig i islamistfästet Idlib och inne i Turkiet ska kunna bo. Men det som händer nu är motsatsen – hundratusentals fler drivs på flykt.

En troligare förklaring är att Turkiet passade på att göra den här attacken medan president Bashar al-Assad fortfarande är upptagen med att ta över just Idlib som ett led i att ena landet – samt innan något avtal har hunnits göra mellan al-Assad och kurder om autonomi.

En kurdisk självständig region, KRG, finns i norra Irak och kurder i Syrien hade hoppats på en likadan i Syrien, Rojava.

Relationerna med Damaskus-regeringen har inte sett omöjliga ut och det var naturligtvis ett stort hot mot president Erdogan – att ha en kurdisk enklav nära sin gräns hade han aldrig accepterat.

Därav detta blod som nu skriver in sig i vår nutidshistoria.

Häpnadsväckande är också att de som president Erdoğan hela tiden har stött i de här krigen är rörelser med grund i Muslimska brödraskapet. Det är en islamistisk organisation som grundades i Egypten, som strävar efter ett sunniislamistiskt kalifat och sharialagar.

Ur brödraskapets ideologi har sunniextremister som talibaner, al-Qaida och IS växt fram.

Jag träffade en egyptiskt officiell person här i Kabul som sa att det inte räcker med att förbjuda brödraskapet i Egypten och Mellanöstern – de måste skickas till månen.

En lång rad länder har nu gått ut och fördömt Erdoğans invasion i nordöstra Syrien. Bland dem finns Egypten, Kuwait, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Jordanien och Libanon. Länder med antingen sunniislamistiskt styre eller närvaro av sunniislam – som själva inte vill ha de här extremisterna.

Men i Sverige har Muslimska brödraskapet hållits om ryggen och en närstående till dem fick till och med en ministerpost.

Läsarbidrag: ett sunniislamistiskt parti har också startat i Sverige – Nyans.

Tusentals flyr efter Turkiets offensiv mot norra Syrien