Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magda Gad

Dagens Sverige är obegripligt för mig

Här avslöjas S-politikern som människosmugglare av Expressens Kassem Hammadé.
Migranter vid grekiska ön Lesbos 2016.
Foto: MANU BRABO / AP TT NYHETSBYRÅN

Det som upprör mig mest med detta avslöjande är inte att en svensk politiker tagit pengar för att smuggla flyktingar från Grekland till Sverige. 

Smuggling är en gigantisk business och denna person är bara en nål i en höstack.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Iran finns totalt hänsynslösa smugglare som lovar att ta afghaner till Turkiet trots att de vet att det inte går på grund av den hårda gränspolisen, och när afghanerna upptäcker det låser smugglarna in dem och säger att de inte får åka tillbaka till Afghanistan om de inte betalar dem tiotusentals kronor. Då har afghanerna som regel redan sålt allt de äger inklusive sina hus och har inget att återvända till.

Det som upprör mig är det som den svenska politikern/smugglaren Rashad Alasaad säger om Sveriges tidigare policy gällande syriska flyktingar.

”Han föreslår att vi ska utge oss för att vara palestinier och inte säga att vi kommer från Syrien”, berättade Expressens utsända, som utgav sig för att vara en flykting, i avslöjandet. 

S-politikern berättade i Expressens artikel: 

– Det är ny bedömning för syriska (flyktingar). Tidigare kunde man bokstavligen slänga fram sitt syriska pass på bordet och säga att man är syrier. ”Känner du någon här?” Nej, jag känner ingen. ”Är du för Bashar al-Assad?” Nej. ”Är du för oppositionen?” Ja, jag stöder oppositionen.

– Nu är det annorlunda. Den nya policyn utgår från vilka områden (man kommer från) och bedömningen är individuell. 

Visste inte Sverige vilka oppositionen var? Att det inte bara var syrier med en annan politisk åsikt utan att det också var extremistiska sunniislamister som IS, Hayat Tahrir al-Sham (al-Qaida i Syrien), Free Syrian Army, Ahrar al-Sham, Jaysh al-Islam, Nour al-Din al-Zenki, Muslim Brotherhood of Syria och så vidare (samt kurdiska PKK som inte är islamister men som är terrorklassade av USA, Nato och EU).

Ville man hellre ge dessa fri passage till Sverige än någon som var för syriska regimen men som blev slaktad av IS och al-Qaida?

Var någon som var nöjd med att leva under Bashar al-Assad ett större hot för Sverige än militanta islamister som vill ha sharialagar, kalifat och som i många fall använder terror för att uppnå det?

Detta är en av många faktorer som gör dagens Sverige obegripligt för mig.

Se minidokumentären om mötena med talibanledarna i Afghanistan

Expressens Magda Gad om konflikterna i Afghanistan och det 18 år långa kriget.