Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Vårdguiden-skandalen är bedrövlig – vad gör ni nu?

”Självklart handlar det om känsliga uppgifter, vilka mediciner de tar, hur de mår psykiskt, vilka sjukdomar de har och vad de behöver hjälp med”, skriver Lotta Gröning om samtalen till Vårdguiden som hamnat på nätet.Foto: Colourbox

På en öppen webbserver helt utan lösenord finns 2,7 miljoner inspelade samtal från Vårdguiden och rådgivningsnumret 1177. 57 000 telefonnummer finns angivna och samtalen kommer från tre vårdregioner Stockholm, Södermanland och Värmland. I filerna finns människor i behov av hjälp som ringer in för att prata om sina problem. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Självklart handlar det om känsliga uppgifter, vilka mediciner de tar, hur de mår psykiskt, vilka sjukdomar de har och vad de behöver hjälp med. Det är 170 000 timmar med känsliga samtal från 2013 och framåt med personliga och integritetskränkande uppgifter som vem som helst kan lyssna på. Det är tidningen Computer Sweden som avslöjar ett av de största läckagen någonsin när det gäller människors integritet. Det är milt sagt en bedrövlig historia. 

Sverige är inte världsmästare vare sig på IT-säkerhet eller människors personliga integritet.

När den personliga integriteten hotas som nu är fallet är det en ytterst allvarlig situation. Det är i första hand vårdgivarna som är ansvariga, alltså landstingen i de tre regioner där deras patienters samtal med 1177 blivit offentliga.

Det är Datainspektionen som ska granska fallet. Vi har starka lagar som skyddar den personliga integriteten. Nu har vårdgivarna 72 timmar på sig att göra en incidentanmälan till Datainspektionen.

– Vi kommer efter det att göra en bedömning och sedan inleda en tillsyn per vårdgivare. Särskilt allvarligt är det att webbsajten varit öppen så länge och helt utan skydd. Det är alltid vårdgivaren som är ansvarig och de bör veta hur deras data hanteras, poängterar Katarina Tullstedt som är enhetschef på Datainspektionen.

Det kan bli dryga böter, för ett landsting kan det handla om miljoner kronor.

 

Skandaler i datasäkerhet har avlöst varandra! Alla minns väl Transportstyrelsens fadäs när inte ens statsminister Stefan Löfven hade någon information om säkerhetsbristerna. För en tid sedan fick vd:n för Svenska Kraftnät Ulla Sandborgh sparken på grund av allvarliga säkerhetsbrister i verksamheten. Larmrapporter kommer nästan dagligen.

Johan Turell analytiker i cybersäkerhetsfrågor hävdar att Sverige befinner sig i en uppförsbacke när det gäller säkerheten på nätet.

– Internet byggdes inte som ett säkerhetsprojekt utan som ett projekt för öppenhet och tillgänglighet där vi skulle ha smidigare, billigare och smartare lösningar. Säkerhetsbrister kom i andra hand, säger Johan Turnell.

Nu är det Anders Ygeman som fick sparken som minister i skandalen om Transportstyrelsen för sin bristande kompetens som ska axla Sveriges omfattande säkerhetsproblem när det gäller nätet. Det finns en utarbetad strategi och många vackra ords om vad som behöver göras. Men frågan är om det finns tillräckligt med resurser och kompetens för att vidareutbilda alla som har ett ansvar för IT-säkerhet inom myndigheter och organisationer. Finns det pengar nog att anställa säkerhetsexperter som kan skydda känslig data? Har vi tid nog eller ens tillräckligt med utbildade dataexperter? Utvecklingen går snabbt i cybervärlden.

Korrigering: I en tidigare version av texten hade ordet ”timmar” fallit bort.