Lotta Gröning

Vi som röstade kan se oss förpassade till soptunnan

Ett nyval vore demokratiskt mest riktigt, skriver Lotta Gröning.
Alla sju inblandade partier har målat in sig i ett hörn och det finns ingen hederlig väg ut eftersom de väljer att nonchalera SD och dess väljare, skriver Lotta Gröning.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN

Nu har det politiska maktspelet tagit över och vi som röstade kan bokstavligen se oss förpassade till soptunnan. Vi är inte längre intressanta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det värsta är att det inte finns någon verklighetskontakt i ledarskiktets maktspel. Hur partiledarna än vrider och vänder sig, vilka koalitioner de än uppnår är det några som sviker sig själva eller sina väljare. Alla sju inblandade partier har målat in sig i ett hörn och det finns ingen hederlig väg ut eftersom de väljer att nonchalera SD och dess väljare. De väljer också att sätta demokratin ur spel, genom att inte samtala med folkvalda politiker inröstade i riksdagen vilkas åsikter de ogillar. Samtidigt stämplar de SD:s väljare som rasister och helt klart mindre vetande. Många av SD:s väljare är rasande och politikerföraktet flödar. Jag träffar dagligen människor som är djupt frustrerade i sin maktlöshet.


LÄS MER: Andreas Norlén (M) blir riksdagens nye talman 


Jimmie Åkesson tar poäng när han säger att han är beredd att prata med alla partier och göra eftergifter på alla områden. Men han får nej från samtliga partier. Tänk efter,  vad ger det för signaler?

Situationen är absurd. Ett nyval vore demokratiskt mest riktigt, men då riskerar de övriga sju att SD får ännu högre väljarstöd. Därför är det uteslutet.

Jag sörjer vår demokrati. Vi borde alla tända ett ljus och tänka på vilka enorma uppoffringar människor gjorde för att ta oss hit. Arbetarrörelsens representanter som kämpade för allmän rösträtt, för skäliga löner och bra bostäder sattes i fängelse. Länge var vi stolta över den svenska demokratin och det inflytande människor hade över sitt eget liv och sin egen vardag. Nu har vi hamnat i en situation där många känner sig helt maktlösa och där politikerföraktet flödar.

Ett löjes skimmer har dragits över svensk demokrati, Yttrandefrihetsförordningens andemening att vi ska respektera andras åsikter även om vi ogillar dem gäller inte längre. I stället misstänkliggör vi människor och mobbar ut dem. Partierna trampar på sina egna väljare vilka nu i valet i protest bytt parti. Uppriktigt sagt, det tycks inte ens bekomma dem. Det finns ingen självkritik över den förda politiken som fungerat så illa, bara en bestämd vilja att återfå makten. Genom sitt agerande skapar de konspirationsteorier så många människor nu tror på fusk i valet. Allt verkar som en dålig såpa men det är tyvärr verklighet.


Det värsta är att det agerande som de sju partierna nu hänger sig åt att inte prata med det åttonde helt undergräver deras förtroende. De är i full färd med att skapa ett översittarsamhälle. Är det så vi andra ska agera i vardagen, på arbetsplatser och i skolor om någon uttrycker en åsikt vi inte gillar? Vi ska alltså inte samtala med personen i fråga, utan bara vända på klacken och gå därifrån och vara trygga i att vi bekämpat en rasist!