Lotta Gröning

Vi måste visa att det inte är acceptabelt

Publicerad

Att det förekommer, bråk, mobbning och misshandel på skolor råder det ingen tvekan om. Det är lättare sagt än gjort att få bort problemen, därmed inte sagt att den här typen av aktiviteter ska tolereras.

Det värsta är att påhittigheten är så bred. Några tycker det är väldigt roligt att smälla raketer inne i skolorna, andra använder nätet och praktiska appar till att kränka både kamrater och lärare.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På Bodaskolan i Borås har i januari elever vid tre tillfällen avfyrat raketer inne i skolans lokaler och en lärare har blivit skadad. Dessutom ägnar sig elever åt att utlösa brandlarmet. Det skulle vara väldigt enkelt att säga att det är understimulerade elever som tycker skolan är tråkig. Men även om det är så måste sådant här beteende stoppas och eleverna måste tvingas ta ansvar för sina handlingar. Skolan är en arbetsplats och det är inte okej att några elever förstör och skapar rädsla för de andra på skolan.

Rektorn på Bodaskolan har polisanmält händelserna och en utredning pågår. Han har också tagit kontakt med de misstänkta elevernas föräldrar. Frågan är om det räcker?

Jag har själv en dotter som går på högstadiet, skulle det förekomma på hennes skola att elever sköt raketer inomhus skulle jag inte låta henne gå till skolan. Det måste vara nolltolerans mot allt som är till skada för elever och lärare. Alla föräldrar bör både informeras och kopplas in i arbetet mot våld och skadegörelse. Det är ett gemensamt ansvar. På alla sätt måste vi visa att sådant här beteende inte är acceptabelt.


Ett annat problem för många är internet och mobiltelefoner. Länge har lärare klagat över att mobiltelefonerna stör undervisningen och att elever ägnar sig åt spel och är på Facebook i stället för att följa lektionerna. Nu har en ny app blivit populär, Periscope där elever i smyg filmar och sänder live från lektionerna. De filmar lärare de inte gillar och klasskamrater i mobbningssyfte. Den olovliga aktiviteten på nätet har lett till att till och med regeringen ingripit och tagit ett förbud mot mobiler i skolan.

Det här är återigen ett problem som måste diskuteras inom skolan, men givetvis också med föräldrarna. Men trots dessa sattyg ställer jag mig ytterst tveksam till att politiker ska lägga sig och förbjuda mobiltelefoner.

Det råder ingen tvekan om att den svenska skolan har problem, vi hänger inte med i den IT-baserade undervisningen. Vi må ha flest datorer per elev i Europa, men vi är samtidigt ett av de länder som är sämst på IT och pedagogik.


Generellt sett och med några få undantag har inte lärarna någon pedagogisk utbildning på hur man använder IT i skolarbetet. Först nu håller lärarutbildningen på att lägga till IT-pedagogik i utbildningen. För dagens elever som har en uppkopplad värld hemma där många dessutom är väldigt kunniga och kompetenta i hur en dator kan användas, hur man programmerar och kommunicerar, så blir den traditionella undervisningen oerhört tråkig och enformig.

Undersökningar har visat att många av dem som hoppar av skolan gör det inte bara på grund av tristess utan också med motiveringen att skolan inte ger dem den kompetens som de behöver för att klara dagens yrkesliv. Den svenska skolan behöver en IT-revolution så att buset blir det motiverad undervisning och problemlösning.

Tittar vi på det svenska IT-undret när det gäller datorspel och andra uppfinningar som Skype kan vi konstatera att det är nördar som driver den utvecklingen. Flera av dem hoppade faktiskt av skolan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag