Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Polska brandmännen hyllas - men vi behöver större flyg

”Jag bryr mig inte om varifrån hjälpen kommer men det behövs nya grepp ”, skriver Lotta Gröning. Foto: MSB

Polska brandmän kommer till Sverige, 139 brandmän har i 44 fordon färdats i konvoj genom Sverige. Facebook fylls med hyllningar och bilder, bilar tutar på vägen som tack.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svenskarna  jublar och jag får höra från redaktionen att människor frågar om hjältarnas resväg för att hylla dem när de passerar. Jag får också veta att det till och med finns uppgifter om att folk samlas på motorvägsbroarna för att vinka och tacka för hjälpen.
Sverige befinner sig i sin största brandkatastrof någonsin och vi vet inte hur det slutar och vi får hjälp från Europa.

Vi är så tacksamma och vi ska vara tacksamma! Det är glädjande att vi visar vår uppskattning hur det nu än går till.

Vi är nästan upprymda över att vi får hjälp.

Tyska helikoptrar har landat på Sundsvalls flygplats. MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, har också rekryterat frivillig personal och brandexperter från flera olika länder.
Det har kommit en konvoj från Danmark och alltså en från Polen. 

Vi förstår att vi inte klarar det själva och får understöd och det uppskattar vi. 

De stora okontrollerade bränderna, den extrema hettan och åskovädren hotar vår tillvaro, det är det vi förstår. Människor förlorar allt,  enorma värden går upp i rök och vi ser inget slut. 

Det har hänt något, från torsdag till fredag mötte vi en ny statsminister. 

Från att inte ge några tydliga svar till Ekots reporter i Ljusdal mötte en målmedveten Stefan Löfven pressen på fredagsförmiddagen tillsammans med Dan Eliasson.

Han hade sett till att MSB fått utökade befogenheter, han hade satt till pengar för en bättre krisorganisation och han lovade att göra allt för att stoppa bränderna. 

Nu är inte det så enkelt, Sverige brinner och fyra bränder anses omöjliga att släcka och nästa vecka ska extremhettan nå nya rekordtemperaturer. Natten till lördagen skedde en kritisk flygbrand i Enskogen, då branden flög två kilometer i luften och tände eld på nytt ställe berättade räddningsledare Robert Strid för Expressen. Dan Eliasson kämpar alltså med att hitta hjälp i EU. 

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning – ”Jag hörde Löfven – och jag skäms”

 

Trots stora ansträngningar från regering och MSB så räcker det inte. Jag ser fram emot nästa presskonferens som Dan Eliasson håller, det måste till nya grepp. Jag läste vad MSB:s talesperson Marcus Årskog hade för argument för att inte be om hjälp från Ryssland. Jag bryr mig inte alls om varifrån hjälpen kommer men i sanningens namn behövs det nya grepp för att åtminstone ringa in bränderna.  Räddningsledarna säger att det är vattenbombning från luften som gäller. 

Om vi tar Ryssland som exempel så har de har en flotta av stora plan som kan vattenbomba, det finns flera storlekar. Det bästa och effektivaste för bränderna i Sverige är det plan som tar 12 kubik och som kan tanka direkt från sjön. 12 kubik är dubbelt så mycket som EU:s brandflyg.  

Dessutom finns sådana brandflyg i andra länder om nu Ryssland är helt otänkbart att vända sig till. Argumentet att det är trafik i luften är snabbt avhjälpt ni kan låta helikoptrarna vila. 

En helikopter tar mellan 500 och 2 500 liter beroende på modell och det vattnet har väl i princip dunstat innan det träffar marken i den här hettan. Tyvärr gör dessa helikoptrar för liten nytta i denna rasande skogsbrand som sprider sig med rekordfart. Dyrt blir det också. Dessutom farligt. Med så många helikoptrar i luften som flyger i brandrök och eldstormar är inte säkerheten den bästa. Så med större plan blir det mer vatten och mindre trafik i luften. Helikoptrarna kan däremot göra stor nytta vid brandväggarna.

Så jag hoppas att Dan Eliasson tar hjälp av större plan. Jag hoppas att han säger att stora brandflyg kommer till undsättning de närmaste dagarna.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!