1993 års riksdagsbeslut om småviltsjakten gick enligt samerna emot gällande rättsprincip om urminnes hävd och det var då Girjas bestämde sig för att stämma svenska staten för att pröva riktigheten i beslutet.
När svaret kom från Högsta domstolen, sa Girjas ordförande Matti Blind Berg till SVT:
– Wow, vi fick rätt. Vi ser det inte som en vinst utan att vi fått rätt.
Ett oroväckande lugn har lagt sig efter beslutet, som självklart rivit upp många känslor och slagit sönder oheliga allianser. Alla partier utom MP och Liberalerna har tydligt visat samerna vem som bestämmer.
Centern ökade efter kampanj om samer
I Kiruna fick Centerpartiet en extra skjuts genom att dess ordförande Gunnar Selberg kampanjade 2014 med att Kiruna redan hade tagit för stor hänsyn till det samiska kulturarvet. Centern ökade från två till nio mandat, varpå Ragnhild Svonni kommenterade i Sameradion att Centern fått väljare genom att vara emot samefrågor. Gunnar Selberg höll förstås inte med om det, men han blev kommunalråd.
Rasismen och konflikterna mellan samer och andra delar av befolkningen har länge funnits latent i Norrbotten. Men det blev ett slags lugn när regering och riksdag 1993 körde över samerna, den nya lagen innebar ett system för småviltsjakt och fiske i fjällen där samebyarnas inflytande försvann. Det var statens förlängda arm länsstyrelsen som tog över småviltsjakten på statens marker i fjällområdet. Då blev det fritt att köpa jaktkort i hela svenska fjällområdet, med undantag för nationalparkerna. 2007 beslutade regeringen, efter klagomål från turistbranschen, att ändra rennäringsförordningen så att jakttillstånd kunde ges även till personer som inte är bosatta i Sverige.
Problemen med nedrivna skyltar på samiska tonades ner. Men allt som har med jakt och fiske att göra är oerhört känsligt, också för samer som inte bedriver rennäring. De har inte alls samma rättigheter som samebyarna.
Sverige har vägrat skriva på FN-deklaration
Statens ombud Hans Forsell var duktig i hovrätten på att driva statens frågor med en nedvärderande och närmast rasistisk ton gentemot samerna, med uttalanden som:
– Här liksom förut gjordes skillnad mellan renskötande lappar och andra lappar och icke lappar.
Han sa också att Sverige inte har några internationella förpliktelser att erkänna samerna som Sveriges urfolk. Hans Forsell lyfte fram regeringens syn, och det är ingen tillfällighet att Sverige till skillnad från många andra länder vägrat att skriva på FN:s deklaration om urbefolkningarnas rättigheter.
Samernas rättigheter har vi gärna genom historien sopat under mattan. Vi har mätt deras skallar och tagit kranier från döda samer och visat på museer, länge förbjöd vi dem att tala samiska i skolan – det ansågs fult. Deras renbetesmarker har staten tagit beslutanderätten över. Vi har ingen fin historia att visa upp när det gäller hanteringen av samerna.
Så det var kanske ingen tillfällighet att landsbygdsminister Jennie Nilsson drog sig tillbaka och bad att få återkomma när journalister bad henne kommentera HD-domen. Hur ska politiken agera nu när rennäringsförordningen strider mot grundlagen? Kanske tillsätter ministern en utredning för att se vad som ska göras och prata igenom problemen med de övriga partierna.
Starka känslor
Många aktörer balanserar nu på slak lina. Starka känslor, både ilska och oro, bubblar under ytan. Men hittills har alla agerat bra.
Jägarförbundet, som torde ha många väldigt arga medlemmar, har talat om ”risk för splittring” men har inte använt överord. Justitiekanslern Mari Heidenborg likaså – staten vann inte, men hon är nöjd över att ha fått ett avgörande.
Och Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby, har lovat att den lokala jägarkåren inte ska drabbas. Det är mycket viktigt när staten tappat ansvaret över så stora renbetesområden.
LÄS MER: ”De vill bara ha den klick samer som är fina att visa upp”
LÄS MER: Gröning: Samerna går till val men staten fortsätter bestämma
LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige