Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Vi är ju nästan alla stämplade som rasister

Jimmie Åkesson vid sitt tal i Almedalen förra året. Foto: LISA MATTISSON

Är det bara jag som längtar efter visioner om framtiden, om politiker som inte bara står och öser oro och rädsla över oss?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trots att SD varit relativt osynliga i Almedalen hittills sätter de ändå agendan för övriga politiker och medier. Kritiken mot SD handlar förstås ytterst om makt. De är det stora hotet inför riksdagsvalet och det ser inte längre omöjligt ut att de blir största parti. Kritiken koncentreras kring SD:s människosyn, rasismen som finns inom partiet och deras nazistiska förflutna.

Det är en ständigt återkommande kritik mot SD från både medier och de övriga riksdagspartierna. Budskapet har upprepats i alla sammanhang de senaste fyra åren. Helt klart har både politiken och medier antagit Donald Trumps strategi, han upprepade ständigt samma budskap, igen och igen och i princip tjatade sig till makten och presidentposten. Det är absolut inte fel att kritisera SD men till skillnad från Trump är inte de rödgröna och alliansen i något utanförskap, de tillhör det etablissemang som många av de som tänker rösta på SD är innerligt trötta på.

 

TV: Mattias Karlsson (SD): ”Löfven har ingen trovärdighet alls” 

 

Så det finns anledning att fundera över strategin. Vid varje påhopp, vid varje markering, som när Karl-Petter Thorwaldsson lämnade Expressens eftersnack för att han inte ville debattera med SD, får partiet nya favörer. LO:s ordförande vände ryggen till en stor del av sina medlemmar. Situationen blir inte enklare av att flera partier också anammat SD:s politik om hårdare tag i integrationsfrågor och brottslighet. Trots att den här strategin gentemot SD har pågått i minst en mandatperiod har resultatet bara blivit att SD stärker sin position bland väljarna. 

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson intervjuades vid Expressens valscen i Almedalen på fredagen. Foto: Expressen TV

Så min enkla fråga är; har inte SD blivit tillräckligt stora för att de övriga partierna åtminstone borde ta sig en tankeställare? I allt de gjort hittills från decemberöverenskommelsen till att utesluta dem från ansvar och samarbete i riksdagen så har det bara gynnat partiet. De lever på sitt utanförskap, på väljares missnöje och inte minst på att de alltid slipper ta ansvar. Om någon annan politiker i någon enstaka debatt tar sig an uppgiften att försöka granska SD:s politik slutar det ändå alltid med att Åkesson och hans anhängare är rasister.

Den här pågående strategin fungerar inte. Är det bara jag som längtar efter visioner om framtiden, om politiker som inte bara står och öser oro och rädsla över oss? Politiker som inte bara talar om problemen utan för en gångs skull också har en lösning på dem. Framför allt ser på oss medborgare och väljare med respekt. Vi är ju nästan alla stämplade som rasister, bittra och mindre vetande.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

 

Vi befinner oss i en av de största förändringsprocesserna någonsin genom tiderna. Digitaliseringen kommer att påverka hela vår vardag och livsstil, näringslivet förändras och samhället organiseras om. Valet vi har framför oss blir det första någonsin där väljarna i första hand kommer att hämta sin information om politiken på nätet bland de grupper de är involverade i på Facebook. Politikerna säger ingenting eller också pekar de på hotet med digitaliseringen. Åkesson drar nytta av den, SD är framträdande på nätet – var är de övriga partierna och då tänker jag inte på de självutnämnda åsiktspoliserna som anklagar alla de anser tycka fel.

Skärpning! Det är farligt att ha makten på första plats och medborgarna på den sista. Jag vädjar: Ge oss en bättre och seriös valrörelse som bottnar i människors vardag, där finns självklart kampen mot rasism med. En kamp för varje människas lika värde.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!