Några dagar efter att licensjakten på varg avslutats möttes tre aktivister och en jägare upp i skogarna utanför Köping för att prata om händelserna i januari. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Några dagar efter att licensjakten på varg avslutats möttes tre aktivister och en jägare upp i skogarna utanför Köping för att prata om händelserna i januari. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lotta Gröning

Varifrån kommer rovdjurshatet?

Publicerad

 

Varifrån kommer det svenska hatet mot rovdjur?

Varför är det så svårt att ha en seriös diskussion om vargen?

Ett tungt ansvar vilar på Jägareförbundet. Men även på de politiska partierna, som särskilt när det är valår är angelägna att gå vargmotståndarna till mötes.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De unga aktivisterna som åkte till Kolsva och Kölstareviret för några veckor sedan för att hindra vargjakten fick sig nog en tankeställare.

De var inga snälla och förstående grabbar de mötte. Även om ord står mot ord om vad som hände när de drabbade samman så finns det bilder på nedbrottade unga aktivister där jägare håller fast dem. Tilltalen tycks inte heller ha varit rumsrena så här i metoo-tider.

Jag försvarar inte aktivisterna som gör allt för att hindra politiskt fattade beslut. 

Nu är de sex vargarna skjutna, inklusive båda föräldradjuren. Det innebär att reviret är upplöst. Jägarna inriktade sig på de starkaste djuren, vilket rimmar illa med det politiska kravet på en livskraftig vargstam.

 

LÄS MER: Här möts motståndarna i infekterade vargstriden 

 

Jägareförbundet är en av landets absolut starkaste lobbygrupper och de brukar få som de vill, särskilt när det är valår. De flesta partier är väldigt angelägna att gå vargmotståndarna till mötes och godkänner vargjakt också på grund av rädsla. I den här frågan går socialdemokrater och centerpartister, med flera, hand i hand med SD.

Varför har hatet mot rovdjuren blivit så starkt i Sverige? Det rimmar illa med självbilden av en upplyst och modern nation. Varghatet härstammar från 1700-talet då utrotningen av rovdjuren ansågs ligga i linje med den givna maktordningen, ”där människan, mannen, den adlige eller rentav kunglige mannen, hade ensamrätt på viltkött”, enligt idéhistorikern Karin Dirke. Den idén tycks leva kvar än i dag. 

Jägareförbundet har ett ansvar för den dumdristiga och hatiska attityden som florerar i deras led gentemot vargen. Visst finns det duktiga och seriösa experter på förbundet, men de har ingen som helst ordning på sina medlemmar. Det finns jägare som verkligen bryr sig om mångfalden och vill värna rovdjuren. De har vädjat till förbundet om en mer seriös diskussion. 

I Facebook-kommentarerna på förbundets tidning har under årens lopp hatet flödat. Jägare talar om vargen med fördomar och skrämselpropaganda och hatet är särskilt intensivt i närheten av vargrevir.

Jägare har också lämnat förbundet som de anser tar alldeles för lätt på den organiserade brottligheten som den illegala jakten innebär. Det finns jägare som systematiskt bedriver illegal jakt på varg. Vi har haft många jakthärvor – nyligen föll domen i en av de största genom tiderna där rovdjur plågades till döds. För några år sedan visade SVT:s dokumentär Varghatet av Peter Andersson hur den illegala jakten organiserades och bedrevs. 

Vargarna har en betydelse för den biologiska mångfalden och för att vi ska ha ett fungerande ekosystem. Men den diskussionen för tydligen bara Rovdjursföreningen. Jag menar nu inte att vargen aldrig ska få jagas. Om skyddsjakt på varg behövs, då förstår jag det. Är det nu så att vi har för många vargar och stammen måste tas ned, då kan jag förstå det också. Om en noggrann och ärlig analys är gjord.  

Vargarna är bara en av många frågor som fått hatet att florera i Sverige. Många hatar invandrare, andra hatar politiker och feminister. Vart är vi på väg om vi låter hatet vara drivkraften i samhället?  Patrik Asplund, före detta nazist, säger att det är som att åka bil utan bromsar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag