Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Varför tog det så lång tid för oss att se verkligheten?

Kupolen har blivit ökänd för ungdomsbrottsligheten som finns där.
Foto: Alex Ljungdahl
Majoriteten av stöket i Kupolen sker omkring McDonald’s-restaurangen.
Foto: Alex Ljungdahl

Det finns människor i det här landet, politiker inte minst, som i många år kontinuerligt försökt tona ner den organiserade brottsligheten. Frågan är vad de har för agenda när de blundar för verkligheten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med största sannolikhet kommer det kriminella Sverige och människors rop på trygghet att bli en av de viktigaste valfrågorna. Ekot hade häromdagen en av gängbrottligheten i de tre största städerna. Resultatet är oroande det finns ungefär 800 gängmedlemmar med tillgång till vapen bara i storstäderna. Underrättelsetjänstens uppgifter, enligt Ekot, visar att det uteslutande handlar om unga män i 15-25-årsåldern. Män som bara är, organiserar sig, splittras, blir ovänner och bildar nya nätverk. Även om vi i medierna fokuserar på storstäderna så är denna form av oorganiserad brottlighet inte bara ett storstadsproblem. Tvärtom. Den här typen av kriminalitet är vanlig också i mindre städer på landsbygden. En av de värst drabbade städerna är Borlänge. För 17 år sedan var Borlänge landets mest brottsdrabbade kommun, enligt Brå:s statistik. I dag är läget bättre, brottsbekämpningen har inneburit att kommunen klättrat upp några steg på listan från botten, men problemen är fortfarande mycket stora. 2016 kom bostadsområdet Tjärna Ängar på 17:e plats på polisens lista över Sveriges mest utsatta områden. Här är alltså en av plantskolorna till gängkriminaliteten.

Köpcentret Kupolen i Borlänge har enorma problem. Här samlas kriminella gäng som hotar personalen i affärerna, stjäl från kunder och har uppgörelser med varandra. Värst drabbad är McDonald's restaurang, här har en ung man blivit mördad 2008, det slängs tårgas i lokalerna och våldsamheter uppkommer ofta. Både polisen och butikspersonalen vittnar om bråken, oredan och slagsmålen mellan olika ungdomsgäng. Köpcentret Kupolen har alltså blivit en Fritidsgård för kriminella gäng. 

Polisen då, vad kan de göra? Det har funnits tillfällen då polisen gjort riktade insatser i köpcentret, men för det mesta åker polisen dit på larm först när något händer. Mitt i den organiserade brottlighetens tillväxt har vi ju också poliskrisen och bristen på resurser. Förebyggande arbeta är knappast att tänka på. Det måste ligga på kommunens bord. 

För butikspersonalen är det knappast en trygg arbetsplats. Det måste vara en olustig känsla att komma till arbetet när man vet att vad som helst kan hända. Det finns butiksägare som funderat på att stänga sin affär på grund av oroligheterna. Kupolen är långt ifrån ensam med sina problem. Runt om i landet blir butiksägare hotade och kunderna, som i exemplet vid en matbutik i Sandviken som Expressen skriver om, har tagit på sig att vakta butiken. 

Sverige har stora problem med kriminella ungdomsgäng och det är viktigt att komma ihåg att det inte är ett storstadsproblem. Borlänge, Hedemora, Fagersta bara för att nämna några småstäder på landsbygden. På alla sätt måste denna gängkriminalitet motverkas både genom förebyggande arbete och tuffa polisiära insatser. Vi kan inte ha organiserade maffiagäng som styr landet och hotar människor. De politiskt ansvariga bör ställa sig frågan, hur hamnade vi här? Varför tog det så lång tid för oss att se verkligheten och reagera på den organiserade brottligheten?