Kupolen har blivit ökänd för ungdomsbrottsligheten som finns där. Foto: Alex LjungdahlKupolen har blivit ökänd för ungdomsbrottsligheten som finns där. Foto: Alex Ljungdahl
Kupolen har blivit ökänd för ungdomsbrottsligheten som finns där. Foto: Alex Ljungdahl
Majoriteten av stöket i Kupolen sker omkring McDonald’s-restaurangen. Foto: Alex LjungdahlMajoriteten av stöket i Kupolen sker omkring McDonald’s-restaurangen. Foto: Alex Ljungdahl
Majoriteten av stöket i Kupolen sker omkring McDonald’s-restaurangen. Foto: Alex Ljungdahl
Lotta Gröning

Varför tog det så lång tid för oss att se verkligheten?

Publicerad

Det finns människor i det här landet, politiker inte minst, som i många år kontinuerligt försökt tona ner den organiserade brottsligheten. Frågan är vad de har för agenda när de blundar för verkligheten.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med största sannolikhet kommer det kriminella Sverige och människors rop på trygghet att bli en av de viktigaste valfrågorna. Ekot hade häromdagen en av gängbrottligheten i de tre största städerna. Resultatet är oroande det finns ungefär 800 gängmedlemmar med tillgång till vapen bara i storstäderna. Underrättelsetjänstens uppgifter, enligt Ekot, visar att det uteslutande handlar om unga män i 15-25-årsåldern. Män som bara är, organiserar sig, splittras, blir ovänner och bildar nya nätverk. Även om vi i medierna fokuserar på storstäderna så är denna form av oorganiserad brottlighet inte bara ett storstadsproblem. Tvärtom. Den här typen av kriminalitet är vanlig också i mindre städer på landsbygden. En av de värst drabbade städerna är Borlänge. För 17 år sedan var Borlänge landets mest brottsdrabbade kommun, enligt Brå:s statistik. I dag är läget bättre, brottsbekämpningen har inneburit att kommunen klättrat upp några steg på listan från botten, men problemen är fortfarande mycket stora. 2016 kom bostadsområdet Tjärna Ängar på 17:e plats på polisens lista över Sveriges mest utsatta områden. Här är alltså en av plantskolorna till gängkriminaliteten.

Köpcentret Kupolen i Borlänge har enorma problem. Här samlas kriminella gäng som hotar personalen i affärerna, stjäl från kunder och har uppgörelser med varandra. Värst drabbad är McDonald's restaurang, här har en ung man blivit mördad 2008, det slängs tårgas i lokalerna och våldsamheter uppkommer ofta. Både polisen och butikspersonalen vittnar om bråken, oredan och slagsmålen mellan olika ungdomsgäng. Köpcentret Kupolen har alltså blivit en Fritidsgård för kriminella gäng. 

Polisen då, vad kan de göra? Det har funnits tillfällen då polisen gjort riktade insatser i köpcentret, men för det mesta åker polisen dit på larm först när något händer. Mitt i den organiserade brottlighetens tillväxt har vi ju också poliskrisen och bristen på resurser. Förebyggande arbeta är knappast att tänka på. Det måste ligga på kommunens bord. 

För butikspersonalen är det knappast en trygg arbetsplats. Det måste vara en olustig känsla att komma till arbetet när man vet att vad som helst kan hända. Det finns butiksägare som funderat på att stänga sin affär på grund av oroligheterna. Kupolen är långt ifrån ensam med sina problem. Runt om i landet blir butiksägare hotade och kunderna, som i exemplet vid en matbutik i Sandviken som Expressen skriver om, har tagit på sig att vakta butiken. 

Sverige har stora problem med kriminella ungdomsgäng och det är viktigt att komma ihåg att det inte är ett storstadsproblem. Borlänge, Hedemora, Fagersta bara för att nämna några småstäder på landsbygden. På alla sätt måste denna gängkriminalitet motverkas både genom förebyggande arbete och tuffa polisiära insatser. Vi kan inte ha organiserade maffiagäng som styr landet och hotar människor. De politiskt ansvariga bör ställa sig frågan, hur hamnade vi här? Varför tog det så lång tid för oss att se verkligheten och reagera på den organiserade brottligheten?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag