Lotta Gröning

Varför har inte Sverige råd med sina gamla?

Vad gör de som går i pension och krasst inser att pengarna inte kommer att räcka? Det är ingen lätt situation och för många har bara vetskapen om att gå i pension lett till stor oro och ångest.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför har inte Sverige råd med sina gamla? Det är människor som är rädda för sin ålderdom. Klyftan till de fattiga pensionärerna i ”välfärdssamhället” har skapat ett utanförskap av maktlöshet, misstro och värsta fall misär. Hur människor hanterar sin fattiga ålderdom är helt beroende av deras hälsa och livssituation. Det positiva för de starka och friska är att de kan ta ett extrajobb och dryga ut pensionen. Andelen 66-åringar som jobbar efter pensionen har fördubblats från år 2000. 

Solveig Lindblad är en av dem som jobbar extra, hon är städare vid ett seniorsbolag. Företag där vi kan hyra en pensionär har blivit populära eftersom äldre har lägre sociala avgifter och priserna för deras arbete är lägre. 

Andra försöker minska sina kostnader med att flytta till billigare boenden. Det är vanligt att pensionärer med låg inkomst tvingas flytta och sälja sin bostad. En ny trend bland fattiga är att köpa en husvagn och flytta permanent till en camping. På många campingplatser är det långa köer till att få ett årskontrakt för sin husvagn.

På många campingplatser är det långa köer till att få ett årskontrakt för sin husvagn.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

För andra finns inte så många möjligheter än att dra ner på alla kostnader. Havregrynsgröten är fattigmanskosten, en rejäl gröttallrik är en bra bas för en dag. Antalet pensionärer som söker sig till frivilligorganisationer har ökat. Föreningen ”Vid din sida” som startades av ordningsvakten Jeanette Höglund samlar in pengar till pensionärer som lever sitt liv på gatan. Hon tog beslutet 2016, enligt en artikel i Expressen, där hon hade mött en 75-årig man i tunnelbanan som berättade att han sov i trappuppgångar sedan hans fru dött. Han ville inte besvära sina barn. 

Här har vi det rationella folkhemmets avigsidor. Många av de pensionärer som hamnar under EU:s fattigdomsstreck hade sitt yrkesliv under folkhemmets och välfärdssamhällets uppbyggnad. 60-talisterna har kallat dem för den gyllene generationen, de fick utbildning och jobb och fick del av alla reformer och garanterades en bra pension. När Per Nuder var finansminister i regeringen Persson kallade han 40-talisterna för köttberg. ”Detta köttberg av 40-talister som vi ska 60-talister ska föda – det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”, sa Nuder. Han hade ju rätt, folkhemmet blev ett nytt klassamhälle. Många pensionärer hade fått högsta vinsten. De har en bra tillvaro, de reser, spelar golf och unnar sig livets goda. 

Andelen 66-åringar som jobbar efter pensionen har fördubblats från år 2000. Solveig Lindblad är en av dem som jobbar extra.
Foto: NORA LOREK

Men så har vi också de andra – de som samhället utnyttjade, vilket ofta var kvinnor. Arbetarrörelsen ville också ha hemmafruar, det var mycket populärt på 50- och 60-talen. Dessa kvinnor glömde politikerna helt bort i sina pensionssystem. Välfärdssamhället behövde sina pigor, kvinnor längst ner på klasstrappan lågavlönade i tunga utslitande jobb inom den offentliga sektorn. På 90-talet sa ansvariga politiker rent ut att fattigpensionärerna snart skulle dö ut. Men de fick fel! I dag är fattigpensionärer väldigt levande trots att de jobbade heltid under hela sitt yrkesliv.

Jag har fått hundratals mejl från pensionärer som berättar om sin situation. De ser politikerna som svikare. De har kanske fått 90 kronor mer i månaden nu när pensionerna skulle höjas, de är mest besvikna på socialdemokratin och blir bittra i sin utsatthet. De frågar sig - varför har inte Sverige råd med sina gamla?


LÄS MER: Efter KPA-raseriet: Krav på att avtalen skrivs om