Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Uppenbart att hon vill rädda sitt eget skinn

Margot Wallström försökte rädda sitt eget skinn genom att angripa Kommunal och Annelie Nordström. Hon anklagar dem för att ha blivit förd bakom ljuset och det märkligaste är att hon inte nu lägger av med sin öppna krigsföring. Hon hävdar upprört att det finns vittnen som styrker hennes version.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Margot Wallströms måltavla är förstås Kommunals ordförande Annelie Nordström som inte bett om ursäkt eller lagt sig platt inför utrikesministern utan hävdar att hon måste ha missuppfattad den information hon fick.

Jag reagerade starkt på när Wallström gick ut och anklagade Annelie Nordström för lögn mitt under Kommunals värsta kris. Annelie Nordström har gjort många fel, men att sticka någon i ryggen som redan ligger känns olustigt. Dessutom blev det så uppenbart att hon vill rädda sitt eget skinn. Margot Wallström blev förstås livrädd, hon hade i egenskap av utrikesminister fått en lägenhet av Kommunal, hon hade nyttjat en gräddfil och fått en hygglig hyra. Det är inte bra för trovärdigheten vare sig som utrikesminister eller som representant för arbetarrörelsen och socialdemokratin. Jag kan tänka mig att hennes rådgivare tog för givet att Margot Wallström hade en så stark ställning att de rådde henne att välja strategin; angrepp är bästa försvar. Men den strategin blev förödande, i stället lyckades Margot Wallström med bedriften att regissera drevet mot sig själv.

Trots att 5 000 lämnat Kommunal och trots spritfester och oaktsamhet med medlemmarnas pengar tenderar nu Wallströms lägenhet att bli den stora frågan. Varför hade inte Margot Wallström som erfaren politiker bättre omdöme än att nyttja en gräddfil till ett hyreskontrakt, varför köpte hon sig inte en bostad? Hon lär ju ha råd? Varför ser hon till att det blir öppet krig inom arbetarrörelsen, hennes uppdrag som utrikesminister är diplomati? Hon borde i stället ha tänkt sig för innan hon kallade till presskonferens och gjorde sig själv till offer. Nu kan hon komma att utredas för korruption. Men inte bara det. Även om Stefan Löfven stöder henne så konstaterar han samtidigt att hon borde ha ordnat sitt boende på annat sätt. Han vill också att regeringen ska diskutera betydligt viktigare frågor än Margot Wallströms lägenhet.

Nog är det så! Margot Wallström är som prinsessan på ärten, hon klagar på andra och tar lite eget ansvar. Hon har bråkat förr för öppen ridå, med Göran Persson. Vägrade prata med honom och ville inte vara med på gemensamma möten. Det är ingen bra strategi för ett partis sammanhållning.

Det är nog dags för Wallström att kliva ner från sina höga hästar. Hon har en viktig ministerpost, hon är en nyckel till regeringens trovärdighet. Det bästa är att dra lärdom av misstagen, att hon flyttar från lägenheten och erkänner att hon tänkte fel. För vems än felet är, var det oerhört dumt av Margot Wallström att låta Kommunal fixa en lägenhet åt henne.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!