Lotta Gröning

Uppenbart att hon vill rädda sitt eget skinn

Publicerad

Margot Wallström försökte rädda sitt eget skinn genom att angripa Kommunal och Annelie Nordström. Hon anklagar dem för att ha blivit förd bakom ljuset och det märkligaste är att hon inte nu lägger av med sin öppna krigsföring. Hon hävdar upprört att det finns vittnen som styrker hennes version.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Margot Wallströms måltavla är förstås Kommunals ordförande Annelie Nordström som inte bett om ursäkt eller lagt sig platt inför utrikesministern utan hävdar att hon måste ha missuppfattad den information hon fick.

Jag reagerade starkt på när Wallström gick ut och anklagade Annelie Nordström för lögn mitt under Kommunals värsta kris. Annelie Nordström har gjort många fel, men att sticka någon i ryggen som redan ligger känns olustigt. Dessutom blev det så uppenbart att hon vill rädda sitt eget skinn. Margot Wallström blev förstås livrädd, hon hade i egenskap av utrikesminister fått en lägenhet av Kommunal, hon hade nyttjat en gräddfil och fått en hygglig hyra. Det är inte bra för trovärdigheten vare sig som utrikesminister eller som representant för arbetarrörelsen och socialdemokratin. Jag kan tänka mig att hennes rådgivare tog för givet att Margot Wallström hade en så stark ställning att de rådde henne att välja strategin; angrepp är bästa försvar. Men den strategin blev förödande, i stället lyckades Margot Wallström med bedriften att regissera drevet mot sig själv.

Trots att 5 000 lämnat Kommunal och trots spritfester och oaktsamhet med medlemmarnas pengar tenderar nu Wallströms lägenhet att bli den stora frågan. Varför hade inte Margot Wallström som erfaren politiker bättre omdöme än att nyttja en gräddfil till ett hyreskontrakt, varför köpte hon sig inte en bostad? Hon lär ju ha råd? Varför ser hon till att det blir öppet krig inom arbetarrörelsen, hennes uppdrag som utrikesminister är diplomati? Hon borde i stället ha tänkt sig för innan hon kallade till presskonferens och gjorde sig själv till offer. Nu kan hon komma att utredas för korruption. Men inte bara det. Även om Stefan Löfven stöder henne så konstaterar han samtidigt att hon borde ha ordnat sitt boende på annat sätt. Han vill också att regeringen ska diskutera betydligt viktigare frågor än Margot Wallströms lägenhet.

Nog är det så! Margot Wallström är som prinsessan på ärten, hon klagar på andra och tar lite eget ansvar. Hon har bråkat förr för öppen ridå, med Göran Persson. Vägrade prata med honom och ville inte vara med på gemensamma möten. Det är ingen bra strategi för ett partis sammanhållning.

Det är nog dags för Wallström att kliva ner från sina höga hästar. Hon har en viktig ministerpost, hon är en nyckel till regeringens trovärdighet. Det bästa är att dra lärdom av misstagen, att hon flyttar från lägenheten och erkänner att hon tänkte fel. För vems än felet är, var det oerhört dumt av Margot Wallström att låta Kommunal fixa en lägenhet åt henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag