Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Tack och lov för Hessius, Ahlenius och Giesecke

Johan Giesecke svarar på vanliga frågor om viruset.
Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, medverkade i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
Foto: SVT
Johan Giesecke, rådgivare till WHO och tidigare statsepidemiolog, intervjuades nyligen av Expressens Niklas Svensson.
Foto: Expressen TV
Inga Britt Ahlenius.
Foto: MARTINA HUBER

Det här är ingen tid för lovord, det är tid för handling. Vi måste våga prata om vad som behöver göras.

Tack Kerstin Hessius, Inga-Britt Ahlenius och Johan Giesecke för er kunskap och ert mod – tack för att ni törs ta till orda och tala öppet och ärligt till folket och politikerna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi upplever ett scenario av cornaviruset och dess spridning som vi inte i vår vildaste fantasi kunde tänka oss. Vi ställer höga krav på de äldre: ”gamlingarna måste vara solidariska”, heter det. Samtidigt som många yngre fortsätter sitt vanliga liv – afterski i svenska skidorter är ett exempel på hur oansvariga beter sig.

I det här läget måste vi ha respekt för de regler som Folkhälsomyndigheten ger oss. Vi måste ha respekt för regering och riksdag och de beslut och utmaningar de har. Men det är inte tid för lovord, det är tid för handling.

Kriser visar på bristerna i samhället och då finns möjligheterna att också göra någonting åt dem. För varenda kris som Sverige har drabbats av – från Estoniakatastrofen och skogsbränderna till cornapandemin – så blottas bristerna.

Mina lovord går i stället till de seniora representanter för samhället, personer med skinn på näsan, som törs ta till orda och tala öppet och ärligt till folket och politikerna.

Exempelvis Kerstin Hessius, 61, vd för Tredje AP-fonden och tidigare bland annat vice riksbankschef, som röt till i Aktuellt så programledaren tappade kontrollen och nästan avbröt henne.

Hon pratade om att den totala koncentrationen på smittspridningen kommer få katastrofala följder när nu ekonomin stängs ner. Hon pekade på riskerna för skyhög arbetslöshet, människor som tvingas till försörjningsstöd för att de mister sina jobb och inkomster. Hon pratade om företagen som nu står i ruinens brant och alla konkurser som följer dess spår. Hon talade om den unga generationen som får sin framtid förstörd. Hon krävde en helhetssyn, hon krävde åtgärder genast och ett datum när ekonomin prioriteras igen och vi kan rädda liv för framtiden. Framför allt konstaterade hon att det inte är industrin som har de största problemen, de är tjänstesektorn.

Det är inte några lätta beslut som regeringen står inför, det är som att välja mellan pest och kolera.

Det krävdes en stark, erfaren och orädd kvinna för att säga sanningen. Särskilt eftersom det inte är några lätta beslut som regeringen står inför, det är som att välja mellan pest eller kolera. Det handlar om två helt oacceptabla valmöjligheter som måste förenas för att rädda landet.

En annan kvinna med styrka, kunskap och oberoende som törs säga sanningar är Inga-Britt Ahlenius, 80, tidigare bland annat chef för FN:s internrevision. I en podcast från tidskriften Kvartal pratade hon om krisen i vården. Det finns ingen överbefälhavare för vården konstaterade Ahlenius. Staten har ingen nationell beredskap och hon krävde att regeringen skulle återta ansvaret för sjukvården. Den beredskap som sjukhusen har skyldighet att ha fungerar inte, slog Ahlenius fast.

Det är bara att lägga till att om centraliseringen inte drivits så långt att ett stort antal mindre sjukhus lagts ner eller fråntagits mycket av sin kompetens hade storsjukhusen och akutmottagningarna haft ett mindre tryck och framför allt en möjlighet till avlastning.

Johan Giesecke, 70, tidigare statsepidemiolog och nu rådgivare åt Världshälsoorganisationen (WHO), är ett tredje ytterligare ett exempel. Giesecke – i sin framtoning lite av epidemiologernas Leif GW Persson, med både kunskap och humor – har förklarat smittan och spridningen så att människor verkligen förstår vad det handlar om. Till TT sa han nyligen att han är hoppfull och tror att det värsta kan vara över i slutet av maj.

Djupa kriser är också stora möjligheter. Sverige behöver utvecklingskraft och har stått och stampat länge. Vi måste våga prata om det som behöver göras.

Tack och lov för personer som Hessius, Ahlenius och Giesecke som har erfarenhet och mod, och som inte är rädda för att hamna i ett utanförskap för sina åsikter.

Vd:n för Tredje AP-fonden om hur ekonomin påverkas just nu.