Människor samlades med paraplyer i regnet på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i en manifestation till stöd för flyktingar under parollen "Refugees Welcome" på Medborgarplatsen i Stockholm den 6 september 2015. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor samlades med paraplyer i regnet på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i en manifestation till stöd för flyktingar under parollen "Refugees Welcome" på Medborgarplatsen i Stockholm den 6 september 2015. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Gröning

Sverige var drömlandet – nu har pendeln svängt

Publicerad

Hösten 2015 var Sverige drömlandet för alla asylsökande. Nu har pendeln svängt och regeringens utredare drar upp hårda direktiv för migrationspolitiken. 

Nu försöker regeringen reser sig ur spillrorna – men få protesterar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag läser Mottagandeutredningens ordförande Martin Olauzons debattartikel på DN debatt. Regeringens utredare har tydliga direktiv för den fortsatta migrationspolitiken:

 Obligatoriska ankomstcenter för rättssäker och snabb asylprövning.

Obligatorisk samhällsinformation och kartläggning av utbildning och yrkesbakgrund.

 Boende och insatser under väntetiden som förbereder för etablering i Sverige eller återvändande till annat land.

Obligatoriska statliga avresecenter för dem som har ett verkställbart avlägsnandebeslut.

Pendeln har svängt. Det var hösten 2015 som Sverige öppnade gränserna och asylsökande strömmade in. De kom via båt, tåg och många till och med gick på motorvägen i Danmark med ett enda mål: Sverige. Vi var drömlandet och vi hade en statsminister som sa att ”flyktingmottagandet är hela Sveriges ansvar – ingen ska smita undan”. Den manifestation som hölls fick namnet "Refugees welcome".

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Förnedrande när de skapar politik för prioriterade grupper i innerstan 

 

Samma dag som Stefan Löfven höll talet kom 1000 flyktingar med färjan från danska Rødby. Sedan fortsatte flyktingströmmen att öka i snabb takt. Under september månad sökte hela 23 000 människor asyl i Sverige. Vi började få svårt att hantera alla dessa människor. Vi släppte in människor som får sova på gatan, vissa i Migrationsverkets entré, andra som bara försvann. Vi hade en statsminister som i sin iver att prioritera de mänskliga rättigheterna glömde bort att de människor vi tog in i landet också skulle ha en dräglig tillvaro. 

Men inte bara det Stefan Löfven glömde sitt kontrakt med folket och välfärdsstaten. I sin stora rädsla för att skapa rasism fördes ingen dialog med medborgarna, trots att han gett oss både ansvar för och plikt med att vara solidariska med människor på flykt. 

Statsminister Stefan Löfven (S) talade under manifestationen för flyktingar på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

I november 2015 höll regeringen en ny presskonferens – gränsen var nådd och Stefan Löfven vill minska antalet asylsökande och nya hårdare och drastiska tag infördes. Stefan Löfven var besviken på EU som han menar inte tog sitt ansvar, men det var förstås naivt att tro att övriga EU skulle följa Sverige och bli världssamvete. Vice statsminister Åsa Romson grät på podiet över de hårdare kraven. Sverige hade förlorat kontrollen över flyktingmottagandet.

På onsdagen fick regeringen alltså förslag på statliga avresecenter för de som inte får stanna. Det går inte att låta bli att fundera över hur vi kunde hamna i den här situationen. 

Vi har under flera år haft en politisk policy på högsta nivå som inneburit att ansvariga politiker vänt ryggen till de stora problemen med budskapet att ”detta talar vi inte om”. Givetvis är det SD som spökar i bakgrunden. Även nu när flera av Jimmie Åkesson politiska krav blir verklighet finns han inte med. De sju övriga riksdagspartierna har förstås alla ett ansvar för den förda politiken. 

Hur tänker de i dag? Är de nöjda över sina fattade beslut? Har Sverige blivit ett bättre land nu när vi har stängt gränserna igen och politikerna håller på laga ett sargat land? När människor som flytt, lidit och hoppats på drömlandet får åka hem?

Vi fick en förtroendeklyfta på köpet och vi stämplade många som protesterade som rasister. Sverige har också fått en helt ny internationell nisch – vi är landet som öppnade vårt hjärta och fullständigt tappade kontrollen. Men vi har också lärt oss att vi inte kan vara världsbäst på det goda samvetet. Regeringen reser sig ur spillrorna och få protesterar. Hårdare tag har förvandlats till handlingskraft.

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Att fly fotfolket är inte lösningen, Stefan Löfven 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag