Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Sverige var drömlandet – nu har pendeln svängt

Människor samlades med paraplyer i regnet på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i en manifestation till stöd för flyktingar under parollen "Refugees Welcome" på Medborgarplatsen i Stockholm den 6 september 2015.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hösten 2015 var Sverige drömlandet för alla asylsökande. Nu har pendeln svängt och regeringens utredare drar upp hårda direktiv för migrationspolitiken. 

Nu försöker regeringen reser sig ur spillrorna – men få protesterar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag läser Mottagandeutredningens ordförande Martin Olauzons debattartikel på DN debatt. Regeringens utredare har tydliga direktiv för den fortsatta migrationspolitiken:

 Obligatoriska ankomstcenter för rättssäker och snabb asylprövning.

Obligatorisk samhällsinformation och kartläggning av utbildning och yrkesbakgrund.

 Boende och insatser under väntetiden som förbereder för etablering i Sverige eller återvändande till annat land.

Obligatoriska statliga avresecenter för dem som har ett verkställbart avlägsnandebeslut.

Pendeln har svängt. Det var hösten 2015 som Sverige öppnade gränserna och asylsökande strömmade in. De kom via båt, tåg och många till och med gick på motorvägen i Danmark med ett enda mål: Sverige. Vi var drömlandet och vi hade en statsminister som sa att ”flyktingmottagandet är hela Sveriges ansvar – ingen ska smita undan”. Den manifestation som hölls fick namnet "Refugees welcome".

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Förnedrande när de skapar politik för prioriterade grupper i innerstan 

 

Samma dag som Stefan Löfven höll talet kom 1000 flyktingar med färjan från danska Rødby. Sedan fortsatte flyktingströmmen att öka i snabb takt. Under september månad sökte hela 23 000 människor asyl i Sverige. Vi började få svårt att hantera alla dessa människor. Vi släppte in människor som får sova på gatan, vissa i Migrationsverkets entré, andra som bara försvann. Vi hade en statsminister som i sin iver att prioritera de mänskliga rättigheterna glömde bort att de människor vi tog in i landet också skulle ha en dräglig tillvaro. 

Men inte bara det Stefan Löfven glömde sitt kontrakt med folket och välfärdsstaten. I sin stora rädsla för att skapa rasism fördes ingen dialog med medborgarna, trots att han gett oss både ansvar för och plikt med att vara solidariska med människor på flykt. 

Statsminister Stefan Löfven (S) talade under manifestationen för flyktingar på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

I november 2015 höll regeringen en ny presskonferens – gränsen var nådd och Stefan Löfven vill minska antalet asylsökande och nya hårdare och drastiska tag infördes. Stefan Löfven var besviken på EU som han menar inte tog sitt ansvar, men det var förstås naivt att tro att övriga EU skulle följa Sverige och bli världssamvete. Vice statsminister Åsa Romson grät på podiet över de hårdare kraven. Sverige hade förlorat kontrollen över flyktingmottagandet.

På onsdagen fick regeringen alltså förslag på statliga avresecenter för de som inte får stanna. Det går inte att låta bli att fundera över hur vi kunde hamna i den här situationen. 

Vi har under flera år haft en politisk policy på högsta nivå som inneburit att ansvariga politiker vänt ryggen till de stora problemen med budskapet att ”detta talar vi inte om”. Givetvis är det SD som spökar i bakgrunden. Även nu när flera av Jimmie Åkesson politiska krav blir verklighet finns han inte med. De sju övriga riksdagspartierna har förstås alla ett ansvar för den förda politiken. 

Hur tänker de i dag? Är de nöjda över sina fattade beslut? Har Sverige blivit ett bättre land nu när vi har stängt gränserna igen och politikerna håller på laga ett sargat land? När människor som flytt, lidit och hoppats på drömlandet får åka hem?

Vi fick en förtroendeklyfta på köpet och vi stämplade många som protesterade som rasister. Sverige har också fått en helt ny internationell nisch – vi är landet som öppnade vårt hjärta och fullständigt tappade kontrollen. Men vi har också lärt oss att vi inte kan vara världsbäst på det goda samvetet. Regeringen reser sig ur spillrorna och få protesterar. Hårdare tag har förvandlats till handlingskraft.

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Att fly fotfolket är inte lösningen, Stefan Löfven