Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Sverige har blivit ett paradis för stöldligor

Utländska ligor, många med fäste i de gamla Öststaterna står för nära hälften av alla inbrott i Sverige, skriver Lotta Gröning.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Antalet polisanmälningar har ökat stadigt de senaste åren men av de så kallade vardagsbrotten visade en granskning av SVT nyheter förra året att endast vart sjunde brott klaras upp, skriver Lotta Gröning.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Utländska ligor, många med fäste i de gamla Öststaterna står för nära hälften av alla inbrott i Sverige, det visar olika kartläggningar som gjorts av både polisen och medierna. Förutom att ligorna länsar människors hem och rånar och lurar gamla människor så står de för majoriteten av stölderna av båtmotorer, jordbruksmaskiner och bildelar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ligorna har en lyxtillvaro. Med öppna gränser, men nationella tullar som även om de hittar stöldgods i bilar som åker ut ur landet inte kan agera. Det har inte befogenhet att göra något. Enligt SVT lokalnyheter har tullpersonal i Göteborg stått och sett på när vita skåpbilar fulla av stulna båtmotorer rullat över gränsen. När det gäller jordbruksmaskiner och bildelar har ligorna beställningsjobb från bland annat Baltikum som de åker till Sverige och stjäl. Även om tjuvarna tas på bar gärning händer ingenting. Åklagare i Sverige lägger ofta ner fallen och blir de trots allt dömda så tar inte deras hemländer emot sina brottslingar och sätter dem i fängelse. 


LÄS ÄVEN: Ännu mer hattifnatt-politik från regeringen


Antalet polisanmälningar har ökat stadigt de senaste åren men av de så kallade vardagsbrotten visade en granskning av SVT nyheter förra året att endast vart sjunde brott klaras upp. Många kommer inte ens till åklagare de skrivs av direkt. Med andra ord Sverige har en lyxig kriminalturism som kan skaffa sina klienter allt de ber om. Ligamedlemmarna får uppleva spänning, utmaningar att bryta sig in och försvinna med stöldgodset precis som i ett livespel, men åker de fast händer ingenting. De har bara att börja om från början.

Problemet är inte nytt. Den organiserade brottligheten har ökat sedan gränserna öppnats och Schengenavtalet infördes. Vi är många länder som har plockat bort den nationella gränskontrollen och förlitar oss på gränskontrollerna vid de yttre gränserna. 

Det är först på senare år när brottligheten når skräcknivåer som Sveriges politiker börjar reagera. Morgan Johansson förhandlar just nu med Georgien om att Sverige ska kunna begära att de blir återförda till sitt hemland och ”rehabiliteras där”. Liknande förhandlingar ska, enligt Ekot föras med Rumänien, Litauen och Polen. Det mest anmärkningsvärda är att Ekot i sitt reportage påtalar att Sverige inte erbjuder dessa länder några pengar för att de ska ta ansvar för sina medborgare. Alltså underförstått att sådana mutor, ”tacksägelsepengar” förväntas.

Svenska politiker och för all del även politiker från andra EU-länder har varit väldigt naiva. De öppna gränserna, den centraliserade polisorganisationen som genomförts i många EU-länder och misslyckats har gjort de rika EU-länderna till lyxorter för den organiserade brottligheten från mindre bemedlade länder. Nu förbereder regeringen en rad lagförslag till exempel att ge tullen ökade befogenheter, men det ska utredas innan några beslut kan fattas. Det enda vettiga för att komma tillrätta med de utländska ligorna är att ta ”timeout” från Schengen. 

Jag är hundra procent säker på att svenska medborgare hellre visar passet några gånger extra än att de får sina hem och företag länsade. Det är helt oacceptabelt det som nu sker. Det skapar samhällen med osäkra, misstänksamma och rädda människor. Är det ett sådant samhälle vi vill ha. Lägg dessutom till att polisen inte längre finns i människors närhet och det kan ta lång tid för dem att komma när vi behöver dem som bäst.

Sveriges partier är ansvariga för hur EU-samarbetet har utvecklats. De är också ansvariga för problemen. Nu är det dags att ta kriminaliteten på allvar och minska brottligheten. Sveriges trovärdighet som rättsstat håller helt på att undergrävas.


LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Varifrån kommer rovdjurshatet?