Utländska ligor, många med fäste i de gamla Öststaterna står för nära hälften av alla inbrott i Sverige, skriver Lotta Gröning. Foto: NILS PETTER NILSSONUtländska ligor, många med fäste i de gamla Öststaterna står för nära hälften av alla inbrott i Sverige, skriver Lotta Gröning. Foto: NILS PETTER NILSSON
Utländska ligor, många med fäste i de gamla Öststaterna står för nära hälften av alla inbrott i Sverige, skriver Lotta Gröning. Foto: NILS PETTER NILSSON
Antalet polisanmälningar har ökat stadigt de senaste åren men av de så kallade vardagsbrotten visade en granskning av SVT nyheter förra året att endast vart sjunde brott klaras upp, skriver Lotta Gröning. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENAntalet polisanmälningar har ökat stadigt de senaste åren men av de så kallade vardagsbrotten visade en granskning av SVT nyheter förra året att endast vart sjunde brott klaras upp, skriver Lotta Gröning. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Antalet polisanmälningar har ökat stadigt de senaste åren men av de så kallade vardagsbrotten visade en granskning av SVT nyheter förra året att endast vart sjunde brott klaras upp, skriver Lotta Gröning. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Lotta Gröning

Sverige har blivit ett paradis för stöldligor

Publicerad

Utländska ligor, många med fäste i de gamla Öststaterna står för nära hälften av alla inbrott i Sverige, det visar olika kartläggningar som gjorts av både polisen och medierna. Förutom att ligorna länsar människors hem och rånar och lurar gamla människor så står de för majoriteten av stölderna av båtmotorer, jordbruksmaskiner och bildelar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ligorna har en lyxtillvaro. Med öppna gränser, men nationella tullar som även om de hittar stöldgods i bilar som åker ut ur landet inte kan agera. Det har inte befogenhet att göra något. Enligt SVT lokalnyheter har tullpersonal i Göteborg stått och sett på när vita skåpbilar fulla av stulna båtmotorer rullat över gränsen. När det gäller jordbruksmaskiner och bildelar har ligorna beställningsjobb från bland annat Baltikum som de åker till Sverige och stjäl. Även om tjuvarna tas på bar gärning händer ingenting. Åklagare i Sverige lägger ofta ner fallen och blir de trots allt dömda så tar inte deras hemländer emot sina brottslingar och sätter dem i fängelse. 

 

LÄS ÄVEN: Ännu mer hattifnatt-politik från regeringen

 

Antalet polisanmälningar har ökat stadigt de senaste åren men av de så kallade vardagsbrotten visade en granskning av SVT nyheter förra året att endast vart sjunde brott klaras upp. Många kommer inte ens till åklagare de skrivs av direkt. Med andra ord Sverige har en lyxig kriminalturism som kan skaffa sina klienter allt de ber om. Ligamedlemmarna får uppleva spänning, utmaningar att bryta sig in och försvinna med stöldgodset precis som i ett livespel, men åker de fast händer ingenting. De har bara att börja om från början.

Problemet är inte nytt. Den organiserade brottligheten har ökat sedan gränserna öppnats och Schengenavtalet infördes. Vi är många länder som har plockat bort den nationella gränskontrollen och förlitar oss på gränskontrollerna vid de yttre gränserna. 

Det är först på senare år när brottligheten når skräcknivåer som Sveriges politiker börjar reagera. Morgan Johansson förhandlar just nu med Georgien om att Sverige ska kunna begära att de blir återförda till sitt hemland och ”rehabiliteras där”. Liknande förhandlingar ska, enligt Ekot föras med Rumänien, Litauen och Polen. Det mest anmärkningsvärda är att Ekot i sitt reportage påtalar att Sverige inte erbjuder dessa länder några pengar för att de ska ta ansvar för sina medborgare. Alltså underförstått att sådana mutor, ”tacksägelsepengar” förväntas.

Svenska politiker och för all del även politiker från andra EU-länder har varit väldigt naiva. De öppna gränserna, den centraliserade polisorganisationen som genomförts i många EU-länder och misslyckats har gjort de rika EU-länderna till lyxorter för den organiserade brottligheten från mindre bemedlade länder. Nu förbereder regeringen en rad lagförslag till exempel att ge tullen ökade befogenheter, men det ska utredas innan några beslut kan fattas. Det enda vettiga för att komma tillrätta med de utländska ligorna är att ta ”timeout” från Schengen. 

Jag är hundra procent säker på att svenska medborgare hellre visar passet några gånger extra än att de får sina hem och företag länsade. Det är helt oacceptabelt det som nu sker. Det skapar samhällen med osäkra, misstänksamma och rädda människor. Är det ett sådant samhälle vi vill ha. Lägg dessutom till att polisen inte längre finns i människors närhet och det kan ta lång tid för dem att komma när vi behöver dem som bäst.

Sveriges partier är ansvariga för hur EU-samarbetet har utvecklats. De är också ansvariga för problemen. Nu är det dags att ta kriminaliteten på allvar och minska brottligheten. Sveriges trovärdighet som rättsstat håller helt på att undergrävas.

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Varifrån kommer rovdjurshatet? 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag