Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Svenska pensionärer lider – vad är det för land vi lever i?

Svenska fattiga pensionärer är värst drabbade i EU. Medan andelen fattigpensionärer minskar i andra EU-länder ökar de i Sverige. Pensionen är onekligen uppbyggd på arbete och för att få full pension måste man ha arbetat heltid under sina yrkesverksamma år. Men för alla hjälper inte ens det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förr i tiden hade vi i Sverige något som kallades ättestupa. Det kommer från fornnordisk tid och synen på åldringar. De blev en belastning och kastades mot sin död när de inte längre bidrog till sin försörjning.

Synen på de gamla var något som den tidiga arbetarrörelsen tog till sin när de började arbeta för ordentliga pensioner till svenska arbetstagare. Måttot var: ”Gärna medalj, men först en rejäl pension”. Under folkhemmets glansdagar och när den av Stefan Löfven så ofta omtalade svenska modellen byggdes upp såg vi på pensionärer som en tillgång och som inte minst hade bidragit till välfärden.

Det var självklart att de skulle ha en värdig ålderdom. Numera finns det många pensionärer som har en bra pension och en fantastisk tid som pensionärer. Men det finns också andra som drabbats av den moderna ättestupan. Det svenska pensionssystemet skapar nämligen många fattigpensionärer och främst är det kvinnor som drabbas.

På 90-talet fanns det också fattigpensionärer och det var då, precis som i dag, kvinnor som hade stannat hemma och tagit hand om man och barn. Dessa hemmafruar var sprungna ur industrialismens syn på familjen. Mannen skulle sköta försörjningen och kvinnan ta hand om hemmet. Det var jämställt när också industriarbetaren precis som direktören fick en hemmafru. Dessa kvinnor som levde under fattiga förhållanden som pensionär räknade 90-talets politiska elit helt kallt med att de skulle dö ut. Ack så fel de hade.

Svenska fattiga pensionärer är värst drabbade i EU. Medan andelen fattigpensionärer minskar i andra EU-länder ökar de i Sverige. Pensionen är onekligen uppbyggd på arbete och för att få full pension måste man ha arbetat heltid under sina yrkesverksamma år. Men för alla hjälper inte ens det. En stor grupp fattigpensionärer är egenföretagare.

Många lågavlönade jobb ger inga pensioner oavsett hur hårt du arbetar. Bönder tillhör den gruppen, egenföretagare som försörjt sig själv men inte haft råd att betala extra till pensionen. Men det finns också kvinnor som arbetat hela livet på lågavlönade jobb. Många av dessa kvinnor kan också tacka föräldraförsäkringen för sin dåliga pension.

Den utformades till en början för att passa den i familjen som hade lägst lön. Vilket ofta var kvinnan, dessutom kunde kvinnorna stanna hemma under flera år om de fick barn med mellanrum som passade försäkringen. För kvinnorna där många jobbade inom offentlig sektor med tunga och slitsamma lågavlönade jobb blev föräldraförsäkringen en möjlighet att slippa jobbet. Det var nog få som tänkte på pensionen då. Ett är säkert, politikerna gjorde det inte.

Sverige har en garantipension, den kräver att vi bott 40 år i Sverige från 16 års ålder till det år då du fyller 64 år. Garantipensionen är 7 863 för ensamstående före skatt och 7014 för gifta. Hur ska våra fattigpensionärer överleva? Det är inte billigt att leva. Det var inte länge sedan som stadsmissionen slog larm om att allt fler pensionärer blir hemlösa och att de får gå och be om en matkasse.

Ingela Wegefalk är en av pensionärerna som lever i fattigdom.
Foto: Lotta Gröning

Jag träffar ofta gamla människor som inte har råd att gå till tandläkaren. Ingela Wegefalk är en av dem.

– Jag kan bara gå när jag så ont att jag måste dra ut en tand, säger hon.

Fattigpensionärerna pratar vi sällan om. Vi vill inte se dem. När de ropar på hjälp och protesterar säger experterna; de får skylla sig själva de har inte jobbat. Så är det vår syn på äldre. De kostar mycket för samhället och har förvandlats till en belastning. Om de inte klarar sig själva förstås och är friska.

Vad är det för land vi lever i?