Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Strategin har varit helt misslyckad – något är fel på människosynen

Expressens krönikör: ”Vi är ett väldigt märkligt land”
Lena Hallengren under pressträffen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren och Johan Carlson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så kom då Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren med nya

riktlinjer för 70-plussare.

Trots att coronasmittan ökar får nu de äldre generationerna samma riktlinjer som alla vi andra.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, konstaterade att det givetvis finns risker för enskilda personer när de nu får ta eget ansvar. Men för samhället såg han ingen risk. Socialminister Lena Hallengren (S) sa att alla måste bära samma ansvar.

Det är något fel på människosynen i Sverige! 

Coronastrategin har varit totalt misslyckad för de äldre. De som var svaga och sjuka dog på sina äldreboenden. Den största smittrisken fanns där och i hemtjänsten. De hade förstås flera förklaringar: brist på all skyddsutrustning, kommuner som inte får anställa läkare, åtskilliga timvikarier utan skyddsnät och en eftersatt äldreomsorg sedan årtionden tillbaka. 

Övriga 70-plussare som redan har ansvarat för sitt eget liv och andras har skött sig exemplariskt även om de tvingats till ensamhet. Varför utgår ansvariga politiker och tjänstemän från att 70-plussare har svårt att tänka själva, att ta ansvar och inte förstå sitt eget bästa? Varför tror de att unga människor är betydligt bättre på att ta ansvar för att minska smittspridningen?

Det vi sett av coronasmittan säger oss att förhållandet är det motsatta. Människosynen som den framkommit under pandemin är skrämmande. Det är ingen tillfällighet att Sverige ligger i topp när det gäller diskriminering mot äldre. Det börjar redan i 50-årsåldern. Vid 70 plus tycks samhället tro att människor bara väntar på döden.

Många blir säkert chockade när 70-plussarna jublar över att få samma villkor som alla andra. Äntligen fick de lite människovärde. Beslutet tas emot med tacksamhet av både pensionärsorganisationer och forskare med inriktning på äldre. 

Anders Tegnell har sagt, som någon form av försvar, att de äldre följt rekommendationerna lite väl bokstavligt. Det är säkert sant, men kanske skulle han tänka efter vilka grupper det är som inte följt rekommendationerna. Nu släpps alltså 70-plussarna fria just när coronasmittan ökar. 

Det enda problemet med strategin är att den är oerhört svår att förstå. Den är som en berg- och dalbana. Högst 50 personer på en teater, men flera tusen på Ullared. För vissa är restriktionerna hårda medan de för andra inte tycks ha någon betydelse alls.

För egen del är jag inte särskilt orolig för de äldre nu när det är officiellt att de får ta eget ansvar, jag mer orolig för de yngre generationerna som inte ens tycks bry sig om pandemin.

Äldreforskarens tips och råd till 70-plussarna.