Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Storregioner är bara ett annat ord för avdemokratisering

När jag såg Barbro Holmberg presentera regionutredningens förslag om att avskaffa länen och inrätta sex storregioner kom jag och tänka på Jönssonligan och deras standardkommentar, Lysande Sickan!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi skriver 2016, vi firar att Sverige haft tryckfrihet och yttrandefrihetens 250 år, alltså grunden för demokratin. Redan 1634 etablerades länsreformen i Sverige för att staten skulle ha en regional företrädare i hela landet.

I dag har vi 21 län men reformen har funnits i nära 400 år och syftet för staten har varit det samma nämligen att upprätthålla lag, ordning och rättvisa.

Men grundlagsrättigheter kommer i andra hand när byråkrater, långt från både människor och verklighet ritar om kartan. Staten har för länge sedan flytt de flesta länen, polis, rättsväsende skattemyndigheter försvinner.

I många delar av landet råder redan rena rama vilda västern.

Nu har också Trafikverket har lagt förslag som hotar Bilprovningen på mindre orter. Med kommunsammanslagningen försvagades demokratin. Bland de värsta är att staten också har internationaliserat stora delar av livsmedlemsproduktionen som gör oss också försvarsmässigt sårbara. 

Men denna avveckling utanför tullarna är alltså inte nog! 

Den socialdemokratiska regeringen som är stadigt förankrad i det gamla industrisamhällets betongpelare ger sig inte. Den tar nya tag med centraliseringen! De politiker som har minst demokratiskt förtroendekapital får nu sätta dagordningen. Landstingspolitiker vill ha storlän för att klara sjukvården. Argumenten som framförs är att det behövs för storsjukhus och högspecialiserad vård. Men tyvärr är det också politiker som missat samhällsutvecklingen och inte minst digitaliseringen.

Redan i dag sitter röntgenläkare i Australien när de jobbar i Sverige, många sjukbesök sker via datorn, och nya medicinska upptäckter kommer att påverka sjukvårdens organisation. Dessutom vägrar de att se att små sjukhus ofta är precis lika effektiva.

Förslaget på sex storregioner är en förödande reform, särskilt hårt drabbar den Norrlandslänen och Mellansverige.

Halva Sverige alltså hela Norrland ska bli en region och sex län i Mellansverige ska bli en.

Hur sjukvården ska fungera i Norrland? Redan i dag är protesterna i Västerbotten stora mot centraliseringen av vården till Umeå. I Norrbotten har det varit stora konflikter om både sjukhus och akutsjukvård. I Jämtland är de helt nöjda med den sjukvård de har och där vill inte ledande politiker ingå i något storlän.

Överväger regeringen att besluta om att Norrland ska bli en region är det bättre att deportera alla norrlänningar till Stockholm. Det blir mindre lidande och färre problem.

Det borde också vara en självklarhet för norrlandslänens invånare att kräva en folkomröstning. Detsamma gäller länen i Mellansverige. Det är inte rätt att centrala byråkrater får rita kartor som försvårar människors vardag.

Storregioner är bara ett annat ord för avdemokratisering och politiker som tappat kontakt med verkligheten. Utredare Barbro Holmberg gjorde bara som hon blev tillsagd och civilminister Ardalan Shekarabi kan med beröm godkänt utbrista, lysande Sickan!

Men för de som ser samhällsomvandlingen komma och för alla som värnar demokratin är detta förslag bara ytterligare ett stolpskott från en regering som tror på gamla lösningar. Sorgligt Sickan, är mer passande för den här utredningen!