Lotta Gröning

Sorgligt tecken
på inkompetens

Intervjun i Dagens Nyheter ger obehagliga associationer.

Medan SD blir mer tydliga i sin nationalism och föreslår bidrag till invandrare för att de ska lämna landet tvingas de övriga partierna till eftergifter och håller nu på att omforma sin invandringspolitik. Ett sorgligt tecken på inkompetens.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har gått bra för Sverigedemokraterna. De har på sin nationalism och invandringspolitik blivit landets tredje största parti. Nu har de dessutom lyckats få till ett nyval. Allt är förstås inte deras egen förtjänst, svenska folket är inte invandringsfientliga och inte rasister, men de är demokrater och gillar inte att de övriga partierna nonchalerar SD.

SD blir tuffare och mer nationalistiska i takt med att deras stöd bland väljarna ökar, det visar inte minst intervjun med parti- sekreterare Björn Söder i DN. Det är en man med självförtroende som talar. En man som utformat en nationalistisk ideologi och som försöker göra den rumsren genom att hävda att samer, kurder och judar kan leva i Sverige och vara medborgare men då ska de allt överge sina ursprung för att passa in. De som inte kan stoppas från att komma till Sverige ska enligt Björn Söder kunna få ett bidrag för att åka härifrån.

- Vi måste underlätta för dem som vill flytta tillbaka till hemlandet. Då får vi bättre förutsättningar att skapa ett samhälle med gemensam identitet, säger Björn Söder i DN.

Det är en intervju som ger obehagliga associationer.

De kan vara medborgare, men de är inte svenskar, de är inte uppfostrade med samma ideal som vi, de är med andra ord ett konstlat inslag i det svenska samhället. Jag kan inte låta bli att tänka på Hitler. Han började också försiktigt i sin argumentation mot judarna och sedan blev det allt värre.

I grunden fanns värnandet om fosterlandet och det rena Tyskland. SD är inte nazister, men en nationalistisk ideologi har sina kännetecken. Nämligen att peka ut de främmande elementen och anklaga dem att vara skadliga för fosterlandet.

Ett nyval kan leda till att SD blir ännu större. De övriga sju partierna har genom sitt avståndstagande till SD och vägran att tala med dem satt SD i en offerroll som gett dem starkt stöd. För de rödgröna och alliansen kommer trycket att bli stort. I stället för att ha tagit ledningen i flykting- och integrationspolitiken kommer de nu att få agera svans och bli tvingade till eftergifter.

Tendenserna finns redan i flera partier. Nu ska de ta tag i invandrarfrågan. Agerandet och bemötandet av SD visar på stor inkompetens från samtliga partier.

Det är ett mycket sorgligt kapitel i svensk politisk historia.