Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Socialdemokraterna är vilse i verkligheten

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Uppstickarpartiet Demokraterna är nu störst i GP:s lokala Sifo-undersökning. De har stöd av 18,9 procent av väljarkåren. Socialdemokraterna backade och är bara fjärde största parti.  Det är ovanligt att ett nytt parti etablerar sig så snabbt, men det rider på ett missnöje med det långa socialdemokratiska maktinnehavet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Motståndarna hävdar att de är populister som lovar saker de inte kan hålla, till exempel att stoppa Västlänken. Kritiken mot Demokraternas ledande politiker, exempelvis Martin Wannholt, är att han är en misslyckad politiker som fått kicken från Moderaterna. 

Men socialdemokratins kris i Göteborg handlar också om ett parti som tappat bort sig själv och framför allt det uppdrag som politikerna har gentemot sina väljare. Nämligen att föregå med gott exempel så att trovärdigheten består både när det gäller det kommunala styrelseskicket och inte minst uppdraget att göra sitt allra bästa för kommunen och dess invånare. 

Det är lätt för ett parti som suttit länge vid makten att glömma bort vem som gett dem uppdraget och varför. Makten blir viktigast och i kontakten med väljarna utgår man ofta ifrån att de är lojala och röstar pliktenligt precis som de alltid gjort. Pampfasoner tar med andra ord över. 

När vänstersossen och LO-ombudsmannen Ann-Sofie "Soffan" Hermansson valdes till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg fick hon en av landets tuffaste kommunala utmaningar. Hennes arbete för att skapa förtroende handlar inte bara om brottslighet, Västlänken och trängselskatt som retat upp många göteborgare. Det handlar om att försöka återuppväcka förtroendet för socialdemokratin. Det är inte lätt. Hon efterträder starka politiker som i decennier styrt staden med järnhand. Den mest framträdande politikern var Göran Johansson med sin bas hos IF Metall och arbetarna på Volvos fabriksgolv. Göran Johansson bestämde allt, men han hade också stort stöd. Han revolterade mot partiet centralt mot nedläggningen av amfibieförsvaret, han lämnade verkställande utskottet med argumentet att Göran Persson gjort socialdemokratin till en enmansshow. Precis som Göran Johanssons styrelseskick vilket också var en enmansshow. 


LÄS MER: Demokraterna störst i ny mätning inför valet 


Socialdemokraterna har också revolterat mot sitt eget uppdrag. I Göteborg har korruptionen inom kommunala verksamheter blivit ett kännetecken. Den ena korruptionshärvan efter den andra har avlöst varandra. Det är socialdemokrater som låtit sig bjudas på resor, tagit emot mutor från byggmästare såsom bostadsrenoveringar och lyxmiddagar. Ett tag fick Göteborg namnet Muteborg och Riksenheten mot korruption väckte flera åtal. 

Men det är inte bara Göteborgs politiker som bär skulden till partiets kris. De har haft god hjälp av socialdemokratin centralt. Göteborg lider av en misslyckad integrationspolitik och en organiserad brottslighet som förgör delar av staden. Det finns flera kriminella klaner och ätter som utövar påverkan och styr hela stadsdelar. 

Det är först nu som även rikspolitiken tar den organiserade brottsligheten på allvar, länge var det ett tabuområde som kommunpolitiker fick klara bäst det kunde. Det är först nu som socialdemokratin går till val på hårdare tag och trygghet för medborgarna. Men det kan vara för sent. Många göteborgare vill ha en förändring. Demokraternas framgång bevisar det. 

Partiets öde i Göteborg kan upprepa sig i övriga delar av landet, inte minst för Löfven på riksnivå. Socialdemokratin har motvind just nu och det tycks inte hjälpa med lockade vallöften. Socialdemokraterna är vilse i verkligheten.


LÄS MER: Folkets ilska i arbetarstaden skakar Socialdemokraterna 


Resultatet i GP/Sifos lokala väljarbarometer

Valresultatet 2014 inom parantes


Demokraterna: 18,9 (-)

Moderaterna: 16,7 (22,33)

Vänsterpartiet: 14,6 (9,44) 

Socialdemokraterna: 14,2 (22,39)

Sverigedemokraterna: 9,9 (7,02)

Liberalerna: 6,8 (8,12)

Miljöpartiet: 5,6 (10,66)

Centerpartiet: 4,2 (2,56)

Fi: 3,2 (3,96)

Vägvalet: 2,2 (4,89)

Kristdemokraterna: 2,0 (3,95)

Övriga: 1,8 (4,67)