Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Skyddet mot corona har blivit en klassfråga

Följ det senaste om coronaviruset på Expressen TV.
Expressens krönikör Lotta Gröning.
Ansiktsmasker delas ut.
Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA

Det ojämlika samhället blir särskilt tydligt i kristider. Hanteringen av covid-19 har blivit en klassfråga.

Samtidigt är statsepidemiologens uppgift att hindra spridningen av coronaviruset – inte se till så att samtliga svenskar löper precis lika stor risk att bli smittade.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

WHO har konstaterat att coronavirusets spridning är en pandemi och regeringar världen över tar krafttag, så också den svenska.

Regeringen har tagit bort karensdagen och uppmanar oss att arbeta hemma. Barnen ska dock gå i skolan, inte minst för att föräldrar som arbetar inom sjukvården ska ha barnomsorg. Företagsledningar och myndigheter stänger ner, argumentet är att de nu av omsorg av sina anställda låter dem arbeta hemifrån och givetvis för att minska smittan.

Det är bara ett problem med den här strategin – långt ifrån alla kan arbeta hemma. Står du på fabriksgolvet, sitter du i kassan på Ica, är du lokalvårdare eller undersköterska, kör buss eller lagar maten till omsorgen vad gör du då? Hur skyddar du dig mot coronaviruset? Nu tas inte längre några tester på människor som misstänker att de har smittan om de inte arbetar med riskgrupper. Så spridningen av viruset är numera helt okontrollerad i samhället i stort.

Det är vi som har uppkoppling och datorer, smartphones och ett stort mått av frihet som kan jobba hemma. Vi som har arbetsgivare som inte förlorar förlorar ”vår” produktivitet bara för att vi inte är på plats. Men andra ord: vi som kan jobba hemma är en del av det nya digitaliserade näringslivet. En fördel särskilt i kristider.

Men alla som ser till att samhället fungerar genom att ständigt vara närvarande och serva oss andra och hålla produktionen och transporterna i gång är inte med i den här strategin. 

Statsepidemiologen Anders Tegnell har sett problemen. I en intervju med Expressens Niklas Svensson säger han att det skapar ojämlikhet att en del företag låter sin personal arbeta hemma. Han betecknar det alltså som problematiskt för jämlikheten. Jag undrar hur Anders Tegnell tänker.

Menar han att vi ska behålla jämlikheten i samhället om alla har löper lika stor risk att bli smittade? Är inte Folkhälsomyndighetens främsta uppgift att minska smittan? 

Ärligt talat förstår jag inte riktigt Sveriges strategi för att bekämpa smittan. Vi har riskgrupper som ska värnas i första hand och det förstår jag verkligen. Men gäller det också barn med underliggande sjukdomar, eller bara äldre?

Det ojämlika samhället blir tydligt i kristider.

Jag lyssnade på ring P1 i måndags. Lukas, en pappa till en åttaårig hjärtsjuk pojke ringde in. Han var mycket bekymrad. Sonen var hjärtopererad och hade legat på sjukhus en månad för att han var så infektionskänslig. Nu när smittan spreds hade han talat med åtskilliga läkare och ringt 1177 för att få stanna hemma med sitt barn. Han hade fått nej överallt. Han fick inte vara hemma från jobbet och vabba. Tänk om mitt barn dör, sa han till programledaren, som svarade: ”Litar du inte på experterna?”

Så nu gick sonen till skolan. Pappa Lukas hade skickat med handsprit, talat med lärare om att ta hänsyn till pojken – och själv måste han gå till jobbet för att kunna betala räkningarna.

Det ojämlika samhället blir tydligt i kristider. Vi har en statsepidemiolog som retar sig på att företag och myndigheter inte följer hans rekommendationer – mest tydligen utifrån att ojämlikheten ökar om inte alla smittas på samma sätt. Myndigheten överför också ansvaret för minskad smittspridning på individen. Jag förstår att vi alla har ett enormt ansvar att minska smittan, men det blir ju svårare när rekommendationerna skiljer sig åt beroende på var någonstans du befinner dig på samhällsstegen.

Expressens krönikör Lotta Gröning.
Expressens medicinreporter svarar på några vanliga frågor om coronaviruset.