Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Skandalen är ett bevis på regeringens brist på ansvar

Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Maria Ågren.
Foto: REGERINGEN

Det är slarvigt i regeringskansliet! Stefan Löfven och hans regering har gång på gång tvingats backa och fått förödande kritik för förslag som presenterats. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar om den förnyade prövningen för afghanpojkarna som hunnit fylla 18 innan de fick besked, det handlar om vinster i välfärden – två förslag som Lagrådet starkt kritiserade. Andra tuffa bakslag är idén om storregioner som socialdemokraterna drivit intensivt i flera år för att sedan tvingats begrava. Nu kom Arbetsdomstolen med ytterligare ett generande bakslag. Att avskeda Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren var felaktigt, enligt domen. 

Domstolen menar, ”…att Maria Ågren inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet.” Avskedandet var med andra ord olagligt. Domstolen motiverar det med att det inte finns några bevis på att säkerhetsklassad information har läckt eller att Maria Ågren medvetet fattade ett felaktigt beslut.

När Maria Ågren skrev under att registret över körkort med bilder och annan säkerhetsklassad information om vägnätet skulle outsourcas till IBM, trodde hon att hon gjorde rätt. 

Trots protester från internrevisorn och uppenbara brott mot lagar som ska skydda personer, säkerhetsklassat material och offentlig sekretess hamnade registret hos icke säkerhetsprövade aktörer i Tjeckien och Rumänien som IBM i sin tur outsourcat verksamheten till. 


Skandalen i Transportstyrelsen kommer att gå till historien som häpnadsväckande och ett bevis på regeringens brist på ansvar och vägran att ta ansvar. Och inte minst att regeringen Löfven och alliansregeringen före det, försummat att ta fram en tydlig lagstiftning för myndigheter och organisationer som skyddar säkerhetsklassat material att hamna i orätta händer vid outsourcing av verksamheter. Detta är ett bevis på hur Sverige halkat efter i den snabba digitala utvecklingen och att landets högsta politiska instanser inte förstår hur snabbt och enkelt information delas över nätet eller hur outsourcat material hanteras. 

Det handlar helt enkelt om okunnighet. Det visade också de ansvariga ministrars totala brist på förståelse för den kritik som sedan följde när det stod klart att just ingen i regeringskansliet hade tagit sitt ansvar för att säkerhetsklassat material hade hamnat i orätta händer. 

Två ministrar Anders Ygeman och Anna Johansson fick avgå, samt Stefan Löfvens statssekreterare – men bara för att alliansen var tuff. Trots den smällen är fortfarande regeringens ansvar och inte minst Stefan Löfvens satt i dunkel. All skuld hamnade i stället på Maria Ågren. 

När Stefan Löfven ombildade sin regering och Anders Ygeman denna gång återkom som digitaliseringsminister visade den socialdemokratiska partiapparaten med all tydlighet att de ingenting lärt av Transportskandalen. Trots att de torde vara medvetna om att inget annat land skulle erkänna om de kommit över vårt säkerhetsklassade material. 

Maria Ågren återfår nu också sin anställning i Regeringskansliet, hur nu roligt det kan bli? Hon har stämt staten, vunnit, gett Löfven en rak höger och återigen lagt transportskandalen i knät på regeringen. 

Jag tror knappast hon längtar till jobbet.