Lotta Gröning

Ska rättvisa skipas borde även ägarna för hemmet granskas

Publicerad

Berättelsen om det våldsamma upploppet på HVB-hemmet i Lindås i Emmaboda kommun är bara en av många protester mot den svenska asylpolitiken.

Sveriges regering och riksdag har styrts av känslor och hjärta när ansvariga politiker öppnade sina armar och välkomnade alla.

Nu har verkligheten kommit ifatt, både brutalt och omänskligt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tusentals asylsökande, barn och vuxna, förvaras på asylboenden som inte har tillräckligt med personal eller resurser att hjälpa dem in i samhället. Dessutom styrs dessa boenden ofta av ägare som har intresse av att göra så stora vinster som möjligt.

Asylpolitiken har skapat krutdurkar lite här och var i landet och rätt som det är smäller det, precis som det gjorde i Lindås, eller i Mölndal.

Det våldsamma upploppet i Lindås följer ett givet mönster.

Det första är att ungdomarna på de flesta HVB-hem är kraftig understimulerade. De har ingenting att göra. Lägg dessutom till de långa handläggningstiderna och väntan på att något ska hända och att något ska bli bättre.

Personalen är ofta underbemannad och, vill jag hävda, inte tillräckligt utbildade. Om det var fallet i Lindås vet jag inte. Men helt klart var personalen rädd för sin säkerhet. De hade krävt mer personal och dubbelbemanning på nätterna just på grund av några stökiga ungdomar. Samtidigt hade missnöjet hos de boende på Lindås ökat. De hade krävt bättre mat, någonting att göra, men möttes av total tystnad. Med andra ord ett genererande problem både hos personal och ungdomar där missnöjet växte under flera veckor. När ungdomarna sedan bestämde sig för att lämna in en skriftlig protest gick de högljutt och argt mot personalen. Den hade då låst in sig i en städskrubb. Man måste inte vara professor för att förstå att det hela urartade.

Nu är händelsen under utredning och kammaråklagare Lise-Lotte Norström anser att bevisen är tillräckliga för att väcka åtal mot några av de 19 som skrev under protestbrevet.

Men ska någon rimlig rättvisa skipas borde även ägarna för HVB-hemmet granskas. De har ett stort ansvar för det inträffade. Liksom de politiker som skyfflar in människor i en asylorganisation som är omänsklig och som sakta bryter ner dem psykiskt.

Det är så lite som behövs för att frustrationen och maktlösheten ska bli övermäktig. I Lindås var den utlösande faktorn ett nej till att köpa naturgodis.

Men tyvärr behöver politiker nästan aldrig ta något ansvar för sina fattade beslut.

Den här händelsen kommer förmodligen, som andra bråk på asylboenden, skyllas på de asylsökande. Det är lättast så!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag