Arkivbild. Man med en rullator. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Man med en rullator. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Gröning

Sjukvården är inte längre till för äldre människor

Publicerad

Jag fick ett mejl av en pensionär. Vi kan kalla honom Olle, eftersom han vill vara anonym. Han skrev att bli gammal inte bara handlar om låga pensioner. Hans erfarenhet var också att sjukvården inte längre är till för äldre människor. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Olles slutsats är att pensionärerna inte är värda något i samhället längre, om de inte tillhör societeten eller är kändis. "Då är vi bara utarbetade, värdelösa och uttjänta". Så berättar han om ett försök att få hjälp på vårdcentralen.

"Det tog mig tio dagar att överhuvudtaget nå vårdcentralen. Att gå dit hjälpte inte. Man måste ringa, sa de. Men ringa gick inte, 40-50 minuter i kö och efter 45 min kopplades jag bort. När jag äntligen nått dem så skulle jag enligt reglerna ha fått en tid inom sju dagar. Reglerna gällde dock inte för mig, det tog 27 dagar. Besöket blev kort. Jag sökte för smärtor och darrhänthet, men fick gå hem med en öronsalva", skriver Olle. 

Det visade dig senare att Olle hade lunginflammation. 

Intensivvårdssjuksköterskan Lena Kullman som arbetar på SÖS ger en förskräcklig bild Stockholms akutsjukvård. Hon talar om kaos, om personal som går på knäna, om multisjuka som ligger timtals i korridorer utan att få hjälp. 

Hon är också ansvarig för patientsäkerheten och vittnar om hur personalen gång på gång slagit larm mot arbetsförhållanden och patienternas säkerhet, men att ingen lyssnar. Det ligger stora besparingskrav som ska genomföras, vilket är ett prioriterat politiskt mål. 

Människor dör i väntan på rätt vård, det vet Lena Kullman. Hon har också egen erfarenhet, och menar att hon miste sin mamma för att hennes besvär inte togs på allvar.

 

LÄS ÄVEN: Birgitta, 78, skickades hem av läkare – dog dagar senare

 

Arkivbild.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Vi har många gånger läst larmrapporterna om hur gamla behandlas inom sjukvården, jag har själv varit i kontakt med många gamla som vädjat om hjälp för sitt liv. Gamla som berättat att deras vänner dör när de inte får hjälp eller att deras vänner tar livet av sig för att de inte orkar. 

Är rätten till en bra vård och en trygghet som äldre en klassfråga? Äldreomsorgen och pensionerna har urholkats under många år nu, alla partier har ett ansvar. Men i min skörd av över 200 mejl till följd av en krönika om fattigpensionärer är de flesta mest arga på socialdemokratin. De har svikit sina ideal, heter det. Det beror på att den socialdemokratiska retoriken handlar om trygghet, rättvisa och solidaritet med våra äldre. Stefan Löfven höll ett ideologiskt tal om äldreomsorgen på Rågsveds servicehus i Bandhagen i februari 2016. Då slog han fast att vård och omsorg ska ges efter behov, inte efter betalningsförmåga.

 

LÄS ÄVEN: Regeringen och V överens om vinster i välfärden 

 

Hur är det egentligen med den saken? Vi har en hetsig debatt om vinster i välfärden, privata bolag ska inte få tjäna pengar på gamla och sjuka, heter det. Men landstingen då – och kommunerna – som har ansvar för äldreomsorgen, de måste ju också gå med vinst. 

Precis som akuten på SÖS, där personalen utnyttjas till bristningsgränsen och gamla blir hänvisade till en säng i korridoren utan att få hjälp. Det handlar också om vinster i välfärden, regler som regering och riksdag beslutat om.  

Olle konstaterade i sitt mejl: "Är det socialism, finns den ej längre. Socialdemokratiska karriärister blir godsägare. Löfven kanske ändå ska vara stolt över att många väntar sig mer av hans politik? Ilska är bättre än uppgivenhet. 

Men, skriver Olle, det är inte underligt att fler avslutar sina dagar medvetet nu mer. "En jag kände gjorde det nyligen. Tanken har föresvävat mig då och då också". 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag