Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Jonas Sjöstedt är en usel pokerspelare

Lotta Gröning: Jonas Sjöstedt måste fram med bevisen.Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Just nu framstår Jonas Sjöstedt som en usel pokerspelare.

Han sitter vid förlorarbordet och försöker få par i tvåor att se ut som fyrtal i ess. 

Och mycket kan man säga om den gemytlige partiledaren från Umeå, men något vidare pokeransikte har han inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det ligger en del i Ebba Busch Thors kommentar om att regeringen Löfven är byggd på en lögn. Helt klart är det någon som ljuger eftersom samarbetspartierna har helt olika syn på vad som gäller.

Vad värre är att samtliga partier som stöder Löfven, utom möjligtvis MP, slår fast att om de inte får som de vill så fäller de regeringen.

Det var Jonas Sjöstedt som satte bollen i rullning. Ett avgörande skäl till att släppa fram regeringen var enligt Sjöstedt löften från Stefan Löfven att vänstern skulle få inflytande över politiken. Därmed var paragrafen om att Vänsterpartiet skulle hållas utanför politisk påverkan borta. Sjöstedt konstaterade, att det finns ett papper som ingen kommer att få se, som bekräftar uppgörelsen.

Det är förstås rimligt att vara transparent kring vad Jonas Sjöstedt egentligen blev lovad innan V beslutade att släppa fram Stefan Löfven

Stefan Löfven har hittills inte sagt något som stärker Sjöstedts påstående, han hävdar precis som C och L att överenskommelsen ligger fast. Det går inte att komma ifrån tanken att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt är ute på hal is. I Ekots lördagsintervju gjorde Sjöstedt ett svagt intryck. Han slirar på orden, det dokument som han först sa fanns har nu blivit minnesanteckningar.

Det Stefan Löfven har sagt om samarbete med vänstern sa han redan innan Sjöstedts hot om att rösta nej till regeringen. Det handlar om att han ska samarbeta med vänstern i frågor som ligger utanför överenskommelsen, samt att han ska hedra jämställdhetsreformer som de kom överens om under förra mandatperioden och att den politiken ligger fast. 

VÄNSTEROPPOSITION. Stefan Löfven (S) har just blivit vald till statsminister. Jonas Sjöstedt (V) med armarna i kors.Foto: OLLE SPORRONG

Jonas Sjöstedt har problem med trovärdigheten just nu och ett ansvar att visa att han talar sanning. Ett avgörande argument för det är att Sverige inte ska styras av ett hemligt papper under resten av mandatperioden. Det är dags för Jonas Sjöstedt att presentera sina bevis.

Även om det inte finns ett papper i betydelsen ”skriftligt avtal” är det förstås rimligt att vara transparent kring vad Jonas Sjöstedt egentligen blev lovad innan V beslutade att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen. Om Löfven nu gav några löften överhuvudtaget, förutom att han bad om ursäkt om diverse vänsterpartister kände sig ”kränkta”.

Jonas Sjöstedt försatte chansen att utveckla sitt parti och stärka politiken. Det var en chans ”once in a lifetime”

Det är förresten inte bara där som Vänsterpartiets argument haltar. Det avgörande skälet att släppa fram regeringen, enligt Jonas Sjöstedt, var att han inte ville ha Ulf Kristersson som statsminister.

Jag undrar: vad talade för att Kristersson skulle få regeringsuppdraget vid en fjärde omröstning? Egentligen ingenting. Det skulle ha krävt att Centern och Liberalerna svängde 180 grader och släppte den principfråga som gjorde att de spräckte alliansen, bröt vallöften och beslutat att släppa fram Stefan Löfven. En sådan kursändring hade inte gått att göra utan att både Annie Lööf och Jan Björklund avgick som partiledare. Dessutom hade SD klart deklarerat att de inte skulle stödja en M och KD regering utan att de fått förhandla om inflytande, och än mindre så om de båda liberala mittenpartierna skulle ingå i regeringsunderlaget.

Det mest logiska om vänstern sagt nej till regeringen Löfven hade självklart varit ett nyval. Något som väljarna skulle ha mått väldigt bra av. Trots detta säger Jonas Sjöstedt att om nyval varit alternativet hade V inte släppt fram regeringen.

 

 

VINNARE ELLER FÖRLORARE? Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) intervjuas i riksdagen före fredagens statsministeromröstning.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt försatte chansen att utveckla sitt parti och stärka politiken. Det var en chans ”once in a lifetime”. Nu ska han agera vänsteropposition med hot misstroendeförklaring som verktyg om han inte får som han vill.

Märk väl: det handlar bara om två punkter i den digra överenskommelsen – marknadshyror och försämrad arbetsrätt. Som dessutom kommer upp på bordet sent i mandatperioden. I övrigt lär han få bita i det sura äpplet och vara medveten om att han gett grönt ljus till en socialdemokratisk regering med marknadsliberal politik som prioriterade frågor.

Vad väger tyngst för Stefan Löfven? Att kamrat fyra procent mullrar eller att Annie Lööf och Jan Björklund överger honom?

Jonas Sjöstedts kort är i alla fall synade.