Lotta Gröning

Regeringens lösning kan splittra Sverige

Publicerad

Regeringen och Ardalan Shekarabi har kommit på lösningen, tror de, för hur hela Sverige ska leva. De flyttar helt enkelt ut myndigheter eller delar av myndigheter till utanförskapsområden.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag har del två av regeringens utlokaliseringspolitik presenterats. Denna gång är storstädernas problemområden som får en myndighet. Under sloganen "staten ska vara närvarande" och "Sverige håller samman" får Botkyrka en del av Sida och 500 jobb från Stockholms innerstad. Så värst många nya jobb blir det inte antar jag utan här handlar det mer om att personalen på Sida får en ny resväg till jobbet. I stället för Östermalm blir det tunnelbanan till Botkyrka. Men Isabella Lövin som är ansvarig minister för Sida är lycklig och konstaterade att staten ökar sin legitimitet. 

Tänk om det vore så enkelt att ena ett land! 180 jobb till Malmö, 60 till Göteborg och 15 till Luleå. 

 

LÄS MER: Sida tvingas flytta – från Östermalm till Botkyrka

 

Men jag noterar att Stockholmsområdet ändå får flest med de 500 flyttade arbetstillfällen till Botkyrka. Visst finns det kommuner som blir lyckliga över att få en myndighet men därifrån är det långt till att staten har stärkt sin legitimitet. 

 

"Men Isabella Lövin som är ansvarig minister för Sida är lycklig och konstaterade att staten ökar sin legitimitet," skriver Lotta Gröning.Foto: JESSICA GOW/TT

 

I Botkyrka, Malmö och Göteborg, liksom i Norrlands inland skulle den absolut största tillgången vara att polis- och rättsväsendet fungerade och var lokalt placerat. Bor du i Tärnaby har du dryga 35 mil till ett specialistsjukhus. Det utanförskap som finns i Angered och Botkyrka, den organiserade brottligheten som rekryterar vilsna ungdomar och får statliga bidrag för integrationsprojekt, har en utlokaliserad myndighet inte så mycket påverkan på. 

Utlokaliseringspolitiken löser egentligen ingenting. Den är som kejsarens nya kläder. I värsta fall kan den faktiskt undergräva statens trovärdighet. Det är människor som drabbas också. Människor som lever och bor och har inrättat sina liv som nu måste byta spår och flytta för att behålla jobbet. De berörda facken är inte glada över utlokaliseringspolitiken. Det vore betydligt enklare om nya myndigheter förlades utanför Stockholm. Nya myndigheter är det ju knappast någon brist på, det tillkommer nya varje år.  Ska staten få legitimitet måste staten ta ansvar för de problem som uppkommit på grund av den förda politiken. Ansvar för att den offentliga sektorn ska finnas i hela landet.  Klyftorna är som störst när det gäller skola, sjukvård och lokaltrafik bara för att nämna några exempel. 

 

Men jag noterar att Stockholmsområdet ändå får flest med de 500 flyttade arbetstillfällen till Botkyrka.Foto: NIKLAS BJÖRLING

 

Ska staten ha legitimitet bör också politiken lokaliseras ut. Majoriteten av riksdagens ledamöter kommer från storstäder, majoriteten av regeringens medlemmar har centraliserad syn på statens verksamheter. Den service och offentliga sektor som är välutbyggd i storstäderna i form av valfrihet av sjukhus och skolor finns i betydligt mindre utsträckning i små kommuner och ute i byarna finns ingen service alls. Där får folk helt enkelt klara sig själva. Vissa har sju mil till postlådan, inget kommunalt lyse och inga affärer. Inte kommer de att rösta på Socialdemokraterna för att Tullverket flyttar 80 jobb till Malmö eller för att Stefan Löfven talar snällt om ett enat land. 

Det finns inget snabbspår för att ena landet. Politik bygger på trovärdighet, ett enat land bygger på sammanhållning och respekt för varandra trots att förutsättningarna och livssituationen är olika. Där har vi sjunkit djupt i Sverige. Vi har ingen gemensam stolthet – den har klyftorna också undergrävt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag