Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Rädslan sprider sig – varför lär vi oss aldrig?

Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på tisdagen som vattenbombas med hjälp av helikoptrar. Foto: MATS ANDERSSON/TT

Min familj och mina hästar och hundar evakuerades, byn tömdes och branden ryckte allt närmare. 

Vänner kom och ville hjälpa mig tömma mitt hus så jag inte skulle förlora allt.

När vinden lyfte elden över trädtoppar, sjöar och bildade eldstormar stod räddningstjänsten handfallen, utan erfarenhet av extrem torka.

Vi klarade oss med ett nödrop.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om vinden inte hade vänt den där kritiska dagen 2014 hade inte ens Norberg funnit kvar. 

Det var som en katastroffilm från Hollywood, när elden svepte över de västmanländska skogarna 2014. 

Till en början gick allt fel. 

De få brandflyg och helikoptrar som fanns skickades hem. Steven Spielberg hade inte kunnat göra det bättre. Sedan kom hjälten Lars-Göran Uddholm och styrde upp organisationen. Det tog lång tid innan någon minister i den borgerliga regeringen verkade bry sig om branden – det var ju semester. 

Krisberedskapen var på den totala bottennivån. 

Nu brinner det i Sverige igen.

Jag undrar vad vi lärt oss sen sist. 

Att Sverige har en historia av svag krisberedskap.

Den andra gången jag fick erfara att Sverige inte hade någon krisberedskap var en förmiddag i maj 1989. Min mamma hade just fått ett telefonsamtal från en journalistkollega som sa; sitter du ner?  Din man är väl med i Post & Teleutredningen tillsammans med John-Olle Persson. Planet deras har störtat i Oskarshamn alla ombord befaras döda. Det var inledningen till ett antal års sorg och elände. Någon hjälp eller krisberedskap fanns inte då, vi fick börja i ett tomrum. Ropa på hjälp om allt. I regeringen duckade de. 

Sedan har katastrofer avlöst varandra utan att någon ansvarig har ställt krav på krisberedskapen. 

I september 1994 förliste passagerarfartyget M/S Estonia på öppet hav från Tallinn till Stockholm. 852 personer följde med fartyget i djupet. Inte heller då fanns någon krisorganisation. Beslutet vad som skulle göras med kropparna som var kvar i vattnet skapade stora konflikter och djupa sår. 

Samma kaos och tafatthet inträffade på också på högsta ort juldagen 2004 då tsunamin sköljde över Thailand och 543 svenska medborgare omkom. Det tog lång tid innan någon i regeringskansliet reagerade.  Göran Persson och övriga ministrar hade jullov. 

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Vad ska vi ha Dan Eliassons myndighet till? 

 

Nu brinner det igen. Efter tre månader av extrem torka är läget allvarligare än någonsin.  Räddningstjänsten har lärt sig släcka bränder i extrem torka, däremot finns ingen beredskap för när det brinner i alla län utom tre. Räddningspersonalen går på knäna, vattennivån är oerhört låg och värmen bara fortsätter. Över 800 deltidsbrandmän har slutat sedan 2014, för dåliga löner är ett skäl. Men som vanligt tycks ingen med ansvar för krishantering tycks ha gjort någon analys, eller funderat ut ett scenario ifall detta skulle hända. 

Skogslandet Sverige lånar flyg från Italien. Jag fick ett mejl från journalistkollegan Thord Lindgren som bor i Ryssland. Han berättade om de ryska brandflygen som tar 40 till 60 kubik med vatten. De helikoptrar vi nu använder tar cirka en kubik, och de italienska brandflygen  tar sex kubik. 

Redan 2014 erbjöd Ryssland sina plan, men då tackade Länsstyrelsen i Västmanland nej. 

Att fråga Ryssland om hjälp verkar inte finnas på kartan i den upptrappade svenska konflikten med Putin. Jag övertygad om att oppositionen stöder regeringen i det här fallet. Nu står vi här handfallna igen. Regeringen och statsministern lyser med sin frånvaro. 

Människor mår dåligt, oron sprider sig över landet i samma takt som värmen stiger och bränderna tar fart. 

Hur länge ska vi behöva vänta på att Sverige får en fungerande krisberedskap?

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Brandkåren visste inte hur branden skulle bekämpas 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!