Polisen har tappat kontrollen över organisationen, skriver Lotta Gröning. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Polisen har tappat kontrollen över organisationen, skriver Lotta Gröning. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Lotta Gröning

Polisen har tappat kontrollen över organisationen

Publicerad

Alla partier i Sveriges riksdag tar poliskrisen på allvar, hävdar de. Moderaterna talar om 10 000-tals nya poliser till 2025. Andra partier talar allmänt om många nya poliser från 2 000 till 2 500 plus att ett stort antal civila utredare ska anställas. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är självklart att polisen ska komma när man ringer oavsett vad man bor, säger våra folkvalda. Löftena är stora. Trygghet och säkerhet är en av byggstenarna för ett samhälle, heter det. Men frågan är om inte våra folkvalda bygger ett luftslott och blundar för verkligheten. Jag är rädd för att det inte finns några kvicka lösningar och dessutom att ansvariga politiker inte har ordentlig koll på verkligheten.

Dels breder poliskrisen ut sig i Sverige och dels ringer larmklockorna att situationen är den samma i nästa alla EU-länder. Den senaste vågen av polisreformer har gått i centraliseringens tecken i alla EU-länder. 

Även om syftet med dem också varit att komma närmare medborgarna och samhället så har de lokala poliserna förlorat inflytande. Bo Wennström är professor i juridik och forskar om polisen menar att en lärdom från polisreformerna är att önskan om ökad effektivitet har fjärmat polisen från lokalsamhället.

– I Nederländerna har de gjort en reform som starkt liknar vår. Målet var att åstadkomma en enhetlig ledning med stordriftens fördelar som mindre byråkrati, färre nivåer och samtidigt en lokal förankring, men resultatet blev det motsatta. I Danmark lovade politikerna att landet skulle få världens bästa polis, men resultatet blev en centralisering med längre avstånd mellan polis och medborgare och ett effektivitetstapp som tagit mycket lång tid att reparera. Det som tagit mest skada är det lokala polisarbetet, säger han.

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Dubbelmoralen är slående och närmast äcklande

En effekt av detta är ordningsvakter anställda av kommuner. Poliskrisen finns med andra ord i flera EU-länder och den organiserade brottligheten breder ut sig. Gränserna är öppna. Lars Nylén, som är före detta Länspolismästare och före detta chef för Rikskriminalen, menar att det är många år kvar innan poliskrisen når botten i Sverige. Han talar om att en vändning först om fyra till fem år!

Min bedömning är att polisen tappat kontrollen över organisationen. Det har sin förklaring i att de inte förstod hur stora påfrestningar en omorganisering av polisen skulle innebära, allt skulle ändras på en gång. 

När de centraliserade stödverksamheten och skulle nybesätta 2 600 chefsbefattningar kom problemen. Som vid alla omorganisationer växer det fram ett missnöje, här kom massavhopp lokalt och erfarna poliser slutade. Lägg till pensionsavgångar samt att staten började konkurrera med sig själv. Poliser som slutade kunde få nya utredningsjobb på Försäkringskassan eller Migrationsverket med höga lönelyft. Nu är tanken tydlig att nya polisakademier för utbildning ska startas och det tar tid.

– Är det något jag kan konstatera så är det helt riskfritt att utlova 10 000 nya polistjänster för det är en omöjlig uppgift på kort tid, säger Lars Nylén.

Poliskrisen breder alltså ut sig, trots att Dan Eliasson ofta upprepat att det trendar positivt inom polisen. Erfarna poliser ger upp på grund av dåliga arbetsförhållanden och ett omöjligt uppdrag. 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Asylsökande bor i bilhall – nu ska staden ta emot 199 till

När affären i Klimpfjäll rånades på 200 000 kronor fick de vänta i tio timmar på polisen. Svaret de fick från polisens sambandscentral är att Klimpfjäll ligger väldigt avsides så de kunde helt enkelt inte bestämma vem som skulle åka. 

För poliser i tjänst blir detta förstås både besvärande och jobbigt. Sverige har stora områden som är ”laglöst land”. Västerbotten är lika stort som Danmark och en patrull finns i tjänst nattetid. Den organiserade brottsligheten har förklarat krig mot polismakten! ”Vi trendar positivt”, sa Dan Eliasson i lördagsintervjun för några veckor sedan. Ser han i syne? Vilken verklighetsbild har Stefan Löfven, Ulf Kristersson och andra partiledare? Var ska de ta alla nya poliser ifrån? Dagens 800 platser på polishögskolan lyckades de inte fylla i år heller! 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag